Publicat a ‘Nature’

Un estudi relaciona el misteriós brot d’hepatitis pediàtric greu del 2022 a virus comuns en nens

  • Investigadors dels EUA el vinculen a la predisposició més gran a infeccions, i en especial a una soca d’adenovirus

  • Després de la pandèmia, quan els menors van tornar a l’escola, eren més susceptibles a patògens comuns

Un estudi relaciona el misteriós brot d’hepatitis pediàtric greu del 2022 a virus comuns en nens
2
Es llegeix en minuts
EFE

El misteriós brot de casos d’hepatitis aguda greu registrat el 2022 en nens de tot el món està relacionat amb la susceptibilitat dels menors a les infeccions i en especial a una soca d’adenovirus, els virus causants del refredat i la grip. És la principal conclusió d’un estudi de la Universitat de San Francisco (Estats Units), els resultats del qual es publiquen aquest dijous a la revista ‘Nature’.

Els investigadors han buscat les possibles causes del brot que la primavera passada va causar nombrosos casos d’hepatitis greu en nens de tot el món. Fins ara s’han comptabilitzat un miler de casos, dels quals 50 han necessitat trasplantaments de fetge i almenys 22 han mort. Els resultats de l’estudi relacionen la malaltia amb coinfeccions de múltiples virus comuns, en especial d’una soca del virus adenoassociat de tipus 2 (AAV2).

Els AAV no causen hepatitis per si sols, sinó que necessiten virus «ajudants», com els adenovirus –que causen refredats i grips–, per replicar-se al fetge. Després de la pandèmia, quan els nens van tornar a l’escola, eren més susceptibles a les infeccions per aquests patògens comuns.

«Conseqüència» de la pandèmia

L’estudi suggereix que un petit grup d’aquests nens van contraure més d’una infecció alhora, cosa que va poder fer-los més vulnerables a l’hepatitis greu. «Ens va sorprendre el fet que les infeccions que vam detectar en aquests nens no estiguessin causades per un virus inusual i emergent, sinó per patògens virals comuns en la infància», explica Charles Chiu, director del Laboratori de Microbiologia Clínica de la UCSF i autor principal del treball.

«Això és el que ens va portar a especular que el moment del brot estava probablement relacionat amb la situació realment inusual que estàvem vivint amb la covid-19, que va obligar al tancament d’escoles i escoles bressol i a imposar restriccions socials», comenta. Per tant, «pot haver sigut una conseqüència involuntària» de la pandèmia.

Resultats coincidents

Per a l’estudi, l’equip va utilitzar mostres de plasma, sang total, hisops nasals i excrements de 16 casos pediàtrics en sis estats –Alabama, Califòrnia, Florida, Illinois, Carolina del Nord i Dakota del Sud– des de l’1 d’octubre del 2021 fins al 22 de maig del 2022, i les va comparar amb 113 mostres de control.

En el genotipatge de les 14 mostres de sang disponibles, es va detectar el virus adenoassociat 2 (AAV2) en el 93% dels casos i es van trobar adenovirus humans (HAdV) en tots els casos; un tipus específic d’adenovirus vinculat a la gastroenteritis (HAdV-41) es va trobar en 11 casos. En el 85,7% dels casos es van detectar coinfeccions addicionals per Epstein-Barr, herpes i enterovirus.

Aquests resultats coincidien amb els de dos estudis simultanis realitzats al Regne Unit, que van identificar la mateixa soca AAV2. Els tres estudis van trobar coinfeccions per múltiples virus, i el 75% dels nens de l’estudi nord-americà tenien tres o quatre infeccions víriques.

Notícies relacionades

Atès que els AAV no es consideren patògens per si sols, encara no s’ha establert una relació causal directa amb l’hepatitis aguda greu però l’estudi suggereix que els nens poden ser especialment vulnerables a una hepatitis més greu desencadenada per coinfeccions.

Els brots d’hepatitis aguda greu en nens han disminuït últimament, però Chiu creu que la millor manera de protegir els nens és rentar-se les mans amb freqüència i estar a casa quan estiguin malalts.