Suport psicosocial
El Govern català estén a tot Catalunya el model Barnahus d’atenció a l’abús sexual infantil
A partir de la bona experiència del projecte que es va posar en marxa a Tarragona el 2020, s’obriran 12 serveis més
Sota el mateix sostre. Aquesta és la idea amb què s’ha gestat Barnahus, el servei d’atenció a nens i adolescents víctimes de violència sexual que funciona des del 2020 a Tarragona. Es tracta d’un projecte de Govern, pioner tant a Catalunya com a la resta d’Espanya, que ha desenvolupat un equip pluridisciplinari i especialitzat. Abans d’acabar el 2023, hi haurà 12 serveis més com aquest en funcionament.
El principal impulsor és el Departament de Drets Socials –mitjançant la Direcció General de l’Atenció a la Infància i l’Adolescència–, però en coordinació amb Salut, Educació, Justícia, Interior i Igualtat i Feminismes.
Barnahus (casa dels nens en islandès) té l’aspecte d’una llar, perquè els nens i les seves famílies el reconeguin com un espai amigable que proporciona seguretat i confiança. Hi treballa a temps complet un equip psicosocial i, a més, hi ha altres professionals que es desplacen quan és necessari o que es connecten per videoconferència per evitar que la víctima i la seva família siguin els que hagin de recórrer a les diferents instàncies que intervenen en aquests processos: comissaria, jutjat, servei d’infància, centre mèdic...
D’aquesta manera, la víctima només ha d’explicar els abusos que ha patit una vegada a un equip especialitzat, que s’encarrega del seu desenvolupament i la seva recuperació. Així s’evita la revictimització mitjançant la coordinació de totes les parts implicades, però, a més, es minimitza la contaminació del testimoni de cara a una possible instrucció judicial.
Des que va obrir Barnahus s’ha multiplicat per quatre la detecció de casos d’abús sexual en nens i adolescents al Camp de Tarragona. No és que a Tarragona hi hagi més agressions sexuals a nens, és que ara es notifiquen més, gràcies al treball de prevenció i detecció de les situacions d’abús, així com a la mirada multidisciplinària i interdepartamental amb què treballa l’equip.
Des que es va obrir la Barnahus el 2020, s’han atès 622 casos d’abús sexual infantil.
• En 518 casos, les víctimes eren nenes, i en 104 casos, nens.
• En 286 casos, la violència es va produir en l’àmbit familiar, i en 336, fora.
• 377 casos han sigut judicialitzats, 154 no ho han sigut i 91 estan pendents.
• Edats: 392 nens tenien 14 anys o més, 162 en tenien entre 8 i 13, i 68 tenien menys de 7 anys.
• Via d’entrada: cossos de seguretat (212), fiscalia (15), àmbit escolar (94), equips d’atenció a la infància (21), serveis socials (25), ciutadania (16), centres de protecció ( 20), sistema de salut (159), jutjat (1), Infància Respon (40), d’altres (19).
Vistos els bons resultats del servei a Tarragona, i per continuar treballant per millorar la prevenció, la detecció, el tractament i la persecució dels abusos sexuals a nens i adolescents, el Govern catala ha decidit estendre la xarxa d’aquests equipaments a tot el territori, amb un total de 13 serveis Barnahus, que estaran en funcionament aquest 2023. Els nous serveis estaran ubicats a Tortosa, Vilanova i la Geltrú, el Prat de Llobregat, Barcelona, Badalona, Granollers, Mataró, Terrassa, Manresa, Lleida, la Seu d’Urgell i Girona.
Noves instal·lacions
Noves instal·lacionsLa Barnahus de Tarragona ha estrenat instal·lacions. El nou edifici –ubicat, com l’anterior, al Complex Educatiu– està dissenyat per Garreta Arquitectes. Les instal·lacions reprodueixen una llar, amb un ambient confortable, amb sistema bioclimàtic i està construït amb materials sans. Hi ha sales d’espera separades per protegir la privacitat, que estan equipades amb mobles, joguines, revistes i llibres adequats a l’edat i necessitats dels usuaris petits i grans.
Notícies relacionadesTotes les habitacions del servei estan insonoritzades i són accessibles. A més, les estances estan equipades per dur a terme l’entrevista forense i l’entrevista d’exploració, així com les entrevistes familiars, i estan connectades amb un sistema audiovisual de comunicació.
Més informació en la web dretssocials.gencat.cat/barnahus.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao