Mesures antisequera

El Govern permetrà omplir piscines, les sancions no seran immediates i hi haurà inversions urgents

  • Les mesures antisequera que s’havien preacordat es mantenen tot i que no hi hagi pacte

  • Es donaran ajudes als municipis i es prioritzarà la posada en marxa de dessalinitzadores

El Govern permetrà omplir piscines, les sancions no seran immediates i hi haurà inversions urgents

MÒNICA TUDELA

3
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

L’aplicació o no de sancions va impedir l’acord entre partits en la cimera de la sequera, però el Govern assegura que igualment posarà en marxa la resta de mesures que sí que havien pactat diversos grups polítics. La més mediàtica de les decisions és la permissió d’omplir piscines municipals «per raons de salut pública». Ho havien demanat diversos alcaldes (per exemple els de ciutats de l’arc metropolità) i així es farà, tot i que teòricament estigui prohibit en l’actual situació de sequera. Fonts de la conselleria d’Acció Climàtica, no obstant, asseguren que no hi haurà barra lliure i remarquen que es podran omplir les piscines només en els casos en què els motius de salut estigui clarament justificada.

Aquesta és la més mediàtica de les decisions que executarà el Govern en els pròxims dies, mentre el decret llei en vigor segueixi el seu camí en forma de projecte de llei. Sobre les polèmiques sancions, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) insisteix que l’objectiu principal del decret no és posar multes, sinó dissuadir que s’incompleixi la normativa. Per tant, se seguirà en la línia anunciada. «Farem seguiment i demanarem informació de per què no es compleix en certs casos, però no hi ha una data concreta per començar a sancionar, perquè no és la nostra intenció», argumenta Samuel Reyes, director de l’ACA. És a dir que, de facto, sí que hi haurà una espècie de moratòria en les multes.

Ajudes municipals

Els ajuntaments són els responsables que es compleixi amb les dotacions que marqui l’ACA a cada fase de la sequera, i per això el preacord entre partits incloïa també mesures per facilitar-los la feina, i això també es mantindrà. En concret, s’habilitarà una partida extraordinària dels pressupostos generals per fer front a la sequera i donar subvencions als consistoris (40 milions d’euros) per millorar l’eficiència de l’aigua en alta, és a dir, la que arriba des dels pantans fins a l’entrada dels municipis a través d’una gran canonada.

També hi haurà una nova convocatòria perquè els municipis que ho requereixin puguin contractar camions cisterna que els portin grans quantitats d’aigua si ho necessiten. A més, es recolzarà els ajuntaments més petits (els de menys de 20.000 habitants) perquè redactin plans d’emergència per sequera si encara no els tenen llestos i es facilitaran les contractacions d’urgència de serveis que serveixin per combatre l’escassetat d’aigua.

En canvi, les ajudes que es pretenien donar perquè els municipis evitin fuites a la xarxa de distribució que arriba a les cases (aigua en baixa) de moment no es podran tirar endavant, tot i que des de la conselleria expliquen que buscaran la fórmula per aplicar aquesta mesura.

Projectes prioritaris

L’última part de l’acord que no es va poder tancar parla de noves infraestructures. I segons la consellera Teresa Jordà, també es trepitjarà l’accelerador perquè siguin una realitat al més aviat possible. Es licitaran urgentment dos projectes: l’ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera (serà abans del 30 de juny) i una nova dessalinitzadora a Cubelles.

L’executiu també centrarà els seus esforços a multiplicar la quantitat d’aigua regenerada utilitzada. En un mes, es proposen redactar un pla sobre aquest tipus d’aigua que de moment s’utilitza al riu Llobregat i a la Tordera (on es va posar en marxa aquesta mateixa setmana per mantenir el cabal ecològic del riu). També es preveuen dues estacions de tractament d’aigua potable al Besòs.

Mesures vigents

Aquestes decisions van més enllà del decret que està en vigor aquests dies i les aplicarà el Govern pel seu compte, segons ha detallat Jordà. No obstant, les mesures incloses en l’actual decret llei continuen en vigor. És a dir que es continua potenciant la recuperació de pous en desús i aqüífers i el consum mensual permès (el regulen els ajuntaments) és el mateix que fins ara.

Notícies relacionades

La resta d’afectacions marcades pel pla de sequera (fase d’alerta o excepcionalitat, per exemple) també es continuen aplicant. Això és la limitació en el reg per a agricultors (un 40%) i usos industrials (un 15%) i la prohibició de regar parcs i jardins públics i privats o netejar carrers amb aigua potable.

El Govern es compromet a continuar dialogant amb la resta de partits per arribar a acords i fomentar un ús responsable de l’aigua a les cases. També es comprometen a reunir la Taula de l’Aigua, amb tots els actors implicats per arribar a afrontar aquesta greu sequera.