protecció de dades
La Generalitat multa amb 20.000 euros el reconeixement facial per als exàmens de la UOC
Més de 31.000 universitaris van utilitzar aquest sistema durant els exàmens del primer semestre del passat curs el 2022
190-tesla-uoc
L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCat) de la Generalitat ha sancionat amb 20.000 euros la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) per utilitzar un sistema de reconeixement facial en els exàmens finals. Segons la resolució de la sanció publicada a la web d’APDCat, el tractament de les dades biomètriques dels estudiants no està inclòs en cap de les excepcions del reglament de protecció de dades. El sistema l’haurien utilitzat més de 31.000 universitaris en els exàmens del primer semestre del passat curs, el gener del 2022. La universitat al·lega que el sistema és proporcional i adequat per verificar la identitat dels alumnes.
El 4 de novembre del 2021 una persona va denunciar a l’APDCat el mètode de reconeixement facial per als exàmens de la UOC. El sistema, obligatori per poder realitzar els exàmens, requeria que l’estudiant capturés una imatge de la seva cara per després comparar-la amb la del seu DNI. La foto també s’utilitzava per comparar-la amb les imatges que es capturen mentre l’estudiant està realitzant l’examen. Posteriorment, i fins al maig del 2022, quatre persones més van interposar denúncies similars.
En una primera instància, la UOC va respondre que aquest sistema ajudava a prevenir i detectar el possible frau acadèmic i que els estudiants, al matricular-se a la UOC, ja sabien que els examens eren virtuals i s’utilitzaven aquests mètodes. La universitat també al·legava que la majoria d’assignatures s’aproven sense exàmens finals i sense la identificació per reconeixement facial. La primera vegada que es va utilitzar aquest sistema va ser el 8 de gener del 2022, i dels 75.000 universitaris matriculats, menys de la meitat, 31.500 van realitzar els exàmens finals amb reconeixement facial.
Consentiment i alternatives
Notícies relacionadesL’APDCat va iniciar un procediment sancionador el juny de l’any passat i la universitat va tornar a presentar al·legacions al juliol i l’octubre. El procediment sancionador va proposar una multa de 20.000 euros, al desembre. Protecció de Dades ha publicat la sanció una vegada resolt el recurs de reposició presentat per la universitat, que ara recorrerà a la via judicial contenciosa administrativa. A més de la sanció, l’APDCat demana a la UOC que el sistema no sigui obligatori i que s’informi i s’ofereixi als estudiants una alternativa com per exemple l’avaluació presencial o avaluació oral síncrona. Per als universitaris que acceptin el reconeixement facial, l’APDCat exigeix que se’ls faci firmar un document de consentiment explícit.
La UOC diu que el sistema és legal i confidencial
La universitat defensa la legalitat d’aquest sistema. «Aquest model equival a ensenyar el DNI en l’entorn presencial», assegura la universitat. «No identifiquem una persona entre moltes», afegeix. Les dades, a més, s’eliminen als tres mesos que acabin les proves virtuals, que es realitzen una vegada per cada un dels dos quadrimestres de cada curs acadèmic. La universitat assegura que tracta les dades de forma confidencial, i que ha implantat «mesures tècniques i organitzatives adequades per garantir la seva seguretat i evitar la destrucció, pèrdua, accés o alteració il·lícites». A més, les dades no se cedeixen a tercers llevat que sigui per obligació legal.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034