Educació a Catalunya
D’‘escape rooms’ a tallers sobre ‘fake news’: les mil vides de la biblioteca escolar
L’institut Menéndez i Pelayo de Barcelona és un dels pocs centres públics catalans amb una biblioteca escolar oberta cada dia i gestionada per una bibliotecària professional, pagada per les famílies
A1-171312438.jpg /
Són gairebé les 12 del migdia i el guaridor sol de primavera entra pels grans finestrals que donen al petit pati. Acaba d’acabar l’hora de l’esbarjo i la biblioteca –fa uns minuts a vessar– s’ha buidat; tot i que encara queden uns quants joves estudiant en un parell de taules rodones; i l’entrada d’estudiants a fer-li alguna consulta a Júlia Baena, la bibliotecària escolar del barceloní institut Menéndez i Pelayo, és un degoteig constant. Tota empatia, Baena els atén amb un somriure generós i pren nota de les seves peticions, molt variades, com ho són el ventall de temes dels Treballs de Recerca (TR). Una de les (moltes) funcions de la bibliotecà(ria) escolar és assessorar individualment en la recerca, l’avaluació i l’ús d’informació per a treballs i deures a tot l’alumnat.
El Menéndez i Pelayo és un dels poquíssims instituts públics catalans que té una biblioteca escolar amb una bibliotecària professional al capdavant –arreladíssima al funcionament del centre– i la mostra que no només és possible, sinó molt necessari, pel seu impacte en el rendiment acadèmic de l’alumnat (una cosa en la qual tothom coincideix, tot i que els mitjans no arribin i cada dia es tanquin biblioteques per falta de recursos o temps). En el cas del Menéndez i Pelayo, el projecte es manté viu per la implicació de tot l’equip de docents i de les famílies: és l’afa qui paga.
De Sally Roonie a Stephen King
A l’entrada –o la sortida, depèn des d’on es miri– d’aquesta històrica biblioteca [l’edifici que avui allotja aquest institut, inaugurat el 1932 com Mútua Escolar Blanquerna, ja comptava amb biblioteca com a equipament pedagògic], un tauló sembrat de paperets de colors. Sota el cartell ‘Recoma’ns un llibre’, propostes escrites a mà amb lletra d’adolescent que van des d’’On ets món bonic?’, de Sally Roonie a ‘Harry Potter 3’. De ‘El noi del vestit’ de David Walliams a ‘Después del anochecer’ de Stephen King. No és el mateix una criatura de primer d’ESO que un de segon de batxillerat, però aquí conviuen, llegeixen, aprenen i comparteixen sabers tots.
En aquesta biblioteca conviuen xavals que busquen la tranquil·litat als agradables sofàs de la biblio a l’hora del pati ja sigui per llegir llibres com per lliscar el dit sobre el seu mòbil –estem al 2023 i aquest lloc és excepcional, però no un altre planeta–, fins a joves que juguen a escacs o a enfonsar la flota o es documenten per fer el seu TR.
Més enllà de tot el que passa aquí a les hores del pati, la integració de la biblioteca en el centre és total i aflora en infinitat de detalls. Des d’apassionats clubs de lectura amb les lectures obligatòries fins als passejos de Baena amb el carro pel passadís amb el crit de «¡llibres per a vacances!», els ‘escape room’ per formar els usuaris sobre com moure’s en una biblioteca fins i tot les cada vegada més imprescindibles formacions sobre ‘fake news’, que imparteix també la mateixa Baena.
Dins i fora
Notícies relacionadesAquesta sala de 100 metres quadrats amb una llarga paret forrada amb 7.000 títols està oberta cada dia, de 10 del matí a dues de la tarda, i en ella, a més de compartir secrets en veu baixeta –passen moltíssimes coses, però això és una biblioteca– es creen projectes que moltes vegades traspassen els murs de l’escola. Col·laboren activament amb el barri, el districte i la ciutat. Els alumnes de primer d’ESO, per exemple, participen en la marató de lectura anual que organitza el districte, i en la recollida de llibres infantils per a la campanya anual ¡Cap infant sense joguina’ de la Creu Roja Barcelona.
A més, en el marc dels projectes de centre, l’‘insti’ ofereix un Servei Comunitari de Biblioteca amb diversos equips de treball: de foment de la lectura a espais literaris.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Educació Barcelona Biblioteques Equipaments educatius Educació secundària Educació primària Educació a Catalunya Col·legi