Estudi
El desplaçament involuntari de les persones sense llar pot provocar un augment de la mortalitat
En centenars de projeccions diferents, el model no va mostrar cap escenari factible en el qual el desplaçament continu millorés els resultats sanitaris
Un nou estudi alerta que és probable que el desplaçament involuntari de les persones sense llar provoqui un augment substancial de la morbiditat i la mortalitat en un període de 10 anys, segons publiquen els seus autors al ‘Journal of the American Medical Association’ (JAMA).
Els investigadors afirmen que pràctiques com les escombrades de campaments, les prohibicions, les ordres de trasllat i les neteges que allunyen per la força les persones dels serveis essencials provocaran un augment substancial de les morts per sobredosi, les infeccions potencialment mortals i les hospitalitzacions.
L’estudi
En coordinació amb el National Healthcare for Homeless Council, el Centre per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC) dels Estats Units i la Fundació Nacional del CDC, un grup multidisciplinari d’investigadors va desenvolupar un model de simulació que projectava els efectes sanitaris a llarg termini del desplaçament involuntari de les persones sense llar que s’injecten drogues utilitzant dades de 23 ciutats nord-americanes.
Van utilitzar dades nacionals i de la ciutat per modelitzar amb precisió com és la població en la vida real, inclosos el risc de sobredosi i la mortalitat. A continuació, van modelar dos escenaris per a un període de 10 anys: sense desplaçament continu i amb desplaçament involuntari continu d’aquesta població.
Reducció de l’esperança de vida
En centenars de projeccions diferents, el model no va mostrar cap escenari factible, a cap ciutat, en el qual el desplaçament involuntari continu millori els resultats sanitaris. Per contra, segons l’estudi, és probable que aquesta pràctica provoqui un augment significatiu de la morbiditat, la mortalitat i una reducció de l’esperança de vida.
«La nostra investigació demostra que aquestes pràctiques generalitzades que desplacen per força les persones tenen un clar impacte en la salut d’aquesta població, sobretot quan es tracta d’augmentar el seu risc de sobredosi, tant que en realitat disminueix l’esperança de vida de tota la població», alerta Josh Barocas, professor associat de la Universitat de Colorado Anschutz Medical Campus i autor corresponent.
«Els estudis de modelització com el nostre ens donen una idea de si anem en la direcció correcta o incorrecta –prossegueix–. El nostre estudi va demostrar que el desplaçament podria provocar directament una quarta part de les morts d’aquesta població. Això ens diu que aquesta pràctica ens està portant en la direcció equivocada si volem resoldre els problemes relacionats amb les persones sense llar i els trastorns per consum de substàncies», insisteix.
Els investigadors també van descobrir que el desplaçament augmentava les morts per sobredosi, les hospitalitzacions, les infeccions relacionades amb les injeccions, i dificultava l’accés als medicaments per al trastorn per consum d’opiacis, a més d’altres efectes perjudicials.
«Es calcula que més de 500.000 persones no tenen llar als Estats Units, per la qual cosa és fonamental comprendre les conseqüències que pràctiques com les prohibicions d’acampar i les batudes tenen per a una població tan nombrosa, a fi de posar èmfasi en la necessitat d’atenció i serveis davant el fet de ser literalment escombrats –afirma Barocas–. Esperem que aquests resultats informin futures polítiques que realment mitiguin les conseqüències per a la salut a llarg termini en aquesta població abans que sigui massa tard».
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia