Xifres del Ministeri d’Educació

Les taxes de repetició escolar pugen a tot Espanya a nivell prepandèmia

  •  A primària s’ha passat de l’1,2% del curs 20-21 al 2,1% del curs 21-22 i a l’ESO s’ha passat del 4,2% al 7,6%

Les taxes de repetició escolar pugen a tot Espanya a nivell prepandèmia
2
Es llegeix en minuts
EFE

Totes les comunitats espanyoles han registrat un augment de les seves taxes de repetició escolar en el curs 2021-22, que gairebé s’han duplicat en un any i que se situen en nivells prepandèmia, segons l’última estadística del Ministeri d’Educació i Formació Professional.

L’any acadèmic 2021-22, la taxa de repetició a educació primària a tot Espanya es va situar en el 2,1% davant l’1,2% del curs 20-21; a educació secundària obligatòria s’ha passat del 4,2% al 7,6%; i a batxillerat, del 3,4% al 6,9%. A Catalunya, comunitat pionera en l’educació per competències que impulsa la Lomloe, l’augment de la taxa de repetició ha sigut una mica més lleu: ha passat del 0,4% al 0,6% a primària, del 2,2% al 2,7% a secundària i del 3,5% al 5,3% a batxillerat.

La irrupció del covid-19 va empènyer les autoritats educatives a suavitzar les regles per passar de curs a causa dels problemes per seguir les classes, cosa que va portar com a conseqüència una brusca reducció de les repeticions de curs.

A més de la relaxació dels requisits per aprovar el curs, l’última llei educativa (Lomloe, aprovada el 2021) va introduir la novetat que la repetició fos aplicada com un recurs excepcional, de manera que la decisió requeia en l’equip docent i l’element determinant va deixar de ser el nombre de matèries suspeses.

Malgrat tot això, l’estadística sobre ensenyaments no universitaris del Ministeri d’Educació que s’acaba de publicar reflecteix que això no ha tingut encara reflex en els resultats, tot i que es manté la tendència de les últimes dècades en la progressiva caiguda d’aquests percentatges.

Espanya és un dels països europeus amb més taxes de repetició, una mesura que molts experts qualifiquen de cara i ineficaç i que no ajuda l’alumne a progressar en la seva trajectòria acadèmica.

Notícies relacionades

En l’última estadística ministerial crida l’atenció el cas de Múrcia, que registra els índexs de repetició més alts del país en dues de les tres etapes educatives: a primària assoleix el 4,9% en el curs 2021-22 i a secundària escala a l’11,7%. A batxillerat també registra un índex elevat (10,3%) només superat pel de Castella i Lleó (11,6%).

A secundària les taxes de repetició més elevades del país corresponen a Múrcia (11,7%), Castella-la Manxa i Andalusia (totes dues amb un 10,5%), el País Valencià (8,1%), La Rioja (7,9%) i Aragó (8%). Quant a batxillerat, el més alt nombre de repetidors es dona a Castella i Lleó (11,6%), Múrcia (10,3%), Castella-la Manxa (8,8%), Andalusia (8,5%) i Extremadura (8,1%).