Protesta laboral

Els Mossos volen cobrar el mateix que els Bombers

Més d’un centenar d’agents han protestat davant el Palau de la Generalitat per pressionar el Govern

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els sindicats dels Mossos d’Esquadra exigeixen a la Conselleria d’Interior que s’iguali el sou dels agents amb el que reben els Bombers de la Generalitat. Aquest dimecres 12 d’abril una part dels representants dels policies catalans han començat la primera de les mobilitzacions de protesta previstes per pressionar el Govern en les negociacions.

Reclamen que la retribució que rep un agent sense rang ni especialitat en la policia catalana sigui la mateixa que la que percep un bomber de primera, ja que tots dos són considerats dins de la mateixa escala de l’Administració, però el segon cobra «al voltant de 3.000 euros anuals més» i treballa algunes hores menys, segons els sindicats policials, que sol·liciten també per això últim que la jornada laboral dels uniformats es redueixi per facilitar la conciliació familiar i que, pel mateix motiu, es recompensin més bé els dies festius que treballen.

Més d’un centenar d’agents convocats pels sindicats Fepol i SME han protestat aquest dijous a la tarda davant el Palau de la Generalitat. «Demanem que es compleixin els acords que vam firmar fa anys. Ho hem donat tot, especialment durant els últims sis anys, i ja no n’hi ha prou amb les promeses d’aquesta conselleria. Volem fets», ha assegurat Toni Castejón, portaveu de Fepol, en representació de l’escala bàsica d’agents (SAP) i de comandaments intermedis i superiors (SEIME i (SICME).

En un comunicat que firmen les dues forces, es remarca el següent: «El cos no està disposat a concedir durant més temps que les necessitats del servei prevalguin per sobre de les necessitats individuals o familiars. Per tant, s’ha de reconèixer la disponibilitat i retribuir de manera extraordinària quan es trenca la conciliació familiar».

Les dues agrupacions han tingut el suport de la plataforma MOS.S.O.S., nascuda abans de la pandèmia en un grup de Telegram per canalitzar el malestar existent entre els policies després de no cobrar les hores extres que es van portar a terme arran dels atemptats terroristes del 17-A i, sobretot, durant la tardor calenta de l’1-O del 2017. Sota aquesta protesta monetària s’hi amagava, com ara, un atipament que connectava amb unes condicions laborals que impedien servir adequadament la ciutadania.

En aquell context, que pagava les retallades de la crisi econòmica del 2008, es va portar a terme la manifestació més destacada dels Mossos, que va reunir més de 5.000 agents. Des d’aleshores han arribat diverses millores laborals, i el Govern, que va arribar a deixar el cos per sota dels 17.000 agents, ha reprès la convocatòria de noves places i ha alleujat la falta endèmica d’efectius.

«La mobilització d’ara és pel sou que paga la Generalitat», resumeix un portaveu de MOS.S.O.S., que afegeix que no és just que els policies «cobrin menys que els bombers» i, en canvi, «treballin més hores». «Esperem l’equiparació amb ells des del 2008; ja han passat 15 anys».

Falta d’unió sindical

Notícies relacionades

No han participat en aquesta protesta sindical ni USPAC, ni SPC ni el CAT, que representen bona part dels agents sense galons del cos policial. «No volem que Fepol marqui el ritme de la protesta», ha aclarit el portaveu d’USPAC, Albert Palacio, que afegeix que comparteixen la petició de reclamar una equiparació salarial amb els bombers i una reducció de la jornada laboral però acusa Fepol d’haver frustrat aquesta igualtat econòmica en el passat arribant a acords amb la conselleria al marge de la resta de sindicats. «Hi haurà protestes, però no avui», ha assegurat, i així, ha anunciat que les mobilitzacions continuaran.

«Esperem que a les pròximes accions reivindicatives hi acudeixin la resta de sindicats», ha desitjat Pere Garcia, secretari general de SAP-Fepol. «No volem que després de les eleccions municipals s’aparqui una negociació amb massa punts sobre la taula, ens interessen aquestes tres coses», ha remarcat Garcia, en al·lusió a un augment de la retribució, una reducció de la jornada i una compensació més elevada dels dies festius. En la concentració d’aquesta tarda la pancarta ho diu clarament: «És hora de cobrar».