La universitat a Catalunya
L’economista Àngels Fitó pren possessió com a rectora de la UOC
És la segona dona al capdavant d’una universitat pública a Catalunya
«Com més dones millor»: el conseller Nadal aposta per les polítiques de gènere
El passat 20 d’octubre, poc després de prendre possessió com a conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal es va reunir amb els 12 rectors de les universitats públiques catalanes. Aquesta trobada va deixar una imatge significativa: ni una dona al capdavant d’una universitat pública a Catalunya. A data d’avui, aquesta foto ha canviat. Dues dones s’han colat a la cúpula universitària. Si el març passat va ser la catedràtica del Departament de Medicina i Ciències de la Vida (MELIS), Laia de Nadal, la que va assumir el càrrec de rectora de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), aquest dijous ha sigut l’economista Àngels Fitó la que ha pres possessió com a nova rectora de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).
El conseller Nadal, que ha assistit a l’acte, ha celebrat que aquella foto de 12 homes hagi quedat enrere. «Dos de dotze. Com més dones hi hagi, millor», ha dit en declaracions als periodistes. «En tot el que puguem incentivarem polítiques de gènere per intentar revertir una situació que clarament és desproporcionada», ha assenyalat Nadal. Actualment, entre el professorat que podia aspirar al càrrec de rector, un 75% són homes i només un 25% són dones.
Fitó és la quarta rectora, i la segona dona, de la història d’aquesta institució, després de Gabriel Ferraté (1995-2005), Imma Tubella (2005-2012) i Josep A. Planell (2013-2023). Nascuda a Barcelona el 1970 i mare de tres fills, és doctora en Ciències Econòmiques per la Universitat de Barcelona, professora de la UOC, vicerectora de Competitivitat i Ocupabilitat d’aquesta universitat i des d’octubre del 2010 fins al febrer del 2019 també va ser la directora dels Estudis d’Economia i Empresa de la UOC.
Al llarg de la seva trajectòria acadèmica s’ha especialitzat en direcció fiscal i financera i control de gestió, matèries de les quals ha sigut professora a diverses universitats (UB, UPC, UAB, UPF i UVic-UCC), i ha compaginat l’activitat acadèmica amb altres activitats professionals d’assessorament en finances i gestió, tant en empreses privades com en institucions públiques.
Vicedegana del Col·legi d’Economistes de Catalunya i membre del Consell Assessor en Política Econòmica del Govern de la Generalitat, els seus àmbits d’investigació són els processos d’harmonització financera, els sistemes de control de gestió i l’impacte transformador de l’educació superior en l’ocupabilitat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034