Pedofília

L’Opus Dei reconeix cinc casos d’abusos a menors a Portugal

L’Opus Dei reconeix cinc casos d’abusos a menors a Portugal

agencia

2
Es llegeix en minuts
EFE

L’Opus Dei ha identificat cinc casos d’abusos sexuals a menors en les seves estructures a Portugal, i ha informat que almenys un dels presumptes agressors és un sacerdot no identificat i tres són laics, a més d’un altre sospitós encara desconegut.

En un comunicat divulgat aquesta setmana, l’organització catòlica va informar que quatre dels abusos denunciats van tenir lloc en una escola per a nois de Lisboa, el Col·legi Planalto –de la Cooperativa Foment de Centres d’Ensenyament lusità, amb què col·labora l’Opus Dei–, mentre que el cinquè cas es va produir en un centre per a joves no identificat. Tots els casos van passar abans de la dècada dels 2000, segons la nota feta pública per aquesta entitat religiosa.

Els abusos sexuals a menors comeses al si de l’Església portuguesa estan sota la lupa després que aquest any una comissió independent revelés que, des de 1950, hi ha almenys 4.815 víctimes.

Precisament, aquests cinc casos haurien sigut els remesos pel grup d’experts a la prelatura. L’Opus Dei ha explicat que un dels casos es remunta «a prop de l’any 2000» a l’esmentada escola, quan un clergue que encara no ha sigut identificat va fer preguntes «impròpies» durant la confessió a un alumne.

«La investigació interna avançarà quan hi hagi més informació», afegeix l’entitat, i diu que van tenir coneixement del segon cas fa tres anys, i que ja va ser remès a la justícia i arxivat per la fiscalia lusitana.

La víctima va denunciar en aquesta ocasió que el 1997 va patir «tocaments impropis d’un dels monitors durant una activitat d’oci d’una de les institucions per a nois a què la prelatura dona assistència pastoral».

«Es va portar a terme una investigació interna que no va ser conclusiva i, malgrat que l’acusat es va declarar innocent, es va adoptar una mesura preventiva, no punitiva, de no fer activitats de la prelatura amb joves», afegeix el text.

Docents

Els altres tres casos també es van produir al Col·legi Planalto fins a la dècada de 1990, i van implicar «tocaments impropis» a alumnes per part d’un professor i un «col·laborador» que ja no treballen al centre, així com d’una persona de qui no hi ha constància «que hagi treballat al centre», segons l’Opus Dei. El professor denunciat a l’escola «va deixar de pertànyer a l’Opus Dei alguns anys després».

En el cas del col·laborador, que no treballa al centre «des de fa més de dues dècades», la direcció de l’escola va rebre «comentaris sobre una situació amb dades que coincideixen amb les descrites» fa tres anys i va contactar amb la víctima, que no va voler prendre mesures.

«En aquesta ocasió es van fer altres investigacions, sense obtenir informació per a la denúncia», inclou el comunicat.

Notícies relacionades

Sobre el treballador no identificat, Foment «està avaluant la situació per articular amb les autoritats civils i identificar i donar seguiment a la víctima» i serà llavors quan, segons el text, l’Opus Dei prendrà mesures.

Així mateix, es mantenen a l’espera de més informació que pugui aportar la comissió independent que va fer l’estudi a Portugal.