Atesos per Projecte Home
Més grans, dones i alcohol: el nou perfil de les addiccions a Catalunya
La cocaïna és la droga més consumida entre els que recorren a Projecte Home, però entre els més joves el cànnabis és majoritari
El 21% de les persones que es volen desintoxicar de les drogues a Projecte Home tenen més de 50 anys. «És una tendència que està creixent, que es va consolidant, que ens preocupa i ens ocupa», ha explicat la directora tècnica de l’entitat a Catalunya, Cristina Vidal, aquest dimarts en roda de premsa. L’oenagé especialitzada a tractar les addiccions demana programes específics per a aquest grup de persones, que ni poden tornar a treballar ni tenen familiars que se’n puguin fer càrrec. També assenyalen que augmenta el nombre de dones i que les patologies entre els joves van creixent des del confinament: cada vegada detecten més addiccions a les pantalles i als jocs ‘online’.
Al llarg de l’any passat, 1.486 persones van recórrer a Projecte Home a Catalunya per desintoxicar-se. La majoria són homes (82,4%) que, de mitjana, fa 17 anys que estan enganxats a la cocaïna (50%) i a l’alcohol (33%). Unes dades que es mantenen bastant estables durant els últims anys, segons ha comentat Vidal. El que preocupa és una nova tendència en les edats. Cada vegada són més els que truquen a la porta de l’entitat passats els 50 anys. I ho demostra l’evolució de la mitjana d’edat dels usuaris. Si el 2012 era de 37 anys, ara ja se situa en els 47. «En els últims dos anys s’ha disparat», ha explicat
Dones i cures
Segons la directora, les causes de l’aparició d’aquest nou perfil són diverses. D’una banda, l’envelliment general de la població: cada vegada hi ha, i hi haurà, més persones en edats avançades, i per tant el percentatge dels que poden tenir una addicció també creixerà. Però no només això. «Parlem de persones que fa molts anys que consumeixen i no han saltat les alertes per demanar ajuda perquè prendre alcohol i drogues està molt normalitzat», ha dit Vidal. Entre els més grans de 50 anys, el percentatge de dones és més elevat que en la resta dels usuaris: el 24% respecte al 18% de la mitjana. «Veiem dones que, un cop els fills han crescut, o els pares ja no hi són i no se n’han de fer càrrec, és quan decideixen cuidar-se i demanar ajuda», ha explicat la directora.
Entre les persones grans també és diferent el tipus d’addicció. Més de la meitat estan enganxats a l’alcohol (55%), un percentatge que entre les dones creix fins al 82%. Entre elles, a més, hi ha més presència d’un trastorn de salut mental (55%). La cocaïna només la consumeixen un de cada tres homes d’aquesta generació. «Són persones que estan en un altre moment vital. L’alcohol els ajuda per calmar l’angoixa, el dolor... mentre que la cocaïna és un estimulant propi d’entorns d’oci o de feina, amb més eufòria o necessitat de productivitat», opina Vidal.
Sense família ni feina
«El que passa és que estan molt més deteriorats, físicament i mentalment, perquè acumulen molts més anys de consum, estan molt cronificats», ha lamentat Vidal. «La seva reinserció no pot passar per la feina, perquè no poden o perquè no hi ha feina per a ells. És molt més difícil tornar a formar-los, o que tornin al mercat laboral amb feines més precàries», ha assenyalat Vidal. També falla un altre element clau per a la recuperació: l’entorn familiar. «Si n’hi ha, no poden estar-ne pendents: són pares en edats molt avançades o fills que ja tenen la seva vida familiar». L’entitat està treballant en programes específics per a aquest grup d’edat: més flexibles i amb més presència de metges, i demana a les administracions que també moguin fitxa.
Un altre dels perfils que preocupa, i que creix amb força, és el dels joves entre 14 i 23 anys. «Són nois que pateixen molt aïllament, cosa que la pandèmia ha fet visible. Els pares s’han adonat, s’ha vist el problema», ha explicat Vidal. Entre els més joves, els homes són majoria (83%) i la meitat té algun trastorn de salut mental, normalment d’hiperactivitat o dèficit d’atenció.
Combo adolescent: marihuana i pantalles
Notícies relacionadesEl 58% dels usuaris més joves estan enganxats a la marihuana, una droga molt normalitzada entre els adolescents, i a més el 20% té una addicció comportamental (el 30% entre els menors d’edat). «Els menors d’edat solen estar enganxats a videojocs, xarxes socials i pantalles, i entre els grans veiem més addicció a les apostes ‘online’», ha diferenciat Vidal. Per primera vegada, l’addicció a les pantalles i a les apostes conforma la segona addicció entre els més joves de 23 anys. A diferència de les drogues, el tractament de l’addicció a les pantalles passa per la reeducació: «Els ha tocat viure en un món on han d’aprendre a conviure amb les pantalles».
Les dades de l’entitat demostren que, una vegada més, la cocaïna és la principal droga que volen deixar de consumir els que inicien un tractament a Projecte Home. «I el seu consum continua estant molt normalitzat en tots els entorns de la nostra vida», ha insistit Vidal. També ha explicat que en els últims anys hi ha llistes d’espera per accedir als centres residencials per a la rehabilitació: és a dir, aquells on els usuaris s’han de quedar a dormir. «No deixem ningú desatès i els enviem a altres programes, però ens falten places d’aquesta mena de centres a tot Catalunya», ha assenyalat Vidal.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia