Basses i aiguamolls
L’acampada per salvar la bassa de Llinars obliga el Govern a canviar d’opinió
Acció Climàtica, que fins ara no donava valor ambiental a l’espai, aturarà les obres per encarregar un estudi
La lluita ecologista persisteix a Llinars del Vallès. L’ambient festiu i de celebració va inundar divendres els voltants de la bassa en disputa després que el Govern s’hagi plantejat defensar aquesta zona humida. Dilluns va començar una acampada per defensar la bassa de Can Tàpies, que ja s’ha erigit en un símbol amb la seva nova denominació: la bassa de Llinars.
És un espai que es va formar de manera natural després que l’explotació minera que hi havia a la zona quedés abandonada. El buit es va cobrir amb aigua freàtica i les plantes i els ocells van proliferar.
Fa unes setmanes, la propietat del terreny va començar a omplir de terra l’estany per assecar-lo i fer desaparèixer la bassa. «Un disbarat en plena sequera», opinen els veïns que rondaven per la bassa aquesta setmana. Els implicats en la lluita per salvar la bassa expliquen per què l’empresa pretén eliminar la bassa de Llinars: «Volen recuperar la fiança que es va invertir abans de muntar el negoci miner», explica Laia Vidal, activista del mateix col·lectiu. Per aquesta raó, els ecologistes van demanar a la Generalitat que ho impedís i que afegís la bassa de Llinars a l’inventari de zones humides.
La resposta del Departament d’Acció Climàtica va ser negativa. Llavors, les entitats implicades van optar per intervenir-hi i van muntar l’acampada (encara en marxa) per frenar ells mateixos les obres. I ho van aconseguir.
Però el Govern va mantenir el seu discurs: va explicar que la bassa és artificial, conseqüència d’una activitat extractiva anterior i que no tenia interès ni benefici per a la biodiversitat. Fonts del Departament consultades per EL PERIÓDICO van detallar dimecres que l’últim informe encarregat constatava que no tenia prou valor per a la seva preservació.
Canvi d’opinió
No obstant, després de la pressió dels ecologistes, que ahir divendres es van manifestar a Barcelona davant de la conselleria, el Govern ha canviat radicalment d’opinió en poques hores. Ara les mateixes fonts asseguren que s’ha decidit aturar els treballs de l’empresa que omplia la bassa de terra amb camions. La Generalitat encarregarà nous informes que permetin reavaluar la situació i, si és necessari, es modificarà l’ús de l’espai perquè la bassa de Llinars es conservi.
Això és el que els va explicar el director de Polítiques Ambientals, Marc Vilahur, als manifestants. Tot i així, Vilahur va remarcar que han de ser l’ajuntament (en mans d’ERC) i el propietari dels terrenys els que decideixin què fer amb l’espai. El seu departament es limitarà a refer-ne la valoració ambiental, que fins ara no era òptima.
Notícies relacionadesLa plataforma en defensa de l’espai ja té fet el seu propi informe, elaborat per membres de la fundació Rivus i del Museu de Ciències Naturals de Granollers, i l’ha entregat als responsables de la conselleria. Al document s’acredita l’«indiscutible valor ecològic» de la bassa i s’enumeren les espècies d’animals que s’han albirat a la zona: elmussol, el xot, l’oriol, el cabusset comú i el corriol petit. El text parla de la bassa de Llinars com «un ‘hotspot’ local en biodiversitat en risc», però amb marge per a la restitució.
En els pròxims dies, a principis de maig i amb les eleccions municipals ben a prop, hi haurà una reunió a tres bandes entre la Generalitat, l’ajuntament i la propietat del terreny. Mentre esperen una decisió final, els ecologistes celebren la victòria parcial.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Una dupla especial "L’ego s’ha de deixar de costat"
- Aniversari. Nutrició esportiva Nutrisport celebra els 40 anys d’història amb una nova imatge
- Una baixa de pes Flick repensa l’atac sense Lamine Yamal
- FUTBOL Guardiola renova fins al 2027 i complirà 10 anys en el City
- Champions League Kika enlluerna en un Barça màgic