Col·lectius vulnerables

La pobresa energètica es duplica en dos anys a Catalunya

  • Un de cada quatre catalans és pobre, segons les dades publicades aquest dilluns per l’Institut d’Estadística de Catalunya

Una dona amb un dels seus fills, víctimes de la pobresa energètica, al seu pis de Barcelona.

Una dona amb un dels seus fills, víctimes de la pobresa energètica, al seu pis de Barcelona. / CARLOS MONTANYES

3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les famílies que pateixen pobresa energètica a Catalunya s’han duplicat en els últims dos anys, segons indica l’Enquesta de Condicions de Vida que ha publicat aquest dilluns l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). Si el 2020 un 8% de les llars catalanes no podia permetre’s encendre la calefacció o el ventilador, l’any passat el percentatge pujava al 19%. És precisament el mateix període en què els preus de l’energia es van disparar. L’informe també revela que la xifra de persones que viuen sota el llindar de la pobresa es manté estable respecte a l’any passat: el 24,7% dels catalans és pobre i el percentatge puja fins al 30% en el cas dels menors d’edat.

Prop d’un milió i mig de catalans patien pobresa energètica el 2022. Una dada de rècord, mai vista, que fa estremir les entitats socials. Ho revela l’enquesta de condicions de vida de l’Idescat. La situació ha anat a l’alça els últims tres anys. Abans de la pandèmia, la xifra es mantenia estable en el 10%. Però el 2021 va pujar fins al 15% i des del 2022 afecta pràcticament una de cada cinc llars a Catalunya. Precisament a l’estiu del 2021 els preus de l’electricitat van començar a pujar, però va ser arran de la invasió d’Ucraïna que es van disparar. A Catalunya estan prohibits els talls de llum a les famílies vulnerables, però tan sols Endesa ha condonat el deute acumulat a les famílies afectades i la Generalitat ajuda amb el pagament de factures. Pel que fa a la resta d’empreses, els afectats continuen endeutats i reben trucades assetjadores perquè paguin els rebuts vençuts.

Xifres «insuportables»

La greu situació de la pobresa energètica és una de les dades que mostra l’enquesta de condicions de vida a Catalunya. El 35% dels catalans no pot afrontar despeses imprevistes de 800 euros, el 30,9% no es pot permetre anar-se’n una setmana de vacances a l’any i el 5% no pot menjar carn, pollastre o peix cada dos dies. Tres indicadors del 2022 que han pujat entre un i tres punts respecte al 2021. «Aquesta situació és insuportable», es queixen des de la Taula d’Entitats del Tercer Sector, que demanen plantejar noves polítiques contra la pobresa i l’exclusió. «Si no ho fem, continuarem arrossegant aquesta situació durant dècades», adverteixen en un comunicat.

Notícies relacionades

En termes generals, el 24,7% de catalans són pobres, segons la taxa Arope, que no només mesura els ingressos de la llar, sinó les carències materials i la càrrega de treball. La dada ha baixat poc més d’un punt respecte a l’any anterior. Si ens centrem tan sols en els ingressos, la xifra de persones que viuen sota el llindar de la pobresa és del 19,9%, el mateix percentatge que l’any passat. I les persones que viuen en la pobresa extrema són el 8% de catalans, un punt menys que l’any passat. Segons les entitats socials, això demostra que la pobresa que va augmentar amb la pandèmia ja s’ha cronificat. «Tornem als mateixos nivells que abans de l’esclat de la covid. La pobresa estructural no millora», lamenta la Taula en un comunicat.

Cara de nen

Per edats, els nens tornen a ser les grans víctimes de la pobresa a Catalunya. Un 32% dels menors viuen sota el llindar de la pobresa, pràcticament la mateixa xifra que l’any passat. El 19% dels jubilats i el 24% dels adults viuen també amb escassetat de recursos. «Aquestes dades mostren que els instruments de lluita contra la pobresa, com la renda garantida, no són efectius per millorar la situació de les famílies vulnerables», afirma Save The Children, que compta fins a 378.500 menors pobres a Catalunya. L’organització recorda que criar un nen a Catalunya costa 819 euros al mes. «Per a les llars més empobrides això és directament impossible», es queixa en un comunicat, que també demana ajudes econòmiques per a la criança per a les famílies més vulnerables.