L’educació a Catalunya

Sitges es mobilitza per conservar el grau superior d’FP de guia turístic

  • Educació addueix la baixa matrícula per retirar aquest cicle de l’oferta de l’institut Joan Ramon Benaprès

sitges

sitges

3
Es llegeix en minuts

L’institut Joan Ramon Benaprès de Sitges (Garraf) va començar a oferir el curs 2021-2022 un grau superior de formació professional de Guia, informació i assistència turística. Va ser una iniciativa en la qual es va implicar tant el centre, convençut de la utilitat d’aquests estudis, com les empreses del sector de la comarca, que necessitaven professionals preparats i qualificats.

El 28 de març, el centre va rebre una carta del Departament d’Educació en la qual s’informava que el curs que ve (2023-2024) no podran oferir aquest grau superior. La decisió ha agafat per sorpresa tots els implicats. «Ens quedem en xoc. Era un cicle en què tant el professorat com les empreses ens havíem implicat. Havíem dissenyat uns estudis vius, adaptats a les necessitats que ens demanaven les empreses turístiques de la zona, com l’especialització en enoturisme i gastroturisme», relata Iván Martínez, professor del Benaprès, que remarca que tots els alumnes sortien del grau i aconseguien feina.

¿Per què s’ha suprimit aquest grau? Martínez apunta a una baixa matriculació. Només tenia cinc alumnes. El centre té una explicació que alhora és una denúncia: aquests estudis no figuren al ventall d’oferta que es troben els alumnes quan realitzen la preinscripció telemàtica a la web del Departament d’Educació. «Mai hi hem estat. De manera que, si algú volia cursar un grau superior de guia turístic, no ens trobava. I això, quan la preinscripció es realitza de manera telemàtica, és un gran hàndicap», relata Martínez. La direcció de l’institut havia demanat a Educació des del primer dia que reparés aquest error. No van tenir èxit. Els alumnes matriculats aquest curs i el passat van fer la preinscripció presencialment al centre.

«Ajust de l’oferta»

Per la seva banda, des d’Educació parlen d’un «ajust de l’oferta d’aquest centre». Fonts del departament exposen que aquest grau superior només va tenir set alumnes el curs passat i cinc aquest curs, per la qual cosa des de la conselleria s’ha apostat per prioritzar els recursos per ajustar l’oferta. Han remarcat que el Benaprès tindrà el curs que ve dues noves titulacions: un PFI d’Auxiliar d’Hostaleria, Cuina i Càtering i un cicle superior de Dietètica.

Sobre la queixa de no aparèixer a la web de la preinscripció, Educació explica que aquest cicle no figura a la web perquè és «una titulació d’un programa 3x2». «Un alumne entra al primer curs, passa a segon i a tercer entren alumnes de l’itinerari del centre, i no alumnes de fora», detallen. 

Martínez matisa. És cert que aquest cicle superior de guia, informació i assistència turística és d’un sol curs per a aquells alumnes del centre que han fet el grau superior d’allotjaments. Aquest alumnat acaba tenint en tres anys dos graus superiors. Però també és cert que l’institut ofereix el grau de guia en dos anys per a aquells interessats específicament en aquest cicle. A més, per al curs 2023-2024 tenien previst vincular el grau a la possibilitat, una vegada finalitzat, de fer el curs de TCP (tripulant de cabina de passatgers) de 10 dies que s’imparteix al Prat de Llobregat. «Crèiem que la sortida professional d’hostessa de vol podia atraure la gent jove», apunta Martínez.

L’institut lamenta que, amb només dos anys de vida, Educació deixi d’apostar per aquests estudis. Al passat Saló de l’Ensenyament, el centre va acudir amb la seva oferta i ja havia captat una desena d’alumnes que ara, si la conselleria que dirigeix Josep Gonzàlez-Cambray no canvia d’idea, com demanen des de Sitges, hauran de buscar una altra opció.

Notícies relacionades

Per intentar que això no passi, el centre s’ha mobilitzat i ha elaborat una carta que remetrà al departament sol·licitant que es replantegi la seva decisió. Compten amb el suport de l’Ajuntament de Sitges, del Gremi d’Hosteleria de Sitges, del Consell Comarcal del Garraf i del sindicat UGT.

El Joan Ramon Benaprès té clara la viabilitat i la necessitat d’aquests estudis. Recorden que fa un mes, en una trobada d’escoles de turisme de Catalunya, la directora general de Turisme, Marta Domènech, i la directora general d’FP, Mercè Chacón, remarcaven la importància de disposar de professionals qualificats per atendre la demanda de les empreses del sector. «Van destacar que una destinació turística consolidada com la nostra necessita poder competir en qualitat de servei, i superar el personal sense formació ni experiència que normalment es troba en el mercat laboral turístic», explica Martínez, esperançat que Educació reconsideri la seva decisió.