Prova pilot

Una desena d’entitats rebutgen l’ús d’aerosols a les presons catalanes

  • Les presons catalanes provaran aerosols i càmeres a l’uniforme dels funcionaris per evitar agressions

  • Interior comprarà 800 càmeres unipersonals per als Mossos aquest any

Una desena d’entitats rebutgen l’ús d’aerosols a les presons catalanes

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una desena d’entitats de drets humans i de suport a presos han mostrat el seu «rebuig frontal» de l’acord de la Conselleria de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat amb els sindicats de presons que inclou una prova pilot per a l’ús d’aerosols o esprais per defensar-se i reprimir accions violentes dels reclusos. Les associacions, reclamen la retirada d’aquesta iniciativa que encara no se sap, no obstant, com es realitzarà. 

Després de protestes dels funcionaris, Conselleria de Justícia i sindicats van assolir el 22 de març un acord per augmentar les places en les pròximes oposicions i que la inclusió de mesures de seguretat a les presons davant l’increment de les agressions als empleats. Entre aquestes es van especificar dues proves pilot: la implementació de càmeres als uniformes de funcionaris, com porten els Mossos , i també l’assaig per a l’ús d’aerosols per reduir els presos conflictius.

La utilització d’aerosols als centres penitenciaris ha enervat els ànims de les entitats de drets humans. De fet, el Comitè Europeu per la Prevenció de la Tortura ja ha alertat dels efectes nocius i ha remarcat que, en tot cas, les instruccions d’ús han d’incloure expressament que no es poden utilitzar en espais tancats. A més, hi ha una sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans que ho considera un tracte inhumà i degradant.

Sense transparència ni diàleg

En un comunicat aquest dijous, una desena d’entitats han criticat que l’acord s’ha fet sense consultar amb els presos, «sense informar prèviament el Parlament i sense que s’hagi informat ni tingut en compte els posicionaments de les entitats de drets humans i de suport a persones preses». Les associacions retreuen que la Conselleria ha pres aquestes mesures «sense transparència, ni diàleg» i afirmen que l’ús d’un nou instrument o mitjançant l’ús de la força ha d’estar sotmès a control i autorització parlamentària.

Per aquesta raó, reclama a la Conselleria de Justícia i a la seva Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima «una reunió àmplia» sobre aquest assumpte, alhora que insten els grups parlamentaris a convocar una sessió monogràfica en la Comissió de Justícia del Parlament per analitzar les mesures plantejades, en què també volen participar.

Notícies relacionades

Les entitats han mostrat la seva preocupació perquè «les reivindicacions sindicals d’índole laboral en el sistema de presons de Catalunya es barregin amb decisions estructurals sobre les presons que afecten als drets fonamentals» i la «deriva que s’està produint amb la incorporació de mitjans d’ús de la força en l’àmbit penitenciari». I adverteixen que els aerosols de defensa «ha generat en altres països fins i tot la mort de persones privades de llibertat, i és especialment perillós per a persones amb problemes cardiorespiratoris». L’Observatori del Sistema Penal i Drets Humans, a més, ha presentat una denúncia contra la Conselleria de Justícia davant el Comitè de la Prevenció de la Tortura del Consell d’Europa.

Firmen el comunicat l’Associació Catalana de Defensa dels Drets Humans (ACDDH), Alerta Solidària, Associació de Famílies de Presos a Catalunya, la Comissió de Defensa del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB), IACTA, l’Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC), Irídia, l’Observatori del Sistema Penal i Drets Humans, Observa i la Xarxa Antirepressió de Familiars de Persones Detingudes.