Caos organitzatiu

La Generalitat obrirà una bústia per recopilar totes les irregularitats de les oposicions

La consellera de la presidència, Laura Vilagrà, es reuneix d’urgència amb els tres principals sindicats de la funció pública

  • La Generalitat demana disculpes i no descarta repetir els exàmens de les oposicions: «Hi ha incidències molt greus»

  • «Un zero en organització»: caos en les oposicions de la Generalitat

A1-173856735.jpg

A1-173856735.jpg / ZOWY VOETEN

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Generalitat crearà una bústia amb un formulari perquè tots els aspirants a les oposicions de dissabte els facin arribar les irregularitats que van patir. Ho confirmen a aquest diari els tres sindicats majoritaris de la taula de funció pública que aquest diumenge s’han reunit d’urgència amb la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i amb tot el seu equip. La bústia s’ha de crear de forma «imminent», expliquen els sindicats, perquè la Generalitat pugui decidir si cal repetir alguna de les proves.

Els opositors que s’hagin sentit perjudicats durant les proves que es van realitzar dissabte podran enviar a la Generalitat les seves queixes i incidències a través d’un formulari. És la forma que han trobat el Govern i els sindicats majoritaris de la Generalitat per saber exactament què va passar amb les proves de les oposicions. Els aspirants parlaven d’una enorme falta organitzativa i greus incidències: més de sis hores de retard, classes a vessar i falta de fulls de resposta. Ahir la Generalitat va reconèixer «greus incidències», però no coneixia l’abast de la tragèdia. Avui a les deu del matí l’empresa Cegos encara no havia facilitat al Govern dades clau per entendre el que va passar. Per exemple, es desconeix el nombre d’incidències ateses i el nombre d’empleats que treballaven per garantir el normal funcionament dels exàmens.

«La Generalitat vol contrastar el que els digui l’empresa amb el que expliquen les persones opositores», explica Assumpta Barbens, representant del sindicat IAC-CATAC. «A partir d’allà analitzaran quins opositors es troben en situació d’inseguretat jurídica i si s’han vulnerat els principis d’igualtat, capacitat i mèrits», explica Barbens. Una afirmació que confirmen els representants de Comissions Obreres i d’UGT presents en la reunió.

Les dades haurien d’estar a punt per a dimecres vinent, 3 de maig, quan s’han tornat a citar els sindicats amb el Govern. I la decisió de si cal repetir les proves s’hauria de prendre el dilluns 8 de maig. És possible que només se’n repeteixin algunes, no totes, en funció de les incidències detectades. «La solució s’ha de prendre de manera urgent, no podem esperar», demana Manel Pulido, representant de Comissions Obreres. Ahir es van realitzar 72 proves diferents.

Notícies relacionades

Els sindicats no opinen sobre si caldria repetir les proves. «El que volem és la seguretat jurídica de tots els participants», demana Iolanda Adroher, de l’UGT. El Govern ja no descarta res. Una de les incidències més greus que s’ha repassat en aquesta reunió és que, en alguns casos, els aspirants van haver d’escriure el seu nom a l’examen, una cosa totalment prohibida en unes oposicions per evitar favoritismes. Una altra és l’ús del mòbil durant les proves.

El que tenen clar tots els sindicats és que el que va passar dissabte va ser un «desastre». «No es pot externalitzar a una empresa un procés tan important com aquest», es queixa Pulido.