Dia Mundial contra l’Assetjament Escolar
La Fundació ColaCao treu la plataforma Educando contra el Bullying
L’assetjament escolar és un fenomen social objecte de preocupació creixent a Espanya. Aquest comportament negatiu, caracteritzat per l’assetjament i la intimidació sistemàtica cap a una persona o grup, se sol manifestar en entorns escolars i afecta tant víctimes com agressors.
Les dades a Espanya continuen sent alarmants: s’estima que un de cada quatre nens a Espanya pateixen assetjament escolar, i a escala mundial cada any 200.000 menors i joves pateixen les seves conseqüències de manera atroç. Segons dades ministerials, el 2021 es van reportar uns 5.500 casos d’assetjament escolar a Espanya, tot i que s’estima que la xifra real podria ser molt més elevada.
Mesures per combatre l’assetjament escolar
Mesures per combatre l’assetjament escolarEl Govern d’Espanya i les institucions educatives han implementat diverses estratègies i programes per prevenir l’assetjament escolar. Entre les mesures més destacades es troba la implementació de programes de prevenció i atenció integral als centres educatius. El 2021 es va aprovar la llei de protecció integral a la infància i l’adolescència davant la violència, que busca protegir els menors d’edat de diverses formes de violència, inclòs l’assetjament escolar. Per la seva banda, la Fundació ColaCao continua treballant en els seus projectes d’acció social en contra de l’assetjament escolar i ha posat en marxa la seva iniciativa divulgativa Educando contra el Bullying. Es tracta d’una plataforma ‘online’ amb continguts audiovisuals dirigida a pares i mares que té l’objectiu d’aportar eines per ajudar-los a educar els seus fills en l’autoconfiança, l’empoderament i la prevenció de l’assetjament escolar. A partir del 2 de maig, en la web educandocontraelbullying.com i en els perfils en xarxes socials de ColaCao i de la seva fundació s’hi podrà trobar aquest material.
Continguts interactius
Continguts interactiusEn la plataforma s’hi podrà trobar continguts interactius que convidaran els usuaris a reflexionar a través de situacions quotidianes sobre les dinàmiques que s’estableixen amb els seus fills, així com a aprendre totes les claus al voltant de l’assetjament escolar. També hi haurà vídeos amb testimonis de pares i mares que han patit de ben a prop experiències d’assetjament escolar, ja que l’han patit els seus fills, i que a través del seu testimoni valuós poden ajudar altres persones a abordar un cas d’assetjament. Finalment, experts com la pediatra Lucía Galán (també coneguda com a Lucía Mi Pediatra) o els psicòlegs Rafa Guerrero o Claudia Pradas aportaran els seus coneixements per donar claus a les famílies per empoderar els seus fills i lluitar contra l’assetjament escolar des de l’educació emocional i l’escolta activa.
Cada setmana s’estrenarà un nou vídeo en la plataforma, que aprofundirà en una de les temàtiques que formen el contingut del projecte. L’associació NACE (No al Acoso Escolar), una de les institucions més rellevants a Espanya en la lluita contra l’assetjament escolar, ha participat en el projecte aportant assessorament. Fa més de 10 anys que aquesta associació, composta per psicòlegs, advocats, professors i altres perfils especialitzats, està centrada en la prevenció i intervenció en processos d’assetjament escolar, en qualsevol de les formes que es manifesta, així com en el suport i l’atenció a les víctimes i a les seves famílies, de manera gratuïta i desinteressada.
El projecte també està enfocat a sensibilitzar contra l’assetjament escolar fomentant el seu debat social. Amb aquest objectiu, hi han participat les periodistes Sara Carbonero i Carme Chaparro, així com l’exboxejador i divulgador sobre l’assetjament escolar Jero García, que han acompanyat la pediatra Lucía Galán. Sara Carbonero parla com a mare preocupada amb el creixement d’aquesta problemàtica en la nostra societat; la periodista Carme Chaparro explica el seu dur testimoni com a víctima d’assetjament escolar en la infància, i per últim Jero García exposa com ajuda joves a sortir del seu paper d’assetjadors, tenint en compte que ell va ser assetjador en la infància. La frustració i el penediment han fet que dediqués la seva vida a ajudar nens a sortir de situacions de violència a través de l’esport. Perspectives
les periodistes Sara Carbonero i Carme Chaparro, així com l’exboxejador i divulgador sobre l’assetjament escolar Jero GarcíaPerspectivesEls continguts s’abordaran des de diferents prismes i rols. Tractaran el problema de l’assetjament escolar des de la perspectiva de les víctimes, des del paper dels testimonis i des del paper dels assetjadors.
«Amb el projecte busquem posar-nos al costat de les mares i pares, i ajudar-los, donant-los eines i claus per educar els seus fills en contra de l’assetjament escolar. Tenim l’objectiu d’aportar continguts de rigor i qualitat que els acompanyin en l’educació més emocional. Som conscients que hi ha molt soroll al voltant d’aquests temes i les famílies ens traslladen que necessiten llum entre tanta incertesa», explica Javier Coromina, membre del patronat de la Fundació ColaCao. Conseqüències de l’assetjament escolar
Notícies relacionades«Amb el projecte busquem posar-nos al costat de les mares i pares, i ajudar-los, donant-los eines i claus per educar els seus fills en contra de l’assetjament escolar. Tenim l’objectiu d’aportar continguts de rigor i qualitat que els acompanyin en l’educació més emocional. Som conscients que hi ha molt soroll al voltant d’aquests temes i les famílies ens traslladen que necessiten llum entre tanta incertesaJavier CorominaConseqüències de l’assetjament escolarLes conseqüències de l’assetjament escolar a Espanya són múltiples i poden tenir un impacte en la salut mental i emocional de les víctimes. Entre les seqüeles més comunes hi ha l’ansietat, la depressió, la baixa autoestima i l’aïllament social. A més, l’assetjament escolar també pot afectar el rendiment acadèmic i l’assistència a classe de les víctimes. En casos extrems, l’assetjament escolar pot comportar conseqüències tràgiques com el suïcidi.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034