El ‘boom’ cannàbic
Dos clans converteixen set blocs de Sant Cosme en un gueto de producció de marihuana
L’Ajuntament del Prat omple de formigó un dels edificis investigats per evitar-ne la reocupació
El mercat negre dels DNIs: això és el que et pot passar si et roben el carnet i suplanten la teva identitat
La família del menor assassinat a Sant Hipòlit: «Ens hem quedat trinxats»
Una operació antidroga va desmantellar la setmana passada una factoria de marihuana amagada en un dels set blocs de ‘la setena fase’ del barri de Sant Cosme, un gueto governat per dos clans familiars del Prat de Llobregat (Baix Llobregat). Els Mossos d'Esquadra van trobar plantacions ‘indoor’ a 15 dels 17 domicilis. I per evitar que l’edifici precintat fos assaltat quan els policies es donessin la volta va ser necessari descarregar 60 tones de formigó armat i inundar el vestíbul. Fa un any, després d’una operació anterior, s’havia intentat protegir l’edifici instal·lant portes antiocupes, però mentre els operaris instal·laven la primera, els veïns van robar les altres: el bloc va ser reocupat a les 24 hores.
Aquest racó de Sant Cosme es coneix com a setena fase perquè va ser l’última de les set etapes a partir de les quals es va executar la reconstrucció del barri, que es va enderrocar i es va aixecar de nou entre els 80 i els 90 per substituir les cases barates que havien allotjat famílies procedents del 'barraquisme per pisos de lloguer social, aclareix un portaveu municipal. Els inquilins de la ‘setena fase’ vivien a les anomenades ‘801 vivendes’, la llar dels veïns més conflictius.
Repartiment de cases
El 2002, quan es van entregar les claus dels nous domicilis, alguns estaven sent investigats per tràfic de cocaïna i moneda falsa pels Mossos, que havien intervingut els telèfons i van sentir com es repartien les cases, explica una font policial. El dia de la inauguració de la ‘setena fase’, els policies, barrejats entre autoritats i premsa, també van acudir a una cita històrica.
Podia ser la primera pàgina d’una història diferent de ‘les 801 vivendes’, com ho ha sigut per a la resta de Sant Cosme, però no ho va ser. Els set blocs de vivendes, murs que semblen disposats per ocultar el que passa a l’altre costat, han acabat convertint-se en un gueto. Manel Hermida, cap de la comissaria del Prat, afirma que hi ha marihuana a tots els blocs i avança que, en poques setmanes, els agents tornaran per portar a terme una nova operació policial.
Territori sense llei
Els repartidors d’Amazon o de Glovo no operen a ‘la setena fase’. Els carters demanen protecció policial per entregar notificacions judicials. Els mateixos policies no intervenen si no compten amb efectius d’ordre públic. El gueto es va formar amb la febre de la marihuana, el 2015, quan les famílies alienes a dos clans familiars vinculats al narcotràfic van ser expulsades per aquests sota greus amenaces. El més preocupant és que ningú es va atrevir a denunciar-ho. «Ens consta que això va passar a través d’informadors», aclareix Hermida. Tal és el pànic que infonen les dues organitzacions, que s’han quedat amb tots els domicilis de protecció oficial per cultivar. Sense pagar lloguer per cap. L’últim inquilí que va aportar una mensualitat va deixar de fer-ho fa quatre anys.
Per plantar marihuana, els clans han fet caure parets mestres, han excavat els fonaments per punxar llum i aigua de la xarxa general i han buidat les teulades. «Ja no hi ha banys ni cuines», explica Hermida sobre cases construïdes amb diners públics per allotjar famílies sense recursos. El risc d’incendi és gravíssim perquè les instal·lacions són inestables. També és elevat el perill de col·lapse de l’edifici perquè l’estructura ha patit reformes de manera descontrolada. Fa pocs anys un foc causat per una d’aquestes plantacions va atrapar quatre menors que van ser rescatats ‘in extremis’ pels bombers, el parc dels quals està, com la comissaria, ubicat just al costat.
Les plantacions desmantellades al bloc actualment ple de formigó consumien tanta electricitat com 175 famílies o com una gran empresa. Els Mossos es van emportar del seu interior 28 aparells d’aire condicionat,24 ventiladors,12 filtres de carboni i 16 extractors. «Recullen quatre collites a l’any, i alimenten les plantes amb llum i aigua que no paguen», raona Hermida, que recorda que el preu que poden assolir al mercat negre els cabdells d’aquesta operació superen els dos milions d’euros.
L’or verd
«A més marihuana, menys progrés social», avisa el subcap de la policia local, Gustavo Molina, i assenyala que entre els menors que fa anys que es crien en famílies que s’han fet riques amb la marihuana ha calat el missatge que guanyaran més diners traficant que estudiant, un context que serà difícil de combatre mentre existeixin organitzacions criminals que compren el cànnabis que es cultiva a Espanya per exportar-lo a la resta d’Europa, on triplica el seu valor, explica Molina.
Després de l’operació de la setmana passada, alguns d’aquests menors, alguns de tan sols 12 anys, van respondre cremant contenidors i diversos cotxes de la zona. També llançant pedres contra la comissaria. «Els identificarem a tots», adverteix Hermida, que és conscient que alguns dels implicats resultaran inimputables perquè són menors de 13 anys.
La investigació per les 15 plantacions tampoc s’ha tancat. Fins ara hi ha hagut una dotzena de detencions, però superaran la vintena. I, després, arribaran la resta d’operacions contra la resta de blocs. En un intent d’aturar les que vindran, els clans van entregar un dia després del primer operatiu 3.500 plantes que van abandonar al costat de la comissaria, un gest que pretenia donar a entendre que havien renunciat als cultius ‘indoor’ de cànnabis. Desafortunadament, la capacitat de seducció de l’or verd és massa poderosa perquè això resulti cert.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034