Crisi hídrica
L’excés d’aigua salada provoca una primera mortaldat de peixos invasors al delta de l’Ebre
La setmana que ve hi haurà reunions per estudiar com assegurar l’aportació d’aigua dolça en l’ecosistema
Els arrossers se les enginyen per salvar la collita al delta de l’Ebre: «És un desastre»
La falta d’aigua dolça posa en risc tota la biodiversitat del delta de l’Ebre
El delta de l’Ebre sencer segueix pendent que l’aigua dolça arribi a les llacunes, molt amenaçades per la sequera. Els experts fa dies que avisen que sense l’aportació necessària no només està en risc la collita de l’arròs sinó una biodiversitat única. En les últimes hores, s’ha detectat un primer cas de mortaldat de peixos.
Es tracta d’espècies invasores (principalment carpes) que no estan acostumades a la salabror de l’aigua, però igualment, és un avís per a navegants del que pot passar si la quantitat de sal a l’aigua supera els límits habituals.
Les carpes mortes, i també un silur, es poden observar des del mirador de l’Embut. És una zona de pas típica per a turistes i ornitòlegs, perquè és a prop del complex La Casa de Fusta, davant de la llacuna de l’Encanyissada. La torre d’albirament és un bon lloc per contemplar ardeids, una família d’aus de bec llarg i punxegut, sobretot agrons, que s’alimenten de petits animals subaquàtics.
Resisteixen les autòctones
Aquests últims dies, el que més crida l’atenció són els peixos morts que floten a la superfície. Aquestes carpes no són aliment per a la fauna protegida ni haurien d'estar dins de l’ecosistema. Allà sorgeixen dues preguntes. ¿Per què han mort aquests animals invasors? ¿Pot passar el mateix amb la fauna autòctona?
La primera resposta del director del parc natural, Francesc Vidal, és molt didàctica: «L’espai s’estava assecant, perquè els arrossars encara eren buits. Per aquesta raó, es va deixar entrar aigua de la llacuna (l’Encanyissada), per evitar que s’assequés del tot. Aquesta aigua té més salinitat i per això han mort les carpes».
Algunes de les llacunes es mantenen en bon estat independentment de l’aigua dels canals
Per a la segona qüestió, també hi ha explicació: «Tothom està molt nerviós per la sequera i és normal. Però cal mantenir la calma. Ni els flamencs han desaparegut (de fet estan criant) ni està morint la fauna autòctona, que ja està acostumada a cert grau de salinitat». Riet Vell és un dels espais naturals que normalment congrega ornitòlegs aficionats. Aquests dies amb prou feines disposa d’una fina làmina d’aigua.
Vidal sí que reconeix que, si l’aigua finalment no arriba a les llacunes i les badies, les aus, amfibis i peixos poden tenir problemes. No obstant, confia que no s’arribi a aquest punt. «Tenim diverses reunions previstes per buscar solucions i decidir com aconseguim fer arribar l’aigua dolça fins aquests espais, tot i que els arrossers tinguin l’ordre de no desguassar», detalla.
Cicle natural
El responsable del parc natural afegeix un altre aclariment important: «Algunes llacunes funcionen a través de l’aigua del riu directament, sense necessitar els canals. Per exemple la zona del Canal Vell, l’Alfacada o l’illa de Buda. Per tant, hi ha maresmes que sobreviuran segur».
«Cal mantenir la calma: ni els flamencs han desaparegut ni està morint la fauna autòctona»
Francesc Vidal, director del Parc Natural del Delta de l’Ebre
Aquesta concreció és important, perquè quan el Govern parla d’assegurar el cabal ecològic es refereix a l’aigua que arriba al delta pels canals però també pel curs de l’Ebre. Dit d’una altra manera: no es pot sacrificar tot el cabal del riu per alimentar els canals.
La inquietud d’arrossers i naturalistes l’entén molt bé i també la comparteix Vidal. És conscient que cal trobar la fórmula perquè els arrossers disposin d’aigua (malgrat la restricció del 50%) i el delta sobrevisqui. En aquests moments, els responsables del parc no tenen cap altre objectiu en el qual treballar.
El Delta és un dels principals aiguamolls d’Espanya al costat de Doñana, un espai cada vegada més precari i ara immers en la polèmica per l’ampliació dels regadius. I en aquest punt, hi ha un consens inequívoc: el delta de l’Ebre no es pot deixar morir.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034