Sanitat
Vuit-centes llevadores catalanes apressen a contractar el doble de professionals
¿Què canvia en les nostres vides el final de l’emergència internacional per covid?
Catalunya reclama el final de les mascaretes en hospitals, residències i farmàcies
Espanya perdrà el 40% de les llevadores en cinc anys i no hi ha reemplaçament previst
Hi ha 10.000 infermeres que volen ser llevadores, però només hi ha entre 70 i 80 places disponibles, segons el sindicat majoritari
Les 800 llevadores que hi ha a Catalunya reclamen la contractació com a mínim del doble de professionals existents perquè falta personal per atendre les dones en el cicle vital i reproductiu, segons recull el decàleg que han redactat amb els mínims necessaris que s’han d’implementar per oferir una atenció de qualitat.
Segons ha informat la responsable de llevadores del sindicat SATSE Catalunya, Margarita García de Vicuña, «hi ha 10.000 infermeres que volen ser llevadores, però només hi ha entre 70 i 80 places disponibles, cosa que comporta una falta d’equilibri per brindar una atenció de qualitat i alliberar la saturació de les professionals».
A més de la falta de places per cobrir la demanda de les infermeres que volen ser llevadores, el decàleg reclama «promoure una atenció ‘one to one’, és a dir, una llevadora per cada dona, complir els volums d’atenció assumible i tenir un model de contractació digne per superar la precarietat laboral».
Les llevadores tenen una especialitat molt àmplia, ja que s’encarreguen d’atendre la dona des de la primera regla fins a la menopausa, fan un seguiment de l’embaràs, acompanyament i donen consell d’alimentació. De Vicuña ha destacat «la importància de les llevadores en el cicle vital i reproductiu de la dona».
A més, cada vegada més, la dona necessita una ajuda més personalitzada i control rigorós, ja que la demanda de parts naturals (sense anestèsia epidural) i els parts a domicili han augmentat un 6% aproximadament, segons ha explicat la llevadora de SATSE.
Actualment, «no hi ha prou llevadores com per dedicar el temps necessari a cada usuària i establir una relació de confiança», ha denunciat, i les llevadores han d’estar pendents «de tres i quatre dones alhora, cosa que impedeix oferir una assistència adequada».
La falta de professionals comporta que «el programa d’atenció, donar resultats i fer tractaments deixin de fer-se perquè no donen l’abast ni en hospitals de la ciutat ni a les zones rurals. El professional està cansat i saturat», ha remarcat De Vicuña.
«Hi ha molta mobilitat de les professionals perquè van a la recerca de reconeixement i millors condicions laborals i econòmiques. El ‘plus’ com a llevadora es cobra només en alguns casos. Reclamem que s’unifiquin els beneficis entre les professionals i que no hi hagi discriminació dins del sistema sanitari», ha afegit.
SATSE Catalunya també ha ofert uns cursos oberts al públic en forma de presentació per part de la doctora i llevadora De Vicuña sobre consells saludables per a la menopausa i un pla de naixement, que mitjançant una taula rodona amb les assistentes permetrà resoldre dubtes i aconsellar de manera personalitzada.
De Vicuña ha conclòs que s’ha buscat «consens entre les associacions de llevadores i ja hem traslladat a l’escola d’infermeria i a la Conselleria de Salut la informació sobre aquest problema crònic que necessita una resposta urgent per desenvolupar plenament la professió i brindar més qualitat en l’assistència».
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia