Pels Mossos
Detinguts dos germans per estafar 2,5 milions d’euros fent-se passar per experts en inversions i criptomonedes
Detingut per enviar 5.000 cartes fent-se passar per advocat que buscava hereus d’una fortuna
Superestafa immobiliària a Catalunya: el fiscal reclama més de 20 anys de presó
Els Mossos d’Esquadra, amb la col·laboració de la Policia Nacional, han detingut a Lloret de Mar dos germans de 24 i 27 anys per estafar 2,5 milions d’euros fent-se passar per experts en inversions immobiliàries i en potencials compradors de criptomonedes i articles de luxe. En concret, se’ls atribueixen cinc estafes a través del mètode conegut com a ‘rip deal’, amb el qual convencien les víctimes de la seva suposada professionalitat i intercanvien diners i objectes per bitllets que resultaven ser falsos.
Els germans tenien molta experiència en aquesta mena d’estafa, i és per això que canviaven de residència freqüentment i movien ràpidament els diners o objectes que aconseguien per evitar ser incriminats en cas de ser detinguts.
Els agents van iniciar una investigació després de detectar un augment de denúncies d’estafes a través d’aquest mètode els últims mesos. La investigació va portar a un mateix clan familiar, que els investigadors van localitzar en un domicili de lloguer a Lloret de Mar.
A través dels mecanismes de coordinació interpolicial, van acreditar una sisena estafa relacionada amb la compra de criptomonedes a la ciutat de València i es va consolidar un equip conjunt amb la Policia Nacional. Durant el dispositiu de localització i detenció, els agents van escorcollar un domicili a Lloret el 12 d’abril.
A través d’anuncis
Els dos germans contactaven amb les víctimes a través d’anuncis, i fins i tot a través d’aplicacions de missatgeria. Principalment, triaven persones que mostraven interès a canviar criptomonedes per divisa fora dels circuits convencionals, tot i que també podien bescanviar joies, articles de luxe i diners en efectiu.
Una vegada escollida la millor opció de negoci, es mostraven interessats a fer grans inversions. Els investigats es feien passar per empresaris d’èxit. No dubtaven a vestir i portar peces cares, objectes de luxe o allotjar-se en hotels cars fent-se càrrec de les despeses dels primers dinars que serveixen per fer els primers contactes, per impressionar les víctimes i enganyar-les.
Notícies relacionadesAbans de tancar el tracte de compra o inversió, plantejaven a les víctimes la possibilitat de fer un intercanvi, ja fos de moneda en efectiu (bitllets de valor facial gran per a bitllets més petits), criptomonedes o altres objectes. Per augmentar el suposat guany en el negoci de les víctimes, també els oferien fins a un 20% de comissió per l’operació.
El moment clau de l’estafa era l’intercanvi de diners. Normalment, els estafadors convocaven una reunió en un reservat d’hotel o en un centre de negocis, on s’havia de fer l’intercanvi dels diners, la criptodivisa o el que reclamaven. En algun moment de la reunió, una vegada fet el recompte dels diners en efectiu, és quan es produïa el canvi de bitllets reals per les fotocòpies que acabaven rebent les víctimes.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia