Crisi del coronavirus

L’OMS recomana mantenir les mascaretes als centres sanitaris

El Ministeri de Sanitat està estudiant una eventual flexibilització d’aquesta mesura en els espais en els quals encara és present: farmàcies, centres sanitaris i residències

L’OMS recomana mantenir les mascaretes als centres sanitaris
1
Es llegeix en minuts
EFE

La portaveu de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Margaret Harris, ha recomanat mantenir les mascaretes als centres sanitaris, almenys per als sanitaris i els pacients més vulnerables.

Després que l’OMS decretés divendres passat el final de l’emergència internacional per covid-19, Harris ha fet una crida aquest dilluns a no abaixar la guàrdia i a mantenir algunes mesures de precaució, perquè el virus encara és present.

«És recomanable mantenir la mascareta als hospitals, particularment per als sanitaris, perquè tenen més risc d’infecció que ningú i necessitem que continuïn sans», ha ressaltat la portaveu en declaracions a RAC-1.

El Ministeri de Sanitat està estudiant una eventual flexibilització d’aquesta mesura en els espais on encara és present: farmàcies, centres sanitaris i residències.

Si bé a les farmàcies la retirada de la mascareta podria ser més imminent i generalitzada, en els centres sanitaris s’està estudiant en quines situacions i espais s’hauria de mantenir i en quines d’altres es podria eliminar la mesura.

El Departament de Salut de la Generalitat ja ha traslladat a Sanitat una petició perquè es retirin de manera generalitzada les mascaretes a les farmàcies i a les residències, mentre que als centres sanitaris la proposta és mantenir-les només per a l’atenció de malalties infeccioses respiratòries, persones amb simptomatologia compatible amb covid o pacients considerats de risc, com els immunodeprimits.

Notícies relacionades

Harris també ha qüestionat que els països hagin deixat de fer tests a la població i ha recordat que aquestes proves permeten «seqüenciar el virusi veure si apareix una nova variant».

Si bé no es fan tests de manera generalitzada, a Catalunya un professional sanitari pot decidir fer una prova a un pacient si ho considera necessari –especialment si és vulnerable– i, a més, està instaurat un sistema sentinella de recollida de mostres que són analitzades setmanalment, per fer un seguiment de la presència dels principals virus respiratoris i detectar possibles noves variants.