Tràfic i explotació

Explotació sexual a Espanya: 534 dones i nenes rescatades el 2022

El 95% de les víctimes explotades sexualment i rescatades per les forces i cossos de seguretat de l’Estat en aquest país són dones i nenes

Explotació sexual a Espanya: 534 dones i nenes rescatades el 2022
4
Es llegeix en minuts
Violeta Molina Gallardo

Més de mig miler de víctimes del’explotació sexualvan ser alliberades el 2022 per les forces i cossos de seguretat de l’Estat: 520 dones, 30 homes i 14 nenes. D’aquests, 129 van ser identificats a més com a víctimes de tràfic.

El Ministeri de l’Interior ha fet públic aquest dilluns el seu Balanç Estadístic 2022 sobre Tràfic i Explotació d’Éssers Humans a Espanya, elaborat pel Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), del qual es desprèn que el 56% de les víctimes de tràfic identificades pels cossos policials eren explotades sexualment i el 45,7% de les víctimes d’explotació eren obligades a exercir la prostitució.

El gènere travessa amb cruesa aquesta realitat: de les 564 víctimes d’explotació sexual rescatades, el 94,7% eren dones i nenes.

Tràfic amb finalitats d’explotació sexual

El nombre de víctimes de tràfic amb finalitats d’explotació sexual identificades per les forces i cossos de seguretat ha descendit per tercer any consecutiu: el 2022 van ser 129 (120 dones, 5 homes i 4 nenes); el 2021, 136; el 2020, 160; i el 2019, 294.

El seu perfil majoritari és el de dones d’entre 23 i 27 anys i procedeixen en gran manera de Colòmbia, el Paraguai, Veneçuela i el Brasil, tot i que també van ser rescatades víctimes espanyoles. Les comunitats autònomes en què es van alliberar més dones van ser Andalusia, Madrid, País Valencià i Múrcia. Van ser més les persones detingudes per tràfic de persones amb finalitats d’explotació sexual que víctimes identificades, 161 (87 dones i 74 homes), tot i que els números també són inferiors als registrats en els quatre anys anteriors. Gairebé 4 de cada 10 detinguts eren de nacionalitat espanyola, sens dubte la més nombrosa en aquests delictes, seguida a distància per la colombiana, la paraguaiana i la brasilera.

Més de la meitat de les 229 víctimes de tràfic identificades l’any passat van ser explotades sexualment, el 56% del total, mentre que el 38,8% van ser sotmesos a explotació laboral, en dos casos el tràfic va tenir com a objectiu matrimonis forçats i en nou casos, la criminalitat forçada.

La dificultat per identificar les víctimes de tràfic i combatre les màfies i grups criminals que les capten ha sigut posada de manifest en nombroses ocasions per la Fiscalia General de l’Estat.

El Govern va prometre que aprovaria aquesta legislatura una llei integral contra el tràfic que permetés arribar a més víctimes, però l’avantprojecte (que ha trigat mesos a ser redactat) encara no ha arribat al Parlament i és poc realista esperar que arribi al Butlletí Oficial de l’Estat en aquesta legislatura.

Més víctimes d’explotació sexual

Mentre el nombre de víctimes de tràfic amb finalitats d’explotació sexual identificades per l’Estat van descendir per tercer any consecutiu, en el cas de les dones explotades sexualment sense la concurrència d’aquestes xarxes de tràfic de persones es va registrar un augment per segon any.

Van ser 400 dones, 10 nenes i 25 homes, un total de 435 víctimes, nombre superior a les 355 del 2021 i a les 415 del 2020, tot i que encara lluny de les 644 del 2019.

Andalusia, Catalunya i el País Valencià van ser els territoris on va ser alliberat un major nombre de dones (148, 146 i 53, respectivament).

Interior precisa que les víctimes eren majoritàriament dones joves, d’entre 23 i 27 anys. La primera nacionalitat era també la colombiana, si bé el segon grup més nombrós era el de dones espanyoles (70), seguit de romaneses, dominicanes i veneçolanes.

Fruit de les operacions per alliberar aquestes víctimes d’explotació sexual, les forces i cossos de seguretat van detenir 241 persones, xifra superior a les registrades el 2021 i el 2020. Igual com en el cas del tràfic amb finalitats d’explotació sexual, gran part d’ells eren de nacionalitat espanyola.

Interior ha informat que durant el 2022 es van desarticular 53 grups criminals i es van detenir 402 persones en l’àmbit del tràfic i l’explotació sexual.

Aquell any, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil van fer 1.810 inspeccions administratives en llocs on s’«exerceix» la prostitució i fruit d’aquesta tasca es van identificar 6.655 persones en situació de risc, amb un perfil majoritari de dona, d’entre 33 i 37 anys, de nacionalitat colombiana, espanyola i romanesa.

Explotació laboral

El problema del tràfic amb finalitats d’explotació laboral és molt diferent de l’anteriorment descrit. L’any passat, es van alliberar 605 persones de l’explotació laboral, 89 d’elles víctimes així mateix de xarxes de tràfic.

D’aquestes 605 persones, el 84% eren homes i un 14,8%, dones. El percentatge restant correspon a cinc nens i una nena.

Les víctimes de tràfic amb finalitats d’explotació laboral procedien en gran nombre del Marroc, Ucraïna i Romania. Van ser detingudes 72 persones com a conseqüència d’aquests delictes, mentre que per explotació laboral sense tràfic es van detenir 219 presumptes criminals.

Notícies relacionades

Interior detalla en la seva estadística que l’any passat va procedir a la inspecció de 5.793 centres de treball (un nombre superior al d’anys anteriors) i de 15.711 treballadors.

En resum, el 2022 es van alliberar 1.180 persones víctimes de tràfic i explotació sexual a Espanya (26 d’elles menors d’edat), es van detenir 693 persones implicades i es van desarticular 78 organitzacions i grups criminals en un total de 304 operacions.

Demana ajuda