Abusos en l’Església
«Feia la missa i després em violava»: víctimes d’abusos a l’Església en la comissió del Parlament
Un grup de víctimes reclamen reparació i recursos en la segona sessió de la comissió sobre la pederàstia en el clergat
Supervivents d’abusos sexuals en la infància demanen que els casos no prescriguin
Víctimes de la pederàstia en l’Església han comparegut aquest dilluns davant de la comissió creada en el Parlament sobre aquest assumpte, en què s’han pogut sentir testimonis com el de Joan Sisa, que va patir violència sexual durant aproximadament tres anys: «Mai oblidaré aquest home que al matí feia missa i després em violava».
Un nou grup de testimonis i víctimes ha comparegut en la segona sessió de la comissió especial del Parlament per demanar justícia i donar fe de les atrocitats viscudes en mans de religiosos d’institucions catòliques que els van sotmetre a agressions sexuals.
Sisa, que ha intervingut de manera telemàtica, ha explicat que els primers abusos es van produir durant un càstig al passadís i mentre els seus companys dormien.
Frustració i impotència
«Sona aberrant tot, i no en vull donar detalls. Però és cert. Un altre capellà em feia explicar-l’hi tot en confessió i jo m’adonava que dins del confessionari es masturbava amb el meu relat i m’obligava a donar-li mil detalls», ha afegit.
Els testimonis han reiterat la seva «frustració» i «impotència» perquè, malgrat haver-se atrevit a denunciar, no han rebut cap resposta satisfactòria, ni dels bisbats ni de cap membre de la cúpula eclesiàstica.
«Mai ens han demanat perdó»
Aquest és el cas d’Esther Pujol, que es va atrevir a denunciar una agressió sexual durant unes colònies escolars sense obtenir-ne resposta. «Mai ens han demanat perdó. Mai hem rebut una reparació. Estem molt sols», ha denunciat Pujol, de la plataforma Tolerància 0, que ha assegurat que els polítics tampoc estan a l’altura amb l’assumpte.
«No sabia si venir o no, la veritat. Sé que aquesta comissió parlamentària tampoc servirà per a res», ha lamentat la dona, que ha explicat les seqüeles que continua tenint actualment pel «trauma» de la violació que va patir quan només tenia 10 anys i que no va començar a digerir com per poder denunciar-la fins a tres dècades més tard.
Legislar contra la prescripció
Els testimonis han coincidit a demanar millores legislatives per impedir que hi hagi terminis de prescripció per a aquest tipus d’agressions sexuals, ja que la majoria de víctimes –el 85% són homes– triguen dècades a atrevir-se a denunciar i interioritzar els fets.
Davant preguntes dels diputats sobre què pot fer l’Administració per ells, han reclamat més mesures de prevenció en tots els àmbits, així com de reparació després dels fets, i amb una suma pressupostària suficient.
Pocs recursos
«És insultant els pocs recursos que hi ha. No sé què hauria sigut de mi si no hagués pogut tenir accés a teràpia per guarir el meu xoc i el meu trauma», ha apuntat Pujol.
També han retret als diputats que alguns grups votessin en contra de demanar l’obligatòria compareixença en la comissió d’alts càrrecs de l’Església Catòlica.
Notícies relacionadesLes víctimes que han comparegut en aquesta segona sessió van patir abusos en institucions com l’hospici Llars Mundet de Barcelona i el preventori de la Sabinosa de Tarragona, entre d’altres.
«N’estem farts i estem emprenyats. No crec en l’Església catòlica com a representant de Jesús a la terra, però us dic una cosa, no han aconseguit acabar amb la meva fe», ha finalitzat una de les víctimes.
Abusos als Maristes Agresiones sexuales contra menores Violacions Abusos sexuals de l'Església
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- L’‘home’ de dos caps
- Estopa: "Patim una mica la síndrome de l’impostor, però, és clar, és un honor"
- "Deixem de ser despectius amb l’extrema dreta"
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon