L’educació a Catalunya

Les famílies catalanes es revolten contra el cost del menjador escolar

L’aFFac denuncia un augment del 12% en quatre anys i la conselleria addueix l’increment a l’alça general de preus

  • El curs escolar 2023-2024 començarà el 6 de setembre a Catalunya

  • No imagines els avantatges que el teu fill vagi al menjador escolar

Les famílies catalanes es revolten contra el cost del menjador escolar
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El menjador escolar a Catalunya tornarà a pujar de preu el curs 23-24 vinent. El preu màxim per alumne fix i dia passarà dels 6,54 euros d’aquest curs als 6,91 euros. La pujada ha caldejat els ànims de l’aFFac, la principal entitat d’associacions de famílies de l’escola pública catalana, que ha denunciat que el preu dels menús escolars hagi augmentat un 12% en els últims quatre anys. L’entitat parla de «situació límit, que empitjora any rere any», dels menjadors als centres educatius públics.

És la tercera vegada que el Departament d’Educació apuja els preus des del curs 2007-08. El preu va estar congelat durant 13 anys, fins al curs 20-21, que va augmentar per primera vegada. Es va mantenir en el curs 21-22 i va pujar per segona vegada aquest curs 22-23.

La conselleria ha argumentat que el cost del servei s’ha vist afectat per l’increment de preus generalitzat i d’abast mundial. Les famílies consideren «inadmissible» que Educació no hagi aplicat un «factor corrector per protegir les famílies de la inflació».

Segons el Departament, «no incrementar el preu podria portar automàticament una pèrdua de qualitat del servei, per inviabilitat econòmica». «El preu màxim ha de recollir el cost real del servei, que inclou el menjar i els monitors», assenyala la conselleria, que afirma que «l’Administració no pot afavorir la precarització d’un sector laboral com els monitors».

Notícies relacionades

De fet, el nou conveni firmat amb les empreses que ofereixen el servei de menjador, i que inclou no només el menú sinó el monitoraje, reflecteix un increment retributiu del 2% aquest 2023, un altre aspecte que impacta en el cost.

En aquest sentit, l’aFFaC ha criticat que la conselleria no protegeixi les famílies amb la revisió dels preus dels menús escolars i que, per contra, beneficiï les empreses subministradores, el marge de benefici de les quals ha augmentat de 0,14 euros a 0,15 euros per cada menú.