Efectes de la crisi climàtica

Alerta de l’ONU: el període 2023-2027 serà probablement el més calorós mai registrat

S’acosta ‘El Niño’, el fenomen que amenaça d’augmentar encara més la temperatura global

¿Per què una avioneta sobrevola Catalunya enviant llum làser cap als boscos?

Hi ha un 66% de possibilitats que la temperatura mitjana anual superi en 1,5 ºC els nivells preindustrials en almenys un d’aquests anys

Alerta de l’ONU: el període 2023-2027 serà probablement el més calorós mai registrat

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts
France Presse

El període 2023-2027 serà molt probablement el més calorós mai registrat, a causa de l’impacte dels gasos amb efecte hivernacle i el fenomen meteorològic El Niño, que estan provocant un augment de les temperatures. És l’avís que l’ONU ha llançat aquest dimecres. «Hi ha un 98% de probabilitats que almenys un dels pròxims cinc anys, i el quinquenni en el seu conjunt, sigui el més calorós mai registrat», ha assenyalat l’Organització Meteorològica Mundial (OMM).

Aquest organisme especialitzat de les Nacions Unides estima, a més, en un 66% la probabilitat que la temperatura mitjana anual de la superfície de la Terra superi en 1,5 °C els nivells preindustrials durant almenys un d’aquests cinc anys.

Els acords de París sobre el clima (2015) establien com a objectiu limitar l’augment de les temperatures globals en aquest segle per sota de 2 °C, en relació amb els nivells preindustrials del 1850 al 1900, o a 1,5 °C en la mesura possible.

Les dades publicades dimecres «no signifiquen que superarem de forma permanent el llindar d’1,5 °C de l’Acord de París, que es refereix a un escalfament a llarg termini sobre diversos anys», ha apuntat el secretari general de l’OMM, Petteri Taalas, citat en un comunicat. «No obstant, l’OMM està fent sonar l’alarma a l’anunciar que superarem el nivell d’1,5 °C de forma temporal i amb més freqüència», ha afegit.

«Necessitem estar preparats»

«S’espera un episodi d’El Niño en els pròxims mesos i això, combinat amb canvi climàtic provocat pels éssers humans, farà que augmentin les temperatures mundials a nivells mai assolits», ha afirmat aquest especialista del clima. «Això tindrà repercussions importants sobre la salut, la seguretat alimentària, la gestió de l’aigua i el medi ambient. Necessitem estar preparats», ha reiterat.

El Niño és un fenomen climàtic natural generalment associat a un augment de les temperatures, una sequera més gran en certes parts el món i fortes pluges en d’altres. Va passar per última vegada el 2018-2019 i va donar pas a un episodi particularment llarg de gairebé tres anys de La Niña, que provoca efectes contraris i en particular un descens de les temperatures.

A principis de maig, l’OMM va estimar que hi havia un 60% de possibilitats que El Niño es desenvolupés a finals de juliol i un 80% que ho fes a finals de setembre. En general, El Niño fa que les temperatures globals augmentin l’any següent de la seva arribada, és a dir el 2024 per a aquest cicle.

Més lluny del clima habitual

«Es preveu que les temperatures mitjanes globals continuïn augmentant, allunyant-nos cada vegada més del clima a què estem acostumats», ha dit, per la seva banda, Leon Hermanson, científic expert del servei meteorològic britànic, el Met Office. Aquest organisme exerceix un rol de centre principal de l’OMM per a les previsions anuals i decennals sobre el clima. Aquest any, les previsions, que comencen a finals de l’any 2022, provenen de 145 membres i van ser subministrades per 11 instituts.

Notícies relacionades

«La confiança en els pronòstics de temperatura mitjana global és alta, ja que els pronòstics passats mostren que tots els mesuraments són confiables», assenyala l’OMM. Les temperatures mitjanes mundials de la superfície terrestre i marina han augmentat des de la dècada del 1960.

Per al 2023 es pronostica que estiguin per sobre de la mitjana del 1991-2020 a gairebé totes les regions, excepte Alaska, Sud-àfrica, el sud d’Àsia i parts d’Austràlia, segons l’OMM. Parts de l’oceà Pacífic Sud probablement estaran més fredes que la mitjana.