Conducció
Homes al volant: les xifres que en demostren la conducció perillosa
Una anàlisi amb perspectiva de gènere de les xifres de sinistralitat posa de manifest que és incert el tòpic que les dones condueixen malament, ja que són ells els que causen i són víctimes de la majoria dels accidents greus. En termes generals, els homes són més arriscats a l’hora de conduir i cometen la majoria d’infraccions viàries que causen els sinistres que deixen una reguera de morts i dolor.
Fins i tot tenint en compte el cens de conductors, l’estadística demostra el perillós binomi entre conducció i estereotips masculins tòxics basats en l’agressivitat i la competència. Aquestes són algunes de les xifres que ho evidencien.
MORTS AL VOLANT
Tenint en compte les víctimes mortals que ocupaven la posició de conductor el 2021 a les carreteres catalanes, el 87% són homes i el 13% dones. Una anàlisi de la sinistralitat a escala nacional del 2015 al 2019 –recollida a l’informe finançat per la DGT ‘Estudi de la seguretat viària des de la perspectiva de gènere’– dona un resultat similar: els homes representen el 86% dels conductors morts a les vies espanyoles.
MORTS AL SEIENT DEL PASSATGER
Les dones, per contra, són majoria entre les víctimes mortals que ocupen la posició de passatgera, un rol en el qual difícilment poden provocar un accident. En les dades catalanes representen el 76%, i en les nacionals, el 59%.
VIANANTS
Els homes també tenen un protagonisme majoritari entre els vianants morts a les vies interurbanes catalanes, el 86% enfront del 14% de dones atropellades. Les estadístiques indiquen que la infracció més freqüent és no travessar pel pas de vianants, seguida de no respectar el semàfor.
POSITIUS EN ALCOHOL I DROGUES
Quan es fan controls perquè la policia detecta una conducció alterada, a la recerca del consum d’alcohol o drogues, el 87% dels sancionats a Catalunya són homes i el 13% dones. Ara bé, en els controls aleatoris donen positiu l’1,4% de dones, davant una taxa lleugerament inferior en homes, l’1,2%. En aquests mateixos controls de drogues, el 9,7% dels homes és infractor, davant el 4,9% de dones.
EXCÉS DE VELOCITAT
Tenint en compte totes les denúncies interposades per radars fixos i mòbils el 2021 a Catalunya, el 70% de les infraccions per velocitat corresponen a homes i el 30% a dones.
CONDUCCIÓ TEMERÀRIA
Analitzant el conjunt de conductes temeràries i l’incompliment de les normes, el Servei Català de Trànsit ha detectat que el 81% de les infraccions més arriscades són comeses per homes i el 19% per dones.
DENÚNCIES ADMINISTRATIVES
Fins i tot les infraccions administratives, com conduir amb el carnet sense punts o sense haver passat l’ITV, són comeses a Catalunya en el 77% dels casos per homes i el 23% per dones. En conclusió, Trànsit sosté en l’anàlisi amb perspectiva de gènere efectuada, per primera vegada, amb les dades de sinistralitat del 2021, que «hi ha més acceptació del risc i un abús més elevat del consum de drogues i conductes temeràries per part dels homes».
DENÚNCIES PER NO PORTAR CASC O EL CINTURÓ POSAT
Notícies relacionadesAquesta conducta temerària també es detecta en l’absència del casc o del cinturó de seguretat. Les denúncies per no fer servir aquests elements estan protagonitzades en el 85% dels casos per homes i en el 15% per dones.
CENS DE CONDUCTORS
El voluminós nombre d’infraccions greus i de víctimes mortals al volant no es correspon, en termes proporcionals, amb el cens de conductors, ja que no hi ha tanta distància entre homes i dones amb carnet de conduir. Ells tenen el 57% dels permisos i les dones el 43%.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034