Zones de risc
El 15% de la superfície urbana de Catalunya, en risc d’inundació
«Els rius estan fets un desastre, no se’n pot constrènyer més el curs»
La falta d’aigua dolça posa en risc tota la biodiversitat del delta de l’Ebre
L’últim estudi de prevenció de l’ACA constata que la meitat de les conques de rius estan sota amenaça
«Sempre repetim que Catalunya no sap ploure. Passem de la sequeraa les inundacions». És una afirmació que parafraseja la cançó de Raimon i que el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, ja ha dit tres vegadesen roda de premsa.
La realitat és que, en aquests moments, més de la meitat de les conques analitzades per l’ACA estan en risc d’inundació greu, segons dades de l’agència recopilades per EL PERIÓDICO. En concret, 8 zones de les 15 que es qualifiquen com a ARPSI (Àrees amb Risc Potencial Significatiu d’Inundació) se situen per sobre del risc mitjà.
Es tracta de les següents: la conca de la Muga, les conques de les rieres del Maresme i les rieres metropolitanes, la conca de la Tordera, la conca del Ter-Daró, les conques de les rieres del Garraf, les conques de les rieres de la Costa Brava, la conca del Besòsi les conques de les rieres de la Costa Brava sud.
Causes múltiples
Les imatges de rius desbordats i carrers inundats són un fenomen que es repeteix de tant en tant a diverses comarques catalanes. Sense anar gaire més lluny, aquest mes de maig, en plena sequera, Protecció Civil ha activat dues vegades el pla Inuncat per possibles inundacions.
Les rieres del Maresme i el Garraf són algunes de les zones inundables
Són escenes que es poden repetir en qualsevol moment ateses les circumstàncies de les conques internes de Catalunya. Hi ha molts rius habitualment secs o en estiatge, és a dir, sense ni una gota d’aigua, en els quals en qualsevol moment pot aparèixer un cabal violent i nociu.
Rius que solen estar secs poden portar un cabal violent en qualsevol moment
El canvi climàtic provocarà que els fenòmens que provoquen inundacions siguin cada vegada més habituals, segons els estudis del Departament d’Acció Climàtica. ¿Què pot causar una greu inundació a Catalunya? El desbordament dels rius (causa fluvial), els efectes de l’onatge (causa costanera) o l’abundància extrema de pluges a llocs on no hi ha riu (causa pluvial).
Lacosta és especialment susceptible als impactes del canvi climàtic, ja que se situa entre la terra i el mar i estan sotmeses a processos que les converteixen en zones altament dinàmiques. Els canvis en l’onatge, segons aquest document, cada vegada provocaran més episodis d’inundacions a la costa catalana.
Trams secs
A part de les conques, el pla de prevenció aprovat recentment detalla exactament quins trams dels rius estan en risc i quins no. Els trams marcats en vermell es reparteixen per totes les comarques, és a dir, que gairebé a tot arreu hi ha perill d’inundació.
D’aquests trams, en alguns hi sol haver masses d’aigua normalment, ja que són rius que solen portar un cabal mínim. D’altres solen estar secs. El problema arriba quan aquestes zones vermelles confinen amb terrenys urbans, ja que llavors són edificis habitats els que estan amenaçats. Això passa en el 15% de la superfície urbana de Catalunya.
El Govern invertirà 140 milions a prevenir inundacions
Per a aquests espais, hi ha el pla principal que depèn de Protecció Civil, l’Inuncat, que téper objectiu afrontar ràpidament les emergències per inundacions. Aquest dispositiu detalla la possible evacuació de ciutadans per garantir-ne la seguretat i la manera de minimitzar els riscos mediambientals i d’infraestructures. També hi ha previstos els Plans d’Actuació Municipals (PAM), obligatoris per als municipis que tenen un risc alt o mitjà d’inundació. També es recomanen per als municipis amb risc moderat.
El Govern invertirà aquest any 140 milions a prevenir inundacions. Els plans inclouen mapes de risc amb la possible afectació a la població, a les activitats econòmiques, a punts culturals i industrials importants i a àrees ambientalment protegides.
Una de les principals solucions és la renaturalització dels rius
¿I quines són les claus de la prevenció? Una de les principals solucions per evitar danys, segons diu el document de l’ACA, és facilitar que els rius recuperin terreny i es renaturalitzin. D’aquesta manera, el riu absorbeix part de la força del cabal. També s’hi inclouen mesures de protecció, de predicció i de recuperació per després de la inundació.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Medi ambient Aigua Inundacions Sequera Crisi Climàtica Agència Catalana de l'Aigua (ACA) Gestió de l'aigua
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034