Sequera a Catalunya
La Generalitat i la Moncloa estudiaran utilitzar fons europeus per finançar potabilitzadores i depuradores
Jordà reclama assegurar l’aigua per als arrossars del delta de l’Ebre més enllà de juliol
La falta d’aigua dolça posa en risc tota la biodiversitat del delta de l’Ebre
Així funciona la dessalinitzadora del Prat, la més gran d’Europa
«Hem vingut a demanar finançament extra per a obres d’emergència davant la sequera que considerem importants i que farem igualment», ha explicat la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, al sortir de la reunió d’aquest dilluns amb la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera.
En la trobada, constructiva segons asseguren des del ministeri, s’han abordat els efectes de l’actual crisi hídrica. Jordà, a més d’exigir més diners per al seu pla d’infraestructures antisequera, també ha posat sobre la taula la situació crítica del delta de l’Ebre: «Després de juliol cal que hi continuï havent aigua als canals del delta de l’Ebre».
La vicepresidenta @TeresaRibera recibe a la consellera d'Acció Climàtica de Catalunya @TeresaJorda
— Transición Ecológica y Reto Demográfico (@mitecogob) 22 de mayo de 2023
🔹 Encuentro constructivo donde el @mitecogob ha reiterado su ayuda al @govern para mitigar los efectos de la sequía pic.twitter.com/HQJpah2cnA
La consellera afirma que el seu Govern deixarà Catalunya preparada per a les sequeres del futur, però reclama més implicació al Govern espanyol, que ja va decidir pagar l’ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera (220 milions d’euros).
El pas següent és determinar quines infraestructures es poden finançar amb fons europeus. «Entenem que és una molt bona fórmula», considera Jordà.
Modernitzar regadius
Sobre el delta de l’Ebre, Jordà assegura que el Govern lluitarà per salvar la campanya de l’arròs sencera al delta, tot i que aquest assumpte no s’ha tancat en la reunió amb Ribera: «Ens haurem d’asseure de nou per analitzar si es garanteix l’aigua a l’agost i al setembre o no». El que pretén Jordà és que s’asseguri un «cabal ecològic» tot i que no estigui establert en el pla de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE).
Jordà recorda que l’aigua que acaba als arrossars té una funció ecològica clau perquè alimenta les badies i les llacunes i manté viva la biodiversitat de la zona.
El que no ha resolt Jordà en la seva visita a Madrid és la qüestió de la modernització dels regadius al canal d’Urgell. La consellera intentarà que Ribera serveixi com a «pont» per negociar aquesta inversió amb el Ministeri d’Agricultura. La proposta catalana és que la Moncloa assumeixi un 40% de la despesa per posar en marxa aquestes obres de modernització que servirien per estalviar gran quantitat d’aigua.
La responsable d’Acció Climàtica argumenta que no es pugui treballar «mirant al cel i esperant que plogui», amb referència al que ella considera que és manca de previsió per part de la CHE. «Hem de preparar Catalunya perquè tingui les infraestructures necessàries per afrontar sequeres extremes», afegeix.
Medi ambient Delta de l'Ebre Aigua Agricultura Sequera Crisi Climàtica Teresa Ribera Rodríguez Teresa Jordà Ministeri d'Agricultura Gestió de l'aigua
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034