Estudis superiors

L’Autònoma de Barcelona és la més ben valorada en un rànquing universitari

Navarra, Catalunya i el País Basc són les comunitats autònomes amb puntuacions més altes en l’informe de la Fundació CYD

  • Abusos a la universitat: «No hi ha un o dos assetjadors, hi ha departaments sencers que estan podrits»

  • Aquestes són les carreres universitàries amb més (i pitjor) inserció laboral

L’Autònoma de Barcelona és la més ben valorada en un rànquing universitari

Ricard Cugat

2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) encapçala, aquest any, la llista de les deu millors universitats espanyoles en el rànquing elaborat per la Fundació CYD (Coneixement i Desenvolupament), presentat avui a Barcelona. La segueixen Navarra (privada), Carles III (pública, a Madrid), Autònoma (pública, a Madrid), Universitat de Barcelona (UB), Pontifícia Comillas (privada, a Madrid), Deusto (privada, a Bilbao), Pompeu Fabra (pública, a Barcelona), Rovira i Virgili (pública, a Tarragona) i Ramon Llull (privada, a Barcelona).

El rànquing, que aquest any compleix la seva edició número deu i que es troba a www.rankingcyd.org, és una plataforma ‘online’ que permet als futurs universitaris fer cerques personalitzades en funció dels seus interessos: per branca del coneixement, autonomies, inserció laboral, internacionalització, investigació... En línies generals, Navarra, Catalunya i el País Basc són les comunitats autònomes que en surten més ben parades.

En l’àmbit estrictament acadèmic, és a dir, ensenyament i aprenentatge, els centres que aconsegueixen les millors puntuacions són la Universitat Pontifícia Comillas, CUNEF (privada, a Madrid), Navarra, Autònoma de Madrid, Francisco de Vitoria (privada, a Madrid) i la Pontifícia de Salamanca (privada).

En investigació, els semàfors verds (el senyal que indica millors resultats al llistat de CYD) els acaparen València, la UAB, la UB, Cantàbria, Pompeu Fabra (UPF) i Navarra.

En transferència de coneixement, és també una universitat catalana la que ocupa la primera posició: la Politècnica de Catalunya (UPC), seguida de la Madrid, Rovira i Virgili, Carles III, la UAB, la UB, i la Politècnica de València.

Navarra, mentrestant, lidera el rànquing respecte a l’orientació internacional de les facultats, seguida per la Ramon Llull, Carles III, UAB, UPC, Rovira Virgili, UB i UPF. I respecte a la contribució al desenvolupament regional, la Politècnica de Catalunya i l’Autònoma de Barcelona encapçalen el llistat, seguides de La Laguna (Tenerife) i la UB.

‘Me too’ a la universitat

Malgrat que, com està revelant EL PERIÓDICO, els abusos i l’assetjament són una realitat a les aules, l’informe assegura que la pràctica totalitat de les facultats, el 99%, afirmen que tenen implantades una política contra la discriminació i l’assetjament. El 57% asseguren que ofereix serveis de suport a la salut sexual i un percentatge molt més alt (97%) respon afirmativa quan se’ls pregunta si tenen suport a la salut mental.

Notícies relacionades

El 93% de les universitats consultades ofereixen algun tipus de beca (a part de les estatals i autonòmiques) a estudiants que integren famílies amb baixos ingressos econòmics. Les més freqüents són les ajudes al transport urbà o per al menjador.

Ángela Mediavilla,directora del rànquing CYD, ha assegurat que la gran majoria de les universitats espanyoles són «sensibles a les necessitats de suport de la salut física i emocional de l’alumnat i manifesten tenir serveis i mesures que ajuden els estudiants en situacions de vulnerabilitat». També una àmplia majoria de les facultats «han posat en marxa mesures de sostenibilitat mediambiental per promoure el reciclatge i reduir l’ús de recursos naturals». Segons l’informe, el 97% de les facultats tenen programes de reciclatge de residus, el 93% implementa mesures per reduir l’ús de paper i plàstic, el 96% porta a terme un tractament especial dels residus tòxics i el 86% utilitza fonts d’energia renovables.