Assaig científic
¿És cert que les pantalles fan malbé la teva retina? Mites i veritats sobre la salut ocular
Aquest és el límit diari de temps de pantalles per als menors de 12 anys
Experts en suïcidi juvenil reclamen restringir l’ús del mòbil en més petits de 16 anys
«La teva retina no està en perill per les pantalles». És la sentència científica que realitza Conchi Lillo, biòloga i doctora en Neurociències, en el seu llibre ‘¡Abre los ojos!’, un assaig editat per Next Door Publishers en què analitza la salut visual.
Les pantalles de mòbils, ordinadors i televisions emeten una llum d’alta energia anomenada llum blava. El mercat ven filtres per bloquejar-la, però ¿serveixen d’alguna cosa? No gaire. Hi ha veus que ens alerten que la llum blava fa malbé la nostra retina i contribueix al desenvolupament de la DMAE (degeneració macular associada a l’edat), però no hi ha evidència científica que recolzi aquesta afirmació. «Bloquejar la llum blava no impedeix ni retarda el desenvolupament d’aquestes patologies», insisteix l’experta en salut ocular, que recorda, a més, que aquests filtres incorporats a les ulleres sí que són perjudicials quan sortim al carrer perquè «necessitem la llum blava del dia».
Respecte a les pantalles, Lillo recorda que el problema dels filtres és que ofereixen «falsa sensació de seguretat» i provoca que multipliquem les hores en què ens mantenim davant l’ordinador, el mòbil o la tauleta. Professora de Biologia a la Universitat de Salamanca, la divulgadora recomana un gest tan senzill (i molt més barat que comprar filtres) com abaixar la brillantor del dispositiu.
Amb referència a l’ús (¿abús?) de les pantalles com a factor de risc per a una bona qualitat del son, la científica explica que la llum blava tampoc és tan potent com per alterar els nostres cicles circadiaris (els cicles del son). «El que ens impedeix dormir no és tant la llum blava sinó el que fem amb aquests dispositius», afirma. I conclou: «Per descansar millor el que hem de fer és canviar els hàbits de treball i oci».
El que sí que fan les pantalles és augmentar molèsties, com sequedat ocular, cansament i coïssor. Es diu fatiga visual o síndrome de l’informàtic, i està provocada perquè parpellegem menys i el nostre ull es cansa més a l’enfocar sempre a mitjana distància. La solució passa per recordar parpellejar i descansar cada 20 minuts. «Cal deixar de mirar la pantalla, dirigir la vista a llarga distància i enfocar», comenta l’especialista.
La degeneració macular associada a l’edat (DMAE) és una malaltia que destrueix lentament la visió central i que afecta el 13% de la població més gran de 65 anys. L’edat, evidentment, influeix en aquesta patologia, però també altres factors. Per exemple, l’alimentació i els mals hàbits, com el consum excessiu de greixos saturats (colesterol alt). Fumar –recorda la divulgadora– multiplica per dos el risc de desenvolupar DMAE.
Nens miops
Un altre mite desmuntat a ‘Abre los ojos’ és la suposada relació directa entre els dispositius electrònics i el fet que cada vegada hi hagi més nens i nenes miops. Aquesta relació no s’ha comprovat científicament. Les pantalles «són còmplices, però no culpables directes de la miopia», un defecte de la vista que té factors genètics i ambientals. A Espanya, segons l’INE, el 25% dels menors entre 6 i 15 anys són miops.
Notícies relacionadesLes últimes investigacions sí que han demostrat una relació directa entre la miopia i la falta d’exposició a la llum natural. Els que passa als ulls dels nens i les nenes que passen moltes hores amb pantalles (o amb llibres de paper) és que no secreten dopamina. Si ho fessin, s’inhibiria el creixement de l’ull i s’evitaria l’allargament típic produït en la miopia. Conclusió: els nens i les nenes han de passar més temps realitzant activitats a l’aire lliure. Això sí, cal anar molt amb compte amb el sol.
Els menors –especialment, els més petits– també necessiten utilitzar ulleres de sol. És imprescindible, recorda Lillo, que tinguin vidres de qualitat (s’ha de fugir de les que venen en llocs de carrer) i filtres homologats per a la radiació UV, que provoca envelliment cel·lular de l’ull.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.