Pluges i sequera a Catalunya

¿Per què els embassaments no s’estan recuperant com ho feien el maig del 2008?

Les pluges de les últimes hores milloren la situació però l’increment no està sent com en l’última gran sequera

  • Catalunya acabarà el maig amb tempestes i començarà el juny amb més pluges

  • «Els rius estan fets un desastre i això és un perill per les inundacions catastròfiques»

¿Per què els embassaments no s’estan recuperant com ho feien el maig del 2008?
2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Aquest maig està sent més plujós de l’habitual. En les últimes hores lesprecipitacionshan tornat a Catalunya i la gran pregunta és la següent: ¿es recuperen els embassaments amb la quantitat d’aigua que aquesta caient?

Encara no es pot saber amb exactitud, es veurà durant els pròxims dies. El que sí que està clar és que cada gota de pluja ajuda a alleujar una situació preocupantde sequera acumulada al llarg de més de 20 mesos. Ara tindrem un maig més plujós del que indica la mitjana.

Les precipitacions frenen el descens dels pantans i donen un mes de marge a la situació d’emergència

No obstant, perquè els embassaments es recuperin es necessitaria també un juny molt més plujós del normal. És important tenir en compte que la finestra primaveral ideal per rebre el màxim d’aigua del cel inclou l’abril i el maig.

Afectació de la sequera al pantà de Rialb

/ EFE / Ramon Gabriel

Si comparem la situació actual amb la del 2008, hi ha algunes diferències importants. El panorama, aquell any, va arribar a ser molt pitjor: l’estat dels embassaments va baixar fins al 21% de la seva capacitat. En aquests moments s’acosten al 26% (si s’analitzen tots els pantans).

¿Però està canviant la situació dels embassaments? Gradualment, sí. En un gràfic es veu clarament com, gràcies a aquestes pluges, el descens s’ha frenat. La quantitat d’aigua emmagatzemada s’estabilitza i ja no es redueix. I en alguns pantans en concret l’estat de les reserves millora.

Sau resisteix

El pantà de Sau ha sigut un dels símbols de la sequera a Catalunya. En aquest embassament es va organitzar un operatiu especial per enviar el màxim d’aigua al de Susqueda i evitar que la poca que quedava perdés qualitat. Les existències d’aigua de l’embassament van baixar fins al 6% de la seva capacitat (165.26 hm3).

En aquests moments, després de les pluges a les capçaleres dels rius, Sau s’està recuperant lentament. L’embassament se situa a més de l’11%, un percentatge que pot millorar si continua plovent com està previst. Fa un any, Sau estava al 60% de la seva capacitat.

El que passa en aquest emblemàtic embassament és un exemple de com està evolucionant l’escenari general. Els pantans milloren, però no a un ritme endimoniat, com va passar fa 15 anys. En aquella sequera, els dies de pluja es van succeir un rere l’altre, cosa que va provocar que les reserves augmentessin a gran velocitat en poc temps.

Notícies relacionades

De moment, la situació no és aquesta. No obstant, és important que continuï plovent perquè la crisi hídrica es pugui revertir. En el seu últim balanç, Samuel Reyes, director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), va explicar que les precipitacions d’aquesta primavera donen més o menys un mes de marge. És a dir que si s’entra en emergència serà més tard del que s’havia previst.

Les pluges, per tant, no recuperen els embassaments com el 2008, però sí que milloren l’estat dels boscos de cara a la temporada d’incendis i també frenen la caiguda en picat de les reserves. Si continua plovent, es començarà a fer notori l’augment.