Abusos en l’Església

Els jesuïtes catalans van enviar el pederasta condemnat Lluís Tó amb els nens de Bolívia

El religiós va abusar de desenes d’alumnes del Sant Ignasi de Sarrià i, després de la seva condemna, es va prometre que al país andí faria teràpia i no tindria contacte amb menors

  • El jesuïta Francesc Roma, acusat d’abusos sexuals per dos exalumnes de l’escola del carrer Casp

  • Més de 200 exalumnes de l’escola Jesuïtes del carrer Casp exigeixen «transparència» pels casos d’abusos

Els jesuïtes catalans van enviar el pederasta condemnat Lluís Tó amb els nens de Bolívia

Archivo

5
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’expressió d’«anar a missions» es feia servir en els jesuïtes de Catalunya per referir-se als professors que anaven aBolíviaa treballar als centres quel’organització religiosa, d’àmbit mundial, tenia en aquest país andí. La comunitat jesuïta catalana està vinculada amb Bolívia, com altres comunitats ho estan amb altres països. El col·legi Joan XXIII de Cochabamba (Bolívia), per exemple, està agermanat amb l’escola Sant Ignasi de Sarrià i les famílies d’aquest segon centre històricament han apadrinat els alumnes del primer. 

La societat boliviana, segons recull la premsa local i ha pogut constatar EL PERIÓDICO en converses telefòniques amb exalumnes bolivians d’escoles jesuïtes, tracta de comprendre ara com, en aquest context d’ajuda humanitària, van poder els jesuïtes catalans enviar sacerdots que presumptament havien comès abusos a l’escola de Casp, com Francesc Peris, segons ha informat ‘El País’, o fins i tot condemnats per la justícia espanyola, com Lluís Tó que, com va revelar EL PERIÓDICO, havia abusat de desenes de nens i nenes a l’escola Sant Ignasi abans de ser destinat a Bolívia, el 1993

Segons fonts de l’organització jesuïta, actualment s’ignora què es coneixia el 1993, quan Peris va ser enviat durant un curs escolar a exercir de docent a Bolívia, dels actes que havia comès a l’escola de Casp. No obstant, admeten les mateixes fonts, sí que se sabia que Lluís Tó era un pederasta condemnat quan es va resoldre enviar-lo a Bolívia. Es va dir llavors que en aquest país andí faria «teràpia» i que no tindria contacte amb menors. No va ser així.

Les escoles bolivianes

Aquest diari ha contactat amb una exalumna de l’escola Joan XXIII, a Cochabamba (Bolívia), que demana l’anonimat i que remarca que parla com a testimoni i no com a víctima. «Els jesuïtes anaven pels pobles i seleccionaven els millors alumnes», assenyala, sobre com funcionaven les escoles. Feien un examen i es quedaven amb les tres millors notes. A aquests escollits, com ho va ser ella a finals dels 80, els van enviar al Joan XXII. Era una preselecció: dels més de cent escollits es van quedar només amb uns vuitanta i van acabar la formació –que a Espanya rebien tots els menors de forma obligatòria– només amb una vintena. 

A principis dels 90, aquesta antiga alumna explica que un dia els alumnes es van reunir en una sala d’actes. Allà diverses noies van explicar que havien patit abusos sexuals per part d’un responsable de l’escola, un jesuïta d’origen català. «Ploraven i una deia que li havia tocat els pits, una altra el cul, una altra que li havien fet petons», enumera. L’assemblea, considerada un acte de protesta pel centre, va generar que els principals jesuïtes de Bolívia, gairebé tots també d’origen català, es reunissin d’urgència. Segons la seva versió dels fets, els jesuïtes van sortir de l’enrenou expulsant diverses setmanes els estudiants que havien convocat l’assemblea i assegurant que no hi havia hagut abusos sexuals: «Van dir que havíem confós gestos de carinyo d’un pare a un fill». Aquesta era la contundència amb què actuaven contra la pederàstia quan van rebre Lluís Tó.

Lluís Tó

Aquest diari va entrevistar el 2019 diverses víctimes del sacerdot Lluís Tó, que va abusar tant de nens com de nenes i és, amb diferència, el religiós sobre qui van recaure el gruix de les acusacions en la comissió que els Jesuïtes de Catalunya van crear després de les informacions que va publicar EL PERIÓDICO i que van destapar denúncies, que van acabar sent policials, contra els docents Tó, Pere Sala, Antoni Roigé i Josep Antoni Garí. 

Tres de les seves víctimes van descriure llavors Tó com un professor culte, de retòrica seductora, «un entabanador» que es guanyava de seguida la confiança «de les famílies, fossin atees o creients». No obstant, els pares d’una nena de 8 anys, en un gest insòlit per a l’època, van trencar finalment l’encanteri a principis dels 90 i van anar a la policia per denunciar Tó per abusos sexuals. La demanda va prosperar i Tó va ser jutjat i condemnat a dos anys de presó. El 1992, mesos després, els Jesuïtes van enviar Tó a Bolívia. Abans que se n’anés de Barcelona, l’escola li va fer un homenatge que es va celebrar a la residència que els jesuïtes del Sant Ignasi tenen al costat del recinte escolar de Sarrià.

Pedro Lima és un exprofessor jesuïta nascut a Bolívia que aquests dies ha donat la cara an diversos mitjans de comunicació per revelar com es van tapar els abusos sexuals en aquest país per part dels jesuïtes. Lima, en una entrevista concedida a la televisió RFI, ha denunciat noms de pederastes i d’encobridors –que van arribar a expulsar-lo– i ha posat èmfasi en dos sacerdots catalans: Francesc Peris i Lluís Tó.

Segons Lima, Tó va tenir contacte amb menors des del començament, perquè va continuar exercint de docent. Va ser destinat al Noviciat dels Jesuïtes de la ciutat d’Oruro. Allà va ser presentat als alumnes com el nou professor d’ètica i moral sexual, rector a la ciutat de l’Alto i professor de catequesi dels nens. 

Francesc Peris

Notícies relacionades

Un total de 234 exalumnes de l’escola Jesuïtes de Casp de Barcelona han firmat una carta dirigida al centre en quèl demanen als seus responsables «més transparència» sobre la informació que tenien sobre els abusos sexuals comesos pel sacerdot Francesc Peris –que va ser a l’escola jesuïta entre la dècada dels 70 i el 2005– i també sobre com van gestionar cada una de les acusacions que van rebre sobre la seva conducta. 

La protesta dels antics alumnes ha arribat com a reacció d’una informació d’‘El País’ que explicava abusos comesos per Peris en els 70, durant la seva estada a Bolívia el 1983, i d’altres de perpetrats, un cop més, a Casp fins que va ser apartat el 2005.