Pederàstia a l’escola

Tercera víctima del capellà jesuïta Francesc Roma: «Jo també vaig patir els seus abusos»

El sacerdot va ser objecte recentment d’un procés intern al rebre l’organització una queixa a què van donar credibilitat

  • El jesuïta Francesc Roma, acusat d’abusos sexuals per dos exalumnes de l’escola del carrer Casp

  • Els jesuïtes catalans van enviar el pederasta condemnat Lluís Tó amb els nens de Bolívia

Tercera víctima del capellà jesuïta Francesc Roma: «Jo també vaig patir els seus abusos»

Jordi Otix

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La notícia que dos exalumnes de l’escola dels Jesuïtes del carrer de Casp de Barcelona acusaven d’abusos sexuals el sacerdot Francesc Roma, publicada per EL PERIÓDICO aquest dijous, va generar dos correus electrònics antagònics que serveixen per il·lustrar la complexitat que comporta la pederàstia, sobretot quan aflora després de dècades d’encobriment. El primer ho escrivia una exalumna que, en nom d’«un grup nombrós», es mostrava «indignada» amb la informació destapada per aquest diari i desitjava sortir en «defensa» d’un sacerdot que «va influir tan positivament» en les seves vides. El segon correu deia això: «Jo també vaig patir els abusos del pare Roma, gràcies per l’article». 

Francesc Roma Padrosa, el ‘pare Roma’, era algú especialment estimat a l’escola Sagrat Cor. Ha batejat i donat la comunió a bona part dels alumnes creients. Com deia el primer correu, són molts els exalumnes que el que senten cap a ell és gratitud: «pels seus valuosos ensenyaments, la seva vida exemplar i el dolç record» que els va deixar. A diferència del que passa amb un altre capellà acusat de pederàstia a la mateixa escola, Francesc Peris, la figura de Roma no despertava sospites, despertava afecte. 

Un sacerdot estimat 

Roma era un sacerdot que exercia de ‘conciliari’, una figura equivalent a un tutor religiós que guiava els alumnes dels cursos de primària. L’autor del segon correu, ja en conversa posterior amb aquest diari, explica que Roma a ell el va entabanar quan els seus pares es van divorciar. No va ser una separació senzilla, i Roma va ser qui «li va eixugar les llàgrimes», un adult que es va acostar a consolar-lo. «Ara sé que el que va fer en realitat va ser aprofitar-se de la meva debilitat».

Com va fer amb les altres dues víctimes localitzades per aquest diari, també a L.B.M. –les inicials d’aquest alumne nascut el 1967– Roma el va acorralar al seu despatx, durant les tutories. Va passar quan cursava 5è o 6è de Primària i tenia 10 o 11 anys. «Entrava a classe i em cridava al seu despatx», rememora. El capellà tancava la porta, li demanava que s’assegués sobre la seva falda, l’abraçava i començaven les carícies. 

«Vestia mitjons fins als genolls i pantalons curts. Ho tenia molt fàcil», lamenta L.B.M., que descriu que les mans del tutor començaven a tocar per les cames i després, mentre parlava, pujaven i es colaven per sota dels pantalons, fins als genitals, una zona que no és capaç d’asseverar si va arribar a palpar. El mateix abús es va produir en quatre o cinc ocasions. 

«¿Què feia?»

L.B.M. remarca que el divorci dels seus pares va ser més traumàtic que els tocaments de Roma, però amb el pas dels anys no va deixar de preguntar-se: «¿Per què els va fer?». Al complir els 20 anys recorda que sentia ràbia, sobretot pel fet que hagués utilitzat la seva ferida per abusar d’ell, i es va presentar a l’escola a demanar explicacions. «Vaig preguntar per Roma però no vaig poder parlar amb ell», assegura. 

Més endavant, va voler investigar si algú l’havia desemmascarat. Però va descobrir el contrari, que dècades després, Roma continuava gaudint del mateix carinyo. «És una persona molt intel·ligent, omplia en cada missa que feia», assegura. 

Ara que finalment hi ha hagut dos exalumnes que l’han acusat públicament a través del diari, L.B.M. també ha volgut aportar el seu testimoni i, com ha fet també un d’ells, presentar una denúncia en els Mossos d’Esquadra, un tràmit que portarà a terme en els pròxims dies. Serà la segona denúncia que recaurà sobre Roma. Com la primera, presentada el 2016, també incumbeix a fets prescrits i la justícia ordinària no actuarà. 

El procés intern

Fonts dels Jesuïtes afirmen que el sacerdot Roma va ser objecte d’un procediment intern al tenir constància l’organització d’una queixa presentada després de la pandèmia. Els jesuïtes van donar credibilitat a la queixa i Roma, actualment, tenia els moviments restringits. Per aquest motiu, segons les esmentades fonts, se li va prohibir que la setmana passada presentés el seu últim llibre en un acte que s’havia de celebrar a la mateixa escola i en què havien de participar destacades personalitats de la societat barcelonina. 

Altres fonts, no obstant, apunten que aquest acte públic es va cancel·lar a última hora perquè el diari ‘El País’ va publicar informació sobre els abusos perpetrats en escoles bolivianes de l’orde per part de Francesc Peris i també de Lucho Roma, germà del mateix Francesc. 

Abusos enquistats

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO va destapar el 2019 els abusos sexuals silenciats en una altra escola jesuïta de Barcelona, el Sant Ignasi de Sarrià-Sant Gervasi, una investigació periodística que va començar amb la denúncia de dos exalumnes i que es va saldar amb denúncies policials contra quatre sacerdots.

La comissió dels Jesuïtes de Catalunya, activada arran de les informacions d’aquest diari, va rebre 19 queixes d’exalumnes que van assenyalar tres sacerdots jesuïtes més a més dels quatre ja denunciats policialment. Segons un informe intern dels jesuïtes a Espanya, 81 menors escolaritzats en centres espanyols de l’orde han sigut abusats entre el 1927 i el 2020. Les denúncies actuals contra docents del centre de Casp són posteriors als dos recomptes.