Tendències socials
Menys bodes i divorcis i més poliamor: la cartografia de les relacions a Espanya
El poliamor des de dins: «No som un matrimoni més un, som tres i som feliços»
Entre una creixent llibertat i la moda mal entesa: el poliamor ja desafia la monogàmia entre els joves
Tot i que encara es continuen casant parelles que van posposar la seva boda a causa de la pandèmia, ni el repunt després de l’aturada ha provocat que el nombre de matrimonis arribi a la mitjana registrada els últims deu anys. Cada vegada es casa menys gent i, en conseqüència, hi ha menys divorcis. Però això no significa que els espanyols renunciïn a l’amor. El 75% té parella i el 60%, estable. Tot i així, la tendència està canviant i les noves generacions s’obren cada vegada més a les relacions esporàdiques o al poliamor.
A continuació s’exposen les xifres que permeten radiografiar com són les relacions amoroses avui dia a Espanya:
La vida dels aparellats
Les últimes dades del CIS, publicades al març, indiquen que el 75,3% dels espanyols té parella mentre que un 24,5% no en té. Dels que estan aparellats, més del 60% porten entre 10 i 50 anys de relació.
A més, vuit de cada 10 viuen a la mateixa casa i la immensa majoria es declara molt unit emocionalment a la seva parella. En conseqüència, el 70% afirma que «l’amor pot amb tot».
Bodes civils i tardanes
No obstant, cada vegada menys parelles segellen la seva relació davant l’Església o el jutjat. El 2021 es van celebrar 147.823 matrimonis, el 63% més que el 2020, ja que la fase més dura de la pandèmia va obligar a ajornar qualsevol celebració multitudinària. Malgrat l’augment, la xifra és la més baixa des de 1975. En l’última dècada, el nombre de bodes ha experimentat un lleuger augment, però segueix molt lluny del còmput d’enllaços que se celebraven als anys 70 i 80.
A més, cada vegada menys gent es casa per l’Església. El 2021, el 83% dels matrimonis van ser civils i l’edat mitjana, que està creixent, es va situar en 39,5 anys per als homes i en 36,7 per a les dones.
Repunten els divorcis
Igual que les bodes, el 2021 també van repuntar els divorcis (un 13%) com a efecte rebot de la pandèmia. Es van produir 90.582 casos de nul·litat, separació o divorci. La xifra, de nou, és la més baixa de la sèrie històrica, en què es registra una tendència a la baixa, igual que han descendit els matrimonis. Si les unions no se segellen oficialment, quan els dos membres se separen no és necessari acudir al jutjat, a menys que la parella hagi tingut fills i vulgui acordar-ne la custòdia.
Tot i que moltes parelles no són capaces de divorciar-se pacíficament, l’estadística indica que la majoria sí. El 78% dels divorcis el 2021 va ser de mutu acord i l’edat mitjana dels cònjuges oscil·lava entre 40 i 49 anys. El 80% era de nacionalitat espanyola i el 43% no tenia fills.
Col·lectiu LGTBI
El 90% dels espanyols es declara heterosexual (segons l’enquesta del CIS publicada al març), però està creixent el nombre de persones que es declaren bisexuals: ja en són el 3,7%. A més, 1,9% són homosexuals i un 0,4%, asexuals. Referent a això, un 5,5% dels entrevistats afirma que mantenen una relació afectiva però sense relacions sexuals, un fenomen que, segons alguns experts, podria anar en augment.
Així mateix, l’estadística de l’INE indica que el 3,4% dels matrimonis i l’1,9% de divorcis celebrats el 2021 va ser entre persones del mateix gènere.
El poliamor polaritza
No hi ha dades oficials sobre quantes persones practiquen el poliamor, però, segons el CIS, ha augmentat el percentatge de persones que defensen que una persona mantingui dues o més relacions afectivosexuales alhora, que és el que es coneix com a poliamor. Comparteix aquesta opinió gairebé el 50% de la població mentre que el 41% defensa que una parella acordi mantenir relacions sexuals amb altres persones sense vincle sentimental, que és el que s’anomena relació oberta.
No obstant, s’està produint una espècie de polarització social perquè el Centre d’Investigacions Sociològiques també ha constatat que set de cada 10 espanyols continua opinant que, «si s’estima de debò, s’és fidel a la parella sempre». És a dir, està augmentant la comprensió la poligàmia, però alhora bona part de la societat rebutja els vincles que desafien la parella tradicional.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia