A Barcelona

Absolta una mare que s’enfrontava a la presó per no entregar a temps els fills el pare

  • Una mare s’enfronta a cinc anys de presó per no entregar a temps els seus fills al pare

  • Al tren del ‘botellon’ cap a les discos d’adolescents Cocoa i Titus: cubates, aventures i (molta) gresca

Absolta una mare que s’enfrontava a la presó per no entregar a temps els fills el pare

MANU MITRU

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutge de Barcelona Tomàs Salas ha absolt Silvia Aquiles, una mare acusada de sostracció de menors per no haver entregat a temps als seus dos fills de 7 i 5 anys al seu exmarit, després que la justícia li retirés la custòdia a l’aplicar-se-li la falsa síndrome d’alienació parental (SAP). La fiscalia li reclamava dos anys de presó i l’acusació particular, exercida per la seva exparella, cinc anys de reclusió per un delicte de sostracció de menors.

La sentència argumenta que no està acreditat que la dona «tingués intenció de privar de manera indefinida i definitiva» el pare de la custòdia dels menors, per la qual cosa acorda absoldre-la, no sense abans expressar la seva «tristesa» pel que han patit els dos menors, una cosa que convida a «reflexionar» tant els progenitors com els seus assessors. «Sent milers els judicis orals a l’esquena d’aquest jutjador, en poques ocasions ha arribat a la sensació de tristesa i neguit viscuda en el desenvolupament d’aquest judici, especialment de projectar-se el viscut i sentit» en el judici «a la trajectòria vital dels menors», afirma el magistrat. I afegeix sense pal·liatius: «Respectuosament, s’estima que els progenitors i els seus assessors haurien de reflexionar».

La història de la Silvia comença quan va denunciar qui era la seva exparella per presumptament haver abusat sexualment del nen, que ara té cinc anys, i de la nena, de 7 anys, quan encara estaven junts. El cas va ser arxivat per falta de proves, tot i que, a partir de llavors, tot se li va girar en contra. Un jutjat de família va acordar el 17 de febrer del 2020 separar els dos germans, a l’entendre que la dona impedia mitjançant «excuses» i «accions judicials» contra el pare que els nens recuperessin el vincle amb el progenitor, transmetent als petits missatges negatius cap a ell, com els relatius als suposats abusos sexuals.

Procés «laberíntic»

Notícies relacionades

La magistrada va retirar la pàtria i potestat de la nena a la Silvia i al pare i la va derivar a un centre tutelat perquè la menor no volia viure amb el progenitor. El nen hauria d’anar a viure amb el seu pare. La dona va entregar els nens 15 dies després que la jutge ho decidís perquè, segons va explicar ella en el judici, la seva advocada estava de baixa i ella se n’havia anat fora perquè no es trobava bé. Per tant, no es va assabentar de la resolució judicial fins a un dia abans que portés els menors al jutjat.

La sentència remarca que els fets van passar en un «context processal certament laberíntic», amb procediments civils, denúncies interposades i canvis de direcció, i s’hi van sumar les baixes mèdiques de l’acusada i la seva lletrada. Per al magistrat, l’actuació de la Silvia és «compatible» que intentés «esgotar totes les possibilitats juridicotècniques i legals d’oposició a l’entrega dels menors» o tractar que la resolució judicial «directa o indirectament, fos revocada».