Dia mundial sense tabac

Més de 24.000 catalans han iniciat en les últimes setmanes un tractament per deixar de fumar

  • Todacitan: Així és el nou tractament que finança Sanitat per deixar de fumar en 25 dies

  • Espanya, l’únic país europeu que finança el Todacitan

Més de 24.000 catalans han iniciat en les últimes setmanes un tractament per deixar de fumar
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un total de 24.335 catalans han iniciat entre febrer i abril d’aquest any un tractament farmacològic per deixar de fumar, segons dades que ha fet públiques el Departament de Salut coincidint amb el Dia mundial sense tabac. La xifra de fumadors a Catalunya es manté bastant estable des del 2018 i se situa en 1,5 milions de persones.

El febrer passat, la sanitat pública espanyola va incorporar la citisina com a nou tractament contra el tabaquisme. Salut ha remarcat que la ràpida implantació de la recepta electrònica d’aquests medicaments ha permès que en només dos mesos hagin pogut iniciar el tractament aquestes 24.335 persones.

L’Agència de Salut Pública de Catalunya facilita l’accés gratuït al fàrmac per deixar de fumar a persones de col·lectius vulnerables, com aquelles que pateixen trastorns mentals o malalties cròniques, les que resideixen en barris de baix nivell socioeconòmic o dones embarassades. El 2022, es van distribuir de manera gratuïta 296 tractaments complets.

Per prevenir i combatre el tabaquisme, l’Agència de Salut Pública compta amb dues xarxes de professionals: la Xarxa d’Atenció Primària sense Fum (XAPSF) –de la qual formen part els centres d’atenció primària de Catalunya– i la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum (XCHSF), formada per 89 centres sanitaris, entre els quals la majoria dels hospitals públics.

El 61,2% de fumadors han rebut consell o ajuda per deixar de fumar. El 2022, van deixar de fumar un total de 45.299 persones ateses als centres d’atenció primària i 6.330 fumadors més van seguir tractaments als centres de la XCHSF.

Un 24,1% de catalans fumen

Notícies relacionades

D’acord amb l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA), l’any 2022, un 24,1% de la població més gran de 15 anys fumava. D’aquests, un 28,8% eren homes i un 19,6%, dones. A més, un 6,9% d’enquestats es declarava fumador passiu per estar exposat al fum del tabac a casa. Una altra dada significativa de l’enquesta és que un 7,9% de menors de 0 a 14 anys estan exposats al fum del tabac a casa.

L’enquesta de salut també es fixa en el consum de cigarrets electrònics, que es manté en nivells «relativament baixos entre la població general», malgrat que detecta amb «preocupació» que els adolescents «experimenten» amb aquests dispositius. Així, el 2022, un 1,1% de la població més gran de 15 anys declarava utilitzar habitualment vapejadors; un 1,4% eren homes i un 0,8% eren dones. Un 11,8% admetia haver-los utilitzat regularment o haver-los provat. L’ús de cigarrets electrònics es concentra en el grup de població entre els 14 i els 44 anys. Un 69,2% de persones que els utilitzen opten per consumir-los amb nicotina.