SENSE CURA
¿Què és l'ELA, la malaltia de Juan Carlos Unzué?
Aquesta malaltia neurodegenerativa no té causes conegudes i es diagnostica cada any a Espanya a unes 900 persones, principalment homes
42505301 59 /
L’esclerosi lateral amiotròfica (o ELA) –la malaltia que té Juan Carlos Unzué– és una malaltia del sistema nerviós central, caracteritzada per una degeneració progressiva de les neurones motrius a l’escorça cerebral, tronc de l’encèfal i medul·la espinal. La conseqüència és una debilitat muscular que pot avançar fins a la paràlisi de tota la musculatura esquelètica en un termini aproximat de 2 a 5 anys. Amenaça l’autonomia motriu, la comunicació oral, la deglució i la respiració, tot i que es mantenen intactes els sentits, l’intel·lecte i els músculs dels ulls. El científic Stephen Hawking, que va viure més de 50 anys amb la malaltia, ha sigut un dels rostres que han visibilitzat l’ELA.
Índex
1. ¿A qui afecta ‘ ELA?
2. ¿Quins en són els símptomes?
3. ¿Quines causes poden originar l’ELA?
4. ¿És hereditària?
5. ¿Com es diagnostica?
6. ¿Quin tractament hi ha?
7. ¿Quina és l’esperança de vida?
8. ¿Com van les investigaciónes sobre l’ELA?
9. ¿En què es diferencia de l’esclerosi múltiple?
Intentarem aclarir alguns interrogants sobre aquesta malaltia degenerativa.
1. ¿A qui afecta l’ELA?
2. ¿Quins en són els símptomes?
Els primers símptomes de la malaltia que pateix Juan Carlos Unzué es manifesten per l’aparició sense causa aparent, en ocasions després d’un traumatisme, de debilitat i pèrdua de força localitzades en un grup muscular innervat per un o més miotomes adjacents, en qualsevol de les quatre extremitats o a la regió cefàlica (bulbar). Els símptomes inicials més freqüents que motiven que el pacient consulti són:
A les extremitats superiors, pèrdua de força a la mà, que es manifesta a l’inici per dificultat per obrir una agulla d’estendre la roba, cordar-se els botons de la camisa o agafar objectes. Amb menor freqüència també es pot manifestar per debilitat a nivell més proximal que provoca dificultat per aixecar pesos o mantenir els braços estesos.
A les extremitats inferiors, debilitat al peu. Els símptomes més precoços són la impossibilitat per allargar el dit gros i el peu caigut, que pot comportar torçades repetides del turmell. Aquesta forma d’inici es denomina clàssicament pseudopolineurítica.
Al cap i al coll, la debilitat dels músculs de la llengua i de la faringe dona lloc a disàrtria i disfonia, amb dificultat progressiva per pronunciar paraules, especialment les consonants linguals i palatals. També, tot i que menys freqüenti en les fases inicials, pot ocasionar dificultats per a la deglució (disfàgia), especialment de líquids, fet que pot provocar episodis de tos pel pas del líquid a la tràquea.
En un 2% de casos s’inicia per símptomes respiratoris, deguts al fet que la debilitat muscular afecta precoçment els músculs respiratoris, especialment el diafragma.
3. ¿Quines causes poden originar l’ELA?
4. ¿És hereditària?
5. ¿Com es diagnostica?
Un dels problemes de l’ELA és que el diagnòstic primerenc de la malaltia continua sent molt dificultós i el temps que transcorre entre l’aparició dels primers símptomes fins a la confirmació del diagnòstic pot prolongar-se fins a 9-14 mesos o fins i tot més segons els països. Les principals causes en el retard en el diagnòstic són la falta de familiaritat de molts metges amb la malaltia, la presentació amb formes inusuals, la coexistència d’una altra malaltia o els falsos negatius davant l’existència de troballes neuroradiològiques que no justifiquen la malaltia.
El diagnòstic d’ELA requereix l’associació de signes de neurona motriu superior i inferior. No obstant, a l’inici de la malaltia els signes d’una d’elles poden ser absents. Això ha portat a la descripció de diferents formes clíniques en funció de la semiologia predominant:
Forma clàssica d’ELA: associa troballes típiques de neurona motriu cortical i medul·lar; sol iniciar-se en extremitats superiors i progressar en poc temps cap a la resta de la musculatura, incloent-hi la bulbar.
Esclerosi lateral primària: es manifesta exclusivament per una síndrome de neurona motriu cortical i de les seves vies corticoespinal i bulbar; la supervivència dels afectats sol ser superior als 5 anys.
Amiotròfia espinal progressiva (atròfia muscular primària): es manifesta per signes de neurona motriu medul·lar, els signes de neurona motriu superior són absents. La seva progressió sol ser més lenta.
6. ¿Quin tractament hi ha?
Per ara no existeix cap tractament provat per curar la malaltia que pateix Unzué. Els tractaments existents per a l’ELA van enfocats a intentar millorar la vida del pacient amb rehabilitació, cures nutricionals i alleujament d’efectes com la sialorrea, el dolor, les rampes, l’espasticitat, la labilitat emocional i la depressió.
7. ¿Quina és l’esperança de vida?
Si bé l’expectativa de vida d’un pacient amb ELA és d’una mitjana aproximadament d’entre dos a cinc anys a partir del moment del diagnòstic, aquesta malaltia és variable i moltes persones porten una vida de qualitat durant cinc anys o més. Més de la meitat de tots els pacients viuen més de tres anys després del diagnòstic.
Aproximadament el 20% de les persones amb ELA viuen cinc anys o més, fins al 10% sobreviurà més de deu anys i el 5% viurà 20 anys. Hi ha persones en qui l’ELA ha deixat d’avançar i una quantitat petita de persones en les quals els símptomes de l’ELA s’han revertit.
Un exemple de supervivència extraordinari és el de Stephen Hawking, que va viure més de 50 anys amb la malaltia. Se la van diagnosticar amb 21 anys i va morir a l’edat de 76. Aquest fet s’explica perquè el científic va desenvolupar una ELA espinal, que avança a poc a poc i triga molt a afectar els músculs necessaris per sobreviure.
8. ¿Com van les investigacions sobre l’ELA?
Hi ha diverses línies d’investigació en marxa. La relativa als medicaments no ha aconseguit gaires avenços: en els últims anys s’han publicat els resultats de diversos assajos clínics amb diferents fàrmacs que tenen mecanismes d’actuació molt variats i que desafortunadament no han mostrat eficàcia (gabapentina, topiramato, oxandrolona, pentoxifil·lina, celecoxib, indinavir, coenzim Q 10, vitamina E, creatina). També s’han assajat molècules noves, no comercialitzades (ONO 2506 PO, TCH 346, xaliprodem), que tampoc han demostrat eficàcia.
9. ¿En què es diferencia de l’esclerosi múltiple?
No s’ha de confondre l’ELA amb l’esclerosi múltiple (EM). Tot i que les dues malalties són neurodegeneratives i afecten el sistema nerviós, el cert és que es tracta de patologies que tenen símptomes, conseqüències i pronòstics diferents. Hi ha una gran diferència quant a nombre d’afectats i sexe: l’EM afecta un nombre més gran de persones i especialment dones.
Notícies relacionadesL’EM és una malaltia autoimmune en la qual es deteriora la mielina, una substància que cobreix les fibres nervioses, i això ocasiona que s’interrompin els senyals elèctrics que permeten la comunicació entre les neurones. En el cas de l’ELA, les que es veuen afectades són les neurones motrius encarregades dels moviments voluntaris.
En l’ELA la progressió és sempre constant, si bé el ritme d’aquesta progressió pot variar d’un pacient a l’altre. Per això l’esperança de vida oscil·la entre els 2 i 5 anys des del moment del diagnòstic. Per contra, els pacients amb esclerosi múltiple poden tenir una esperança de vida similar a la de la població general si reben un tractament adequat que permeti controlar l’avenç de la malaltia.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034