Refugi climàtic
Un estiu de piscines malgrat la sequera: ¿quines no es podran omplir?
Les dificultats dels ajuntaments per fer complir la norma se sumen a una normativa plena d’excepcions
El majúscul repte de beure aigua del Besòs: «Mai vam imaginar que fos possible»
¿Per què els embassaments no s’estan recuperant com ho feien el maig del 2008?
¿Quanta aigua consumeix un camp de golf?
És cert que les piscines apareixen en el decret antisequera aprovat pel Parlament, però també ho és que, malgrat les restriccions, no hi haurà canvis substancials en l’ús d’aquests equipaments respecte a l’any passat.
Segons el pla del Govern, als actuals escenaris –en alerta o excepcionalitat, depenent del lloc– no es poden omplir les piscines particulars. El que passa és que la norma inclou moltes excepcions. A més, diversos alcaldes consultats per EL PERIÓDICO deixen clar que no dedicaran esforços a supervisar amb drons qui omple la piscina i qui ja la tenia plena i neta des de fa mesos. És a dir, que la norma és poc restrictiva i, a més a més, pocs s’esforçaran per fer-la complir.
Diversos alcaldes deixen clar que no dedicaran esforços a supervisar qui la compleix i qui no
Aquests dos factors desemboquen en un estiu gairebé normal per a la majoria de piscines.
Una de les opcions que pren protagonisme és la d’omplir piscines amb aigua del mar, una cosa que està totalment permesa.
Aigua salada
La responsable d’una empresa de piscines consultada per aquest diari reconeix que diversos particulars han optat per aquesta opció perquè algunes empreses encarregades de l’ompliment ja disposaven d’aigua salada i tenien més dificultats per subministrar aigua dolça.
Josep Maria Clarabuch, de MSC Aigua, una empresa de Sant Cugat del Vallès, també explica que cada vegada és més habitual veure piscines d’aigua salada, tot i que no ho atribueix a la sequera: «El clor està en desús, ha pujat molt de preu. Al construir piscines noves ja fa uns anys que cada vegada s’aposta més per l’aigua salada, és una tendència molt clara».
No obstant, des d’Aigua Confort Piscines, empresa de Canovelles, asseguren que el que han fet la majoria de propietaris és no buidar les piscines: «Avui dia, amb els tractaments químics disponibles, no cal buidar-les cada any, només es fa quan cal realitzar reparacions. Per tant, aquest any gairebé ningú les ha buidat i s’han aplicat els químics necessaris per deixar-les llestes per a l’estiu».
«Amb tractaments químics no cal buidar les piscines cada any i aquest any s’ha fet molt poc»
Les piscines comunitàries de veïns, càmpings, hotels o municipals es consideraran refugis climàtics, siguin de titularitat pública o privada, i també es podran omplir. Les úniques que s’exclouen com a refugi climàtic són les piscines particulars.
Però, ¿en quins casos es poden omplir aquestes piscines particulars segons aquesta norma que pocs ajuntaments faran complir de manera severa? Aquestes són les excepcions dictades per la disposició final primera del decret antisequera.
Recirculació
Les piscines que disposin d’un sistema de recirculació de l’aigua es podran omplir parcialment, suficient per tenir-les a punt de cara a l’estiu.
Evaporació
Els propietaris de piscines podran reposar l’aigua que s’evapori o es perdi després de la neteja de filtres, per garantir que la qualitat sanitària de l’aigua es manté.
Noves
Les piscines de nova construcció o que s’hagin instal·lat després d’unes obres de rehabilitació també es podran omplir sense cap límit.
Escoles
Les típiques piscines desmuntables de capacitat inferior als 500 litres, destinades al bany dels nens, es podran omplir a escoles, casals i colònies d’estiu.
Aigua salada
Les limitacions no s’apliquen tampoc a les piscines que funcionen amb aigua de mar i que no estan connectades a les xarxes de proveïment i sanejament públiques. Aquest és un model cada vegada més comú a les piscines particulars.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034