Delicte ambiental

El fiscal denuncia la Generalitat per desatendre la justícia i donar tracte de favor a la cimentera de Montcada

Fotogaleria | Denunciada la Generalitat per donar tracte de favor a la cimentera de Montcada

El TSJC ordena preparar el tancament de la cimentera Lafarge a Montcada i Reixac

El 76% dels aqüífers que depenen de la Generalitat estan en mal estat

El Suprem va anul·lar diverses vegades els permisos ambientals i, malgrat això, el Govern els va renovar

El fiscal denuncia la Generalitat per desatendre la justícia i donar tracte de favor a la cimentera de Montcada

ZOWY VOETEN

4
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El fiscal de Medi Ambient Toni Pelegrín ha presentat una denúncia en un jutjat de Barcelona en la qual acusa la Generalitat d’ignorar la justícia i donar un tracte de favor a la cimentera de Montcada i Reixac al concedir-li les autoritzacions ambientals. L’acusació pública afirma que l’Executiu català va atorgar les llicències partint de permisos que des del 2015 havien sigut declarat nuls pel Tribunal Suprem en diverses sentències.

El novembre del 2022, els magistrats de l’alt tribunal van ordenar el «tancament, clausura i precinte» de les instal·lacions, una actuació que encara no s’ha portat a terme.

«Estem satisfets amb l’escrit del fiscal: demostra que hi ha indicis de delicte i significa que anem per bon camí», explica Albert Calduch, advocat especialitzat en Medi Ambient que vehicula les querelles dels veïns des del 2007.

S’acusa el director de Qualitat Ambiental d’un delicte contra el medi ambient per autoritzar llicències contràries a la normativa de contaminació

La denúncia de la fiscalia, a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, va dirigida contra Emili Dragone Vives, el llavors cap de serveis de prevenció de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic. Està acusat de cooperador necessari en un delicte contra el medi ambient, al presumptament haver autoritzat llicències ambientals contràries a la normativa d’activitats contaminants.

Més llicències

Calduch qualifica de greu el fet que la Generalitat no només no complís l’ordre de tancar la fàbrica sinó que concedís un nou permís: «Creiem que hi ha mala fe. Si no, no s’expliquen les autoritzacions que va donar la secretaria de Medi Ambient del moment».

D’entrada, la fiscalia sol·licita a la Conselleria d’Acció Climàtica l’aportació de l’expedient administratiu complet de l’última autorització ambiental atorgada a partir del 2021 i proposa la declaració com a testimonis d’ex alts càrrecs del departament.

«Creiem que hi ha mala fe. Si no, no s’expliquen les autoritzacions que va donar la secretaria de Medi Ambient»

Albert Calduch, advocat

La cimentera, gestionada per l’empresa LafargeHolcim Espanya, continua produint ciment i actuant també com a incineradora, cosa que, segons la denúncia de l’associació de veïns del barri de Can Sant Joan, provoca l’emissió de pols i partícules que compliquen el seu dia a dia.

L’escrit de la fiscalia arriba després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) anul·lés en diverses ocasions, des del 2013 fins al 2019, l’autorització ambiental de la Generalitat. ¿I per què es va anul·lar? Perquè la declaració d’impacte ambiental (DIA) no va ser publicitada perquè els afectats poguessin formular al·legacions sobre el seu contingut.

Fonts de la conselleria destaquen que els permisos es van declarar nuls per qüestió de forma i no perquè la HolceimLafarge contaminés més del permès.

No obstant, l’advocat dels veïns està convençut que les sentències no van més lluny perquè, a l’existir aquest error de forma, ja es dona la raó als denunciants: «No hi ha cap dubte que Lafarge contamina. Tothom a Montcada ha de rentar el seu cotxe constantment i treure la pols de les teulades cada setmana». «Si es demana una declaració d’impacte ambiental és per algun motiu», conclou.

Culebró judicial

Segons la fiscalia, malgrat que el funcionari coneixia la resolució de nul·litat, va proposar, «sense més ni més», la publicació del permís al ‘Diari Oficial de la Generalitat’ (‘DOGC’), en lloc d’iniciar un nou procediment.

La fiscalia considera que l’alt càrrec era conscient que es donaria un permís ambiental «totalment obsolet»

El Govern d’aquell moment, diferent de l’actual, va concedir el novembre del 2015 una nova autorització a la cimentera. L’alt càrrec, incideix l’acusació pública, «era conscient que s’acabaria atorgant una autorització ambiental totalment obsoleta».

A més, segons el fiscal, en aquell període de temps l’empresa havia experimentat modificacions en la seva activitat i s’havien dictat lleis, reglaments i disposicions que no es van tenir en compte. Al seu entendre, la declaració d’impacte ambiental no «s’ajustava a les normes ambientals» ja vigents quan es va concedir la nova llicència.

El culebró judicial va continuar. El 2019, el TSJC va apreciar «flagrants» incompliments, «coneguts en tot moment pel denunciat», relata la fiscalia, i va tornar a declarar nul·la l’autorització ambiental del novembre del 2015 concedida per la Generalitat, una decisió també confirmada pel Suprem.

Repetides nul·litats

Llavors, Emili Dragone, apunta l’acusació, va promoure la renovació del permís per ajustar-lo a la directiva de la Comissió Europea. Aquesta renovació va ser declarada també nul·la tant per l’alt tribunal català com pel Suprem.

Notícies relacionades

«El normal seria complir la sentència. És a dir, no donar més permisos i tancar la cimentera i la incineradora. Però el que ha fet la Generalitat és continuar donant permisos sense sentit», afirma l’advocat dels veïns. Els pròxims passos, assegura, seran pressionar perquè es tanqui LafargeHolceim i, a més, comprovar si, com considera la fiscalia, hi ha un delicte per part de l’Administració.

Des de l’actual Govern justifiquen que els permisos es van concedir quan la decisió del Suprem encara no era ferma i encara no s’havien denegat les al·legacions de l’empresa i la Generalitat.