Abusos a menors
L’Església espanyola comptabilitza 728 casos d’abusos sexuals a menors des de 1940 fins al 2022
Es tracta del primer document que l’Església presenta a Espanya sobre la pederàstia, que inclou tota la informació rebuda en la Conferència Episcopal Espanyola
Les oficines per a la protecció de menors i prevenció d’abusos de l’Església catòlica han rebut, els últims tres anys –des que es van posar en marxa–, un total de 728 testimonis d’abusos sexuals comesos contra menors o persones vulnerables en l’àmbit de l’Església catòlica des de la dècada dels 40 del segle passat fins a finals del 2022.
Així es desprèn de l’informe ‘Per donar llum’, elaborat per la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) i presentat aquest dijous en una jornada a Madrid. Es tracta del primer document que presenta l’Església a Espanya sobre la pederàstia, que inclou tota la informació rebuda per la CEE.
L’informe es compon de set volums dividits en una part documental amb tots els protocols de prevenció d’abusos elaborats per institucions eclesials d’àmbit nacional, congregacions religioses i diòcesis en aquests tres últims anys; una recopilació de tota la legislació de prevenció i actuació vigent; una tercera part en què es repassen els casos coneguts a través de les oficines de protecció de menors, i una quarta amb el treball de formació.
Tenint en compte les dades, del total de 728 casos comptabilitzats, l’informe assenyala que 283 van ser rebuts a les oficines diocesanes i 445 a les oficines de les congregacions. En total, 927 víctimes han presentat testimonis en aquestes oficines.
En relació amb la data en què es van cometre els abusos, ordenats per dècades, el document revela que el 80% dels casos van tenir lloc abans de 1990. En concret, es comptabilitzen dos casos anteriors a 1950; 40 entre 1950 i 1960; 137 entre 1960 i 1970; 172 entre 1970 i 1980; 127 entre 1980 i 1990; 45 entre 1990 i el 2000; 20 entre el 2000 i el 2010; 60 entre el 2010 i el 2020, i 34 casos ocorreguts a partir del 2020.
En relació amb el sexe, més del 99% dels agressors són homes –per cinc acusades dones– i, tenint en compte les víctimes, també són majoritàriament homes (82,6%).
Quant a la pertinença a l’Església, més de la meitat dels acusats, un total de 378, són sacerdots (el 52% del total). A més, hi ha 208 religiosos o religioses, 92 laics i 23 casos en què el denunciant no va saber la condició eclesial de l’agressor. El 63,6% dels acusats són morts.
Segons assenyala l’informe, l’orientació dels abusos és majoritàriament de caràcter homosexual masculí, arribant al 81,89% dels casos, per un 17,69% de casos en què els abusos eren de caràcter heterosexual.
Respecte al context en què van tenir lloc, el 46,9% dels abusos van passar en l’àmbit escolar (escoles, instituts, aules, pati escolar, vestidor, gimnasos); un 15,79% en l’àmbit parroquial (parròquia, església, rectoria, centres parroquials) i un 14,57% en seminaris, internats o escolanies.
També hi ha un 7,28% de casos ocorreguts en l’àmbit del temps lliure o d’oci (excursions, acampades, peregrinacions) i la resta, un 15,4%, es distribueix en altres espais com domicilis familiars, cases religioses o automòbils.
Enl’informe també es recull la informació facilitada per ‘El País’, en concret, un total de 191 testimonis dels 503 entregats pel diari. Des de la CEE assenyalen que no han pogut recollir tots els casos enviats pel diari ja que els faltaven dades de la víctima o de l’acusat per iniciar el treball d’investigació.
La CEE afegeix que aquest treball està elaborat a partir dels testimonis que s’han recollit a les oficines, sense pressuposar ni provar innocència o culpabilitat pel que puntualitza que alguns dels casos presentats, que han tingut recorregut judicial, han sigut arxivats o s’ha declarat l’absolució. En altres casos la investigació encara està oberta, segons afegeixen.
A banda dels protocols i codis ètics elaborats per les oficines, el document assenyala que, durant el 2022, han rebut formació sobre detecció d’abusos un total de 152.906 persones, la majoria, el 68%, nens i adolescents. També han rebut aquesta formació 18.239 pares i mares; 21.195 professors i 2.724 sacerdots.
Notícies relacionadesL’objectiu d’aquesta formació és que qualsevol persona vinculada a una institució eclesial, bé com a participant de la seva activitat o bé com a membre d’aquesta institució, pugui detectar abusos sexuals a menors, segons expliquen des de la CEE. També volen que els menors aprenguin a identificar i comunicar si estan patint aquests abusos.
Des de la CEE han assegurat que l’Església és «la principal interessada» a conèixer què ha passat i posar els mitjans perquè no es repeteixin casos d’abusos; adverteixen que «un sol cas és prou greu» i conviden totes les víctimes a denunciar davant les oficines de l’Església, on segons destaquen s’ofereix «acollida, acompanyament, curació i reparació».
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034