Sanitat
L’Hospital Donostia creu «improbable» que la dona ingressada tingui Ebola
Una antropòloga que ha viatjat a l’Àfrica recentment ha sigut ingressada i aïllada amb símptomes compatibles amb la greu malaltia

Un altre possible cas dEbola a Menorca
Una dona ha sigut ingressada a l’hospital de Sant Sebastià amb símptomes de tenir Ebola, després d’haver viatjat recentment a la República Centreafricana. El Departament de Salut del Govern basc ha activat el protocol perquè és un «sistema sensible que, davant la mínima sospita, activa els protocols», segons informen fonts del Ministeri de Sanitat. No obstant, l’Hospital Donostia acaba d’assenyalar que és «improbable» que la dona tingui Ebola.
Les mostres preses a la dona han sigut enviades avui al Centre Nacional de Microbiologia, pertanyent a l’Institut de Salut Carles III. Els resultats definitius es coneixeran previsiblement en un temps màxim de 24 hores, és a dir, demà divendres. No obstant, les primeres anàlisis podrien no ser concloents i, per tant, caldria agafar-li noves mostres i analitzar-les de nou, cosa que podria retardar el resultat.
En cas de confirmar-se que té Ebola, seria el tercer cas a Espanya després del contagi de Teresa Romero i Miguel Pajares el 2014. El primer, un religiós de 75 anys, es va infectar a Libèria i va ser repatriat, i Romero va ser una de les auxiliars d’infermeria que el van atendre. El cas d’aquesta infermera ha passat a ser considerat el primer contagi d’aquesta greu malaltia dins d’Espanya i fora de l’Àfrica. Romero va sobreviure però el seu gos va ser sacrificat.
La dona ingressada a Sant Sebastià és una antropòloga basca de 54 anys que ha viatjat recentment a la República Centreafricana i té febres hemorràgiques similars a les que es tenen quan es té l’Ebola, per això ha sigut ingressada i aïllada. Segons ha informat el departament basc de Salut, es troba estable i a la unitat d’alta seguretat biològica de l’Hospital Universitari de Donostia, destinada precisament a pacients amb malalties infeccioses greus.
El dispositiu, segons la Conselleria, ha sigut implementat per professionals sanitaris «en menys de 24 hores» per «oferir la millor atenció» a la malalta i «garantir el seu aïllament, la seva seguretat» i la de l’equip que l’atén. La pacient podria tenir Ebola, però també lassa, dengue o Marburg.
L’Ebola es transmet per contacte directe amb la sang o fluids corporals de persones o animals infectats. Causa hemorràgies greus i pot arribar a una taxa de mortalitat del 90%. Els seus primers símptomes són febre sobtada i alta, debilitat intensa, i dolor muscular, de cap i de coll, a més de vòmits.
- Educació L’abandonament de docents a primària es duplica a escala mundial
- Inauguració Neix Casa Abacus amb la voluntat de ser útil «a la cultura, a la societat, a Barcelona, el país i la llengua»
- Automoció Musk reduirà el treball amb Trump per la caiguda del benefici de Tesla un 71%
- Club d’estil Cristina Tamborero, dissenyadora: "Es porten molt els vestits de núvia dos en un"
- Accident Un funeral multitudinari acomiada la família Escobar-Camprubí
- Mobilitat Tallada la R3 de Rodalies entre Puigcerdà i Ribes per una fallada elèctrica a la Molina
- Sant Jordi 2025 Illa reivindica «avenços» en el reconeixement del català a la UE en el seu primer Sant Jordi com a president
- Distinció de la Generalitat Indignació a Junts per la concessió de la Creu de Sant Jordi a Loles León
- Novetat Cercle blau a Whatsapp de Meta AI: com treure'l del telèfon
- Club Entendre-hi + Animals i plantes Les roses de pitiminí: una opció per regalar per Sant Jordi