L’accés a la universitat

¿Què n’ha sigut de la Marta i el Ramon, els dos alumnes que van treure un 10 en la selectivitat de l’any passat?

41.671 estudiants comencen aquest dimecres una selectivitat que es resisteix a canviar

Consells de l’estudiant que va treure un 10 l’any passat

Selectivitat 2023: dates clau i horaris dels exàmens a Catalunya

Tots dos van obtenir la millor nota possible de la prova, una cosa que només havia passat una vegada en tota la història de les PAU, el 2014

A1-174975178.JPG

A1-174975178.JPG / RICARD CUGAT

4
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La cita és a les 13.10 hores davant el CAP Larrard, en la sorollosa travessera de Dalt, on tots dos fan les primeres pràctiques com aestudiants de Medicina. Segons l’horari, acaben a l’una i la trobada s’ha pactat just a la sortida, però fins pràcticament una hores després ni Marta Bernadet ni Ramon Bernadas creuen el llindar de la porta. Impuntualitat que, en aquest cas, no és mostra d’informalitat, sinó de tot el contrari: de compromís. No abandonen la consulta fins que el metge de família del qual estaven aprenent acaba de passar visita, el primer és el primer. Que tots dos traguessin un 10 en la selectivitat del 2022 a Catalunya no va ser qüestió de sort.

La Marta i el Ramon van ser notícia fa just un any, a l’obtenir, tots dos, la millor nota de la selectivitat del 2022, arribant al 10 (una cosa que només havia passat una vegada en tota la història de les PAU, el 2014). Tots dos tenien clar que volien estudiar Medicina i que volien fer-ho a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), com estan fent. A més, al tenir cognoms tan similars, Bernadet i Bernadas, els han tocat les primeres pràctiques junts, que van començar el dia abans d’aquesta entrevista. Fa un any estaven estudiant per a la selectivitat i ja vesteixen bata blanca (amb el logo vermell de la UPF al pit).

A escassos dies que més de 40.000 alumnes s’enfrontin a les PAU 2023, la Marta i el Ramon parlen amb il·lusió d’estar a punt d’acabar el seu primer any de Medicina i amb moltes ganes de l’estiu que els espera: tots dos aniran d’Interrail amb una beca europea que han obtingut amb altres companys de promoció.

Fa un any, tots dos van elegir la Pompeu malgrat tenir un la UAB (el Ramon és orgullosament de Sabadell) i l’altra Bellvitge (la Marta és de Sant Vicenç dels Horts) molt a prop dels seus municipis, perquè tenien ganes d’estudiar a Barcelona, d’una banda, i perquè Medicina a la UPF és un sol grup, així que han fet molta pinya.

«El primer dia, ja abans de començar les classes, va ser bastant màgic», recorda el Ramon. No precisament pel lloc elegit per a la trobada –el McDonalds de Glòries–, sinó per la connexió entre ells, que ja tenien un grup de WhatsApp abans de començar el curs a través de la pàgina d’Instagram @laSelectivitat, punt de trobada virtual dels preuniversitaris.

Inici màgic

Després del celebradíssim 10 en la ‘sele’ i aquesta primera trobada màgica amb els seus companys... ¿està la universitat sent el que esperaven? Tots dos riuen còmplices. «Sí, sí, tot i que tots dos vam suspendre el primer examen pràctic d’Anatomia», fa broma la Marta. I no menteix. Tot i que no va ser gens dramàtic: la Pompeu fa avaluació contínua i va ser un suspens ‘alt’, amb més d’un quatre; i no ha tornat a passar, i per tant, en les notes finals de trimestre cap dels dos ha suspès una altra matèria des d’inicis de curs –i ja els queden només els exàmens del tercer trimestre–, tot i que sí que va ser un (petit) bany de realitat.

«De fet –prossegueix la Marta, divertida–, tenim una altra anècdota compartida». Ella no es va presentar al segon examen pràctic d’Anatomia [sense voler: «Encara no m’havia acostumat al caos d’horaris de la UPF, que canvien cada setmana]» i ell no va arribar al segon pràctic de Neuroanatomia, en el seu cas «per confiar massa en la Renfe».

Més enllà de l’anècdota, a la Marta una de les coses que més la preocupava del seu aterratge a la universitat era encaixar, fer amics, i és obvi, per com es parlen i els plans conjunts que fan, que en això també ha tret un excel·lent.   

Medicina comunitària

Notícies relacionades

Medicina comunitàriaSobre els dos matins observant i aprenent a la consulta del CAP, la Marta explica que una de les metges –cada dia els en tocava una de diferent– li apunta que, de vegades, «la seva feina és més fer de psicòloga que de metge». El Ramon assenteix i assegura convençut que, si finalment és metge de família –decisió que encara no ha pres–, té clar que ho serà a Sabadell [la seva ciutat], pel sentit comunitari.

¿Algun consell per als joves que estan a punt d’enfrontar-se aquests dies a la selectivitat? La Marta i el Ramon no són gaire de donar consells i això parla bé d’ells. En el seu cas, els va servir no estressar-se, però això no val com a consell, ja que va en el caràcter. «Jo vaig anar a la selectivitat tranquil·la perquè tenia clar que volia estudiar Medicina però, per si no hi entrava, tenia un pla b, que era Fisioteràpia», explica la Marta amb la frescor amb què parla durant tota l’entrevista; igual que el Ramon, a qui, a més de xerrar sobre el seu primer any a la universitat, li fa il·lusió parlar del seu canal de Youtube sobre música, que va ser a més el seu treball de recerca. A més d’uns estudiants excel·lents, la Marta i el Ramon són músics: ella toca el saxo, i ell, la guitarra espanyola.