Educació
Compte enrere per a la selectivitat 2023: «Estudio 5 hores al matí i 6 a la tarda»
¿Què ha sigut de la Marta i el Ramon, els dos alumnes que van treure un 10 en la selectivitat de l’any passat?
41.671 estudiants comencen aquest dimecres una selectivitat que es resisteix a canviar
Biblioteques com la Joan Fuster estan a vessar d’estudiants que aprofiten els últims dies abans de l’inici de les proves
A pocs dies de l’inici de la selectivitat 2023, la biblioteca Joan Fuster de la plaça Lesseps de Barcelona està a vessar. Són només les cinc de la tarda i desenes de portàtils, llibres i apunts s’apoderen de totes les taules. «Estudio cinc hores al matí i sis a la tarda», diu el Ferran, aspirant a accedir al grau d’Enginyeria Geomàtica, des d’una taula de la cafeteria del davant, ja que no ha trobat cap cadira lliure a la biblioteca. Així mateix, el Martí, que vol entrar al grau de Psicologia, també aprofita els últims dies abans de les proves i assegura que dedica «tot el dia» a l’estudi.
Les proves d’accés a la universitat començaran el 7 de juny i acabaran el divendres 9. Tres jornades intenses d’exàmens que determinaran el futur immediat de molts estudiants. Fins aleshores, els joves aprofiten les hores dels últims dies abans de la data que ha marcat els seus calendaris durant mesos. Molts d’ells ho fan a la biblioteca. «Estudio millor aquí; a casa em costa més concentrar-me», assenyala la Rut, amb qui coincideix la Lian: «Veure la gent concentrada em pressiona per estudiar», declara.
S’acosten les proves
Els nervis estan a flor de pell. En menys d’una setmana, dimecres vinent a les nou del matí, els estudiants que ara omplen les biblioteques –i els voltants– ja tindran a les mans el primer examen de les proves d’accés a la universitat d’aquest any. «Estic molt estressada; dormo poc», explica la Lian. «He sortit [de la biblioteca] a prendre l’aire perquè m’estava adormint», reconeix. Com ella, la Clara, que necessita una nota «molt alta» per accedir a la carrera de Publicitat i Relacions Públiques, confessa que està «cagada». «M’aixeco a les cinc del matí i em plantejo posar-me a estudiar», explica, inquieta, però amb un toc d’humor.
Com sempre, hi ha algunes assignatures que preocupen més que d’altres. Entre elles es troba la temuda física. «És la que porto més malament; és bastant complicada», admet el Ferran. «Física ha sigut la meva por durant tot el curs», afegeix la Clàudia, que aspira a estudiar Medicina el curs vinent. A la Carlota, en canvi, la preocupa l’examen d’anglès: «Estic cagada pel ‘listening’».
No obstant, n’hi ha d’altres que s’ho prenen amb més calma. «Ha sigut acabar finals i recuperacions i empalmar directament amb la selectivitat, així que ho tenim fresc», assenyala el Ferran. La Clàudia hi coincideix: «No estic gens preocupada ni nerviosa. És el que hem estat fent durant el curs», afirma amb serenitat. Li agradaria estudiar el grau de Comunicació Audiovisual, tot i que contempla també Periodisme i Filologia per si no ho aconsegueix. «Crec que no entraré», admet.
Disposar d’un pla b
Notícies relacionadesLa possibilitat de no entrar a lacarrera desitjada és, lamentablement, una realitat per a molts. L’Akira, un estudiant d’un cicle d’Odontologia, té l’objectiu de cursar el grau universitari i ja s’imagina la seva decepció si no es compleix després de «dos anys de preparació». Tot i que, passi el que passi, la seva alternativa no deixa de banda l’àmbit odontològic. «Vull intentar entrar a la universitat pública però, si no puc, aniré a una privada», explica. De la mateixa manera, la Berta, a qui li agradaria estudiar Biomedicina al setembre, també es planteja inscriure’s en una universitat privada. «Tinc la privada com a opció, però ho estic intentant», diu.
El model d’aquests exàmens per entrar a la universitat suscita crítiques entre els joves, que senten que, durant els tres dies que duren les proves, s’hi respira molta competència i pressió. «En tres dies et jugues el teu futur», manifesta la Clara. «Em sento una mica deshumanitzat al veure dos anys de la meva vida resumits en un número de quatre xifres», afegeix el Martí. Malgrat tot, els estudiants ja veuen la llum al final del túnel i en menys d’una setmana les seves merescudes vacances ja hauran començat. «Quan acabin els exàmens, a disfrutar. Ja patiré quan surtin les notes», celebra l’estudiant.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao