L’accés a la universitat
Selectivitat a Catalunya 2023: novetats i normes de les PAU
Consells pràctics per afrontar els exàmens de selectivitat
Aquestes van ser les notes de tall 2022 a Catalunya: cercador i llista per carreres
Un any, s’estan a punt de celebrar els exàmens de la selectivitat, les proves que donen accés a la universitat. Aquest 2023, les PAU s’avancen una setmana respecte a l’edició del 2022. Així, els exàmens a Catalunya seran els dies 7, 8 i 9 de juny.
Els estudiants que es presenten a la selectivitat aquest anys són l’última promoció de batxillerat amb un currículum previ a l’actual llei, la Lomloe. No obstant, els canvis que es trobaran en el model d’exàmens seran mínims. El model futur encara es troba en fase de debat al Ministeri d’Educació.
¿Quan són les PAU? ¿Quins són els horaris dels exàmens? ¿On cal anar a examinar-se? ¿Quan es publiquen els resultats? ¿Quan surten les notes de tall? Totes aquestes són preguntes a què dona resposta aquesta guia ràpida sobre la selectivitat 2023 a Catalunya.
Les dates dels exàmens
Els estudiants catalans s’examinaran aquest any els dies 7, 8 i 9 de juny.
Els horaris dels exàmens
Dimecres, 7 de juny
8.00 - 9.00 hores: comprovació de dades de l’alumnat
9.00 - 10.30 hores: llengua castellana i literatura
10.30 - 12.00 hores: descans
12.00 - 13.30 hores: llengua estrangera
13.30 - 15.00 hores: descans
15.00 - 16.30 hores: anàlisi musical / ciències de la terra i de medi ambient / cultura audiovisual / física / geografia
Dijous, 8 de juny
8.00 - 9.00 hores: comprovació de dades de l’alumnat
9.00 - 10.30 hores: història
10.30 - 12.00 hores: descans
12.00 - 13.30 hores: dibuix artístic / llatí / matemàtiques
13.30 - 15.00 hores: descans
15.00 - 16.30 hores: dibuix tècnic / història de l’art / història de la filosofia / literatura castellana / química
Divendres, 9 de juny
8.00 - 9.00 hores: comprovació de dades de l’alumnat
9.00 - 10.30 hores: llengua catalana i literatura
10.30 - 12.00 hores: descans
12.00 - 13.30 hores: electrotècnia / fonaments de les arts / grec / matemàtiques aplicades a les ciències socials
13.30 - 15.00 hores: descans
15.00 - 16.30 hores: biologia / disseny / economia de l’empresa / literatura catalana / tecnologia industrial
Com és habitual, els alumnes amb necessitats educatives especials (per exemple, per dislèxia, TDA o TDAH) tindran un tribunal ordinari específic. Les dates dels exàmens són les mateixes, però aquests alumnes tindran 30 minuts més per realitzar les proves. Així, els primers exàmens seran de 9.00 a 11.00 hores; els de la segona franja, de 12.00 a 14.00 hores, i els de la tarda, de 15.00 a 17.00 hores.
El lloc d’examen
A partir del divendres 2 de juny, cada alumne podrà consultar al portal d’accés a la universitat el lloc on ha d’anar a examinar-se.
¿Què he de portar?
Els dies d’examen és obligatori portar el DNI i el full de la matrícula. Per a algunes matèries es pot portar material específic complementari. Aquí pots consultar el material, a l’apartat ‘Matèries de les PAU’.
¿Què passa si arribo tard?
Has d’adreçar-te al president del tribunal per veure si es pot solucionar el problema. Si no és així, hauràs d’esperar a la convocatòria següent.
¿Què passa si perdo les etiquetes identificatives?
Has d’adreçar-te al president del tribunal, que és la persona encarregada de resoldre les incidències que sorgeixin.
¿Què passa si tinc més d’un examen a la mateixa hora?
Podràs fer els exàmens un darrere l’altre, sense sortir de l’aula, al mateix tribunal i el mateix dia de l’examen.
¿He d’entregar un examen si l’he deixat en blanc?
Sí. L’accés a l’aula implica sempre l’entrega obligatòria del quadern d’examen degudament etiquetat, tot i que s’hagi deixat en blanc. Si no entregues un examen en la fase general, això equival a un ‘no presentat’ en la matèria i a un ‘no apte’ en la nota d’accés. En la fase específica, si no entregues l’examen, això equival a un ‘no presentat’ i no ponderarà per al càlcul de la nota d’admissió.
Els resultats de les PAU
Els resultats dels exàmens es penjaran el 22 de juny al mateix portal d’accés. Allà els alumnes també es podran descarregar un certificat de les PAU amb les qualificacions. Aquest certificat és un document amb codi segur de verificació (CSV) que li dona la mateixa validesa que un original.
Revisió d’exàmens
Una vegada publicats els resultats de les PAU, qui vulgui revisar el seu examen o exàmens perquè no està d’acord amb la puntuació obtinguda ho podrà sol·licitar del 22 al 26 de juny. Les sol·licituds es fan al portal d’accés. L’alumne podrà demanar una verificació de la qualificació o una nova correcció. Les dues opcions s’exclouen si es tracta de la mateixa matèria. És a dir, si demanes una verificació de matemàtiques, no podràs demanar una nova correcció de matemàtiques. Sí que es pot demanar una verificació de matemàtiques i una nova correcció d’història, per exemple. El resultat d’aquesta revisió es donarà a conèixer el 6 de juliol.
I qui vulgui veure l’examen ho podrà fer del 6 al 10 de juliol, només si abans ha demanat la revisió. Per sol·licitar-lo, l’alumne haurà d’enviar el document oficial de sol·licitud de revisió d’exàmens degudament omplert i firmat junt amb una còpia del DNI a l’adreça electrònica coordinaciopau.reu@gencat.cat amb el tema ‘sol·licitud veure exàmens revisió PAU convocatòria ordinària o extraordinària’. Una vegada finalitzi el termini de sol·licituds, el 10 de juliol, s’enviarà un correu electrònic a l’estudiant per informar-lo del dia, l’hora i el lloc on haurà d’acudir per veure l’examen.
Les notes de tall
La nota de tall correspon a la de l’últim estudiant que ha obtingut plaça en un determinat grau. No és una nota fixa, sinó que pot variar cada any, ja que resulta de la relació entre places disponibles a cada centre i el nombre de sol·licitants. De moment no es coneix la data en la qual es faran públiques les notes de tall 2023. En la convocatòria 2022, les notes de tall es van publicar el 13 de juliol. De tota manera, els alumnes poden fer un primer càlcul de la nota de tall quan sàpiguen els resultats dels seus exàmens de selectivitat. Així mateix, per fer-se una idea, també es poden consultar les notes de tall de la selectivitat 2022.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034