Proves d’accés a la universitat

L’ocàs dels llibres, l’expansió «caníbal» d’internet i Netflix, el primer dia de la selectivitat a Catalunya

L’ocàs dels llibres, l’expansió «caníbal» d’internet i Netflix, el primer dia de la selectivitat a Catalunya

ZOWY VOETEN

5
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La resposta canvia radicalment depenent de l’estudiant a qui se li pregunti. Alguns han tingut clar que l’opció «més fàcil» era la A –el text de Javier Marías– i d’altres, en canvi, asseguraven convençudíssims que, «sens dubte», «la millor era la B», el text d’Irene Vallejo. En canvi, sí que hi havia pràcticament unanimitat entre els estudiants a la sortida del primer examen de la selectivitat 2023 a Catalunya, el de llengua castellana i literatura, que aquesta vegada «no s’han passat».

A l’estil «l’aprovo segur», li deia una jove al seu telèfon mòbil mentre gravava un àudio a la sortida de la prova, que la gran majoria d’estudiants –com a mínim, els 1.200 que s’estan examinant al Campus Ciutadella de la UPF– han acabat en bastant menys d’una hora i mitja, el temps màxim que el tribunal els donava per fer-la.

Pràcticament idèntica, tot i que fins i tot més relaxada, ja que per a molts aquest era l’últim examen de la jornada, ja que les proves de la tarda són voluntàries, per apujar nota, ha sigut la sortida de l’examen d’anglès, el segon de la selectivitat 2023 a Catalunya, que la majoria de joves que s’examinaven a la UPF, procedents del Maresme, en aquest cas, qualificaven també de «bastant fàcil», «sobretot la redacció sobre l’abús dels mòbils entre els joves, un tema que hem tractat moltíssim a classe», assegurava una jove relaxada però no tant com la seva amiga, que, després de l’examen, anava a comprar-se una samarreta per al concert de Beyoncé d’aquest dijous (la selectivitat és la selectivitat, però Beyoncé és Beyoncé).

En física, «s’han passat»

No hi ha hagut tanta alegria a la tarda, especialment per als que es presentaven a l’examen de física. «S’han passat» era el comentari més comú. «Gairebé em poso a plorar», comentava una alumna, a qui una altra li replicava: «Jo per no plorar m’he posat a riure». «Tota la confiança que he guanyat en castellà i anglès ha sigut escombrada per l’examen de física», afegia un altre estudiant a Twitter. Una altra alumna es lamentava que les preguntes «no tenien res a veure» amb el que havia estudiat durant el curs.

Tornant a l’examen de llengua castellana i literatura, l’opció A era un fragment de ‘Tomás Nevinson’, del fins a la seva mort, l’any passat, membre de la Real Academia Española, Javier Marías; i, la B, un d’ ‘El infinito en un junco’, d’Irene Vallejo. «‘Lo más nuevo, como promedio, perece antes. Es más probable que en el siglo XXII haya monjas y libros que WhatsApp y tablets’», assenyala el provocador text de Vallejo, guanyadora del Premio Nacional de Ensayo 2020 (opció B), que comença referint-se als llibres com una espècie en perill d’extinció per la competència d’«‘otras formas más perezosas de ocio y la expansión caníbal de internet’».

Després de les preguntes de comprensió lectora del fragment del premiat assaig de Vallejo, l’opció B de l’examen de llengua i literatura espanyola inclou també una pregunta sobre un clàssic entre els clàssics en la història de la selectivitat a Catalunya: ‘Nada’, de Carmen Laforet. ¿Què li demana Ena a Andrea quan passegen pels claustres de la Universitat de Barcelona? ¿Angustias prohibeix a Andrea anar al Barri Xino?

Però, ¿què és un joc de paraules?

En l’opció A, molt més masculinitzada, un altre clàssic: ‘La Fundación’, d’Antonio Buero Vallejo, va de Vallejos. Alguns alumnes que s’han decantat per l’opció A han reconegut que l’han triat «per evitar la pregunta sobre identificació de figures retòriques que apareixia en l’altra opció, en què es proposava als estudiants identificar un joc de paraules, una hipèrbaton, un oxímoron i una personificació».

En la part comuna de reflexió lingüística se’ls ha preguntat sobre seqüències gramaticals i oracions subordinades.

Enunciats públics

Els enunciats i respostes d’aquesta i la resta de proves de què els gairebé 42.000 estudiants catalans s’examinaran entre avui divendres s’aniran penjant un cop acabin en aquesta pàgina web oficial del Departament de Recerca i Universitats.

Quant a l’examen d’anglès, una les parts que la majoria d’alumnes ha celebrat és el ‘writing’, la tercera, per la poca originalitat de les temàtiques plantejades. Els alumnes havien d’escriure un text d’entre 125 i 150 paraules sobre tres dels temes de què més han tractat aquest curs: l’abús dels mòbils per part dels joves (i les seves alternatives); l’empremta ecològica de volar amb avió o escriure un correu electrònic a un amic. Tot i que hi ha unanimitat en què els tres temes els portaven treballats, quin dels tres era més fàcil, com sempre, varia en funció de la persona a qui ho preguntis.

El ‘reading’, un fragment d’un article de ‘The Guardian’ sobre les experiències immersives inspirades en sèries d’èxit entre els joves com ‘Stranger Things’, ‘Bridgerton’ i ‘El juego del calamar’ també ha sigut aplaudit pel jovent, que si d’alguna cosa controla és de Netflix.

A més de l’omnipresent anglès (la llengua triada per 33.261 estudiants, un 98,74% del total), els alumnes podien examinar-se de francès (una cosa que han fet 311 alumnes, un 0,92%), d’alemany (71, un 0,22%) o d’italià (40, un 0,11%).

Per gènere, dels 41.671 estudiants matriculats a la fase general de les PAU, 24.463 són dones i 17.208, homes.

Nou protocol

Notícies relacionades

Una de les novetats de la selectivitat 2023 a Catalunya ha sigut que els més de 2.000 professionals que participen en els 211 tribunals habilitats per fer les proves han hagut de llegir i firmar prèviament un codi de conducta per evitar «qualsevol forma d’abús o assetjament sexual o per raó de sexe o orientació sexual». Una mesura que s’ha introduït després que un professor de la UAB que estava implicat en la coordinació de les PAU fos denunciat per un grup d’alumnes per abús d’autoritat, segons ha explicat a la premsa Rosa Cerarols, presidenta d’un dels Tribunals al Campus Ciutadella de la UPF.

Aquest dijous, segon dia les proves, al matí serà el torn de l’examen de la matèria obligatòria d’història i de les optatives de dibuix artístic, llatí i matemàtiques; i, a la tarda, estan previstes les proves de dibuix tècnic, història de l’art, història de la filosofia, literatura castellana i química.