Aficionats ultres del Barça

Cop als Casuals: el jutge investiga la seva relació amb dos assassinats de traficants el 2023

5
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Mossos d’Esquadra han activat aquest divendres un important dispositiu contra la banda dels Casuals, un grup ultra del FC Barcelona nascut en el si dels Boixos Nois, que fa dècades que s’ha convertit en una estructura de crim organitzat. Els investigadors de la policia catalana, que han unit diverses indagacions guiades des d’unitats dispars, han practicat 25 detencions pels delictes de segrest, tinença d’armes, tràfic de drogues, extorsions i pertinença a organització criminal. Segons les fonts consultades per EL PERIÓDICO, el jutjat d’instrucció 12 de Barcelona investiga també els Casuals per l’assassinat de dos traficants al febrer i març d’aquest any.

El primer homicidi sobre el qual el jutge pretén aclarir si alguns dels sospitosos arrestats aquest divendres pels Mossos hi han tingut alguna vinculació és el del germà de Rachid Gdari, raper conegut com ‘el Sardina’. Mohamed Gdari va ser assassinat a trets a Badia del Vallès el mes de febrer passat. Un pistoler el va sorprendre al costat del local d’apostes Golden, al carrer Saragossa de la població, el va cosir a trets i després va fugir amb bicicleta. Mohamed, com Rachid, era traficant.

El segon assassinat amb què la causa relaciona altres dels detinguts –no amb la majoria– és el d’un altre traficant que va ser assassinat en un prostíbul de Gràcia un mes de després, al març. Els autors materials d’aquell crim, ja detinguts i empresonats, van ser sorpresos quan transportaven el seu cadàver –per desfer-se’n– per la Via Augusta.

Operació Hydra

L’operació d’aquest divendres és la culminació d’una tasca de més d’un any en marxa sota el nom ‘Hydra’, el monstre mitològic de diversos caps i que té la capacitat de regenerar-los cada vegada que un coll és retallat. Els Casuals han sigut objecte de múltiples cops policials en les últimes dues dècades. Gairebé sempre per tràfic de drogues i extorsions vinculades a l’oci nocturn. Però sempre s’han regenerat. «Estaven molt forts», els reconeix una font policial, que recorda casos com el de la discoteca La Daurada, a Vilanova i la Geltrú, el propietari de la qual es va negar a contractar els seus serveis per a la seguretat i va acabar patint dos atacs que van destrossar l’entrada.

L’operació està dirigida per un jutjat de Barcelona que manté el secret del sumari i que ha ordenat les detencions dels membres del grup radical per diversos delictes. També del seu líder, Ricardo Mateo, i d’un altre dirigent Paco Pérez, àlies Paco ‘el Gordo’. Mateo ha eludit el seu arrest perquè no ha sigut localitzat al domicili quan hi han irromput els agents.

Dècades de violència 

El febrer del 2010 els Mossos van assestar amb l’operació Spyderco un dels cops policials més seriosos contra els Casuals. Spyderco és una navalla de full desplegable i reduïdes dimensions que havia sigut una arma d’ús corrent entre ultres. Va ser una investigació en què els agents van aconseguir capturar-ne més d’una vintena de membres, entre els quals hi havia alguns dels detinguts també aquest divendres, i que va servir per acusar-los d’extorsionar els empresaris de la nit i assaltar violentament narcotraficants per robar la seva mercaderia i revendre-la a través dels minicasuals, integrants més joves de l’estructura alguns dels quals han pujat dins de l’organització actualment. 

Havien creat una marca que es llogava per extorsionar o donar una pallissa o una ganivetada com a escarment. De fet, suposadament van arribar a cobrar 30.000 euros per apunyalar amb un ganivet un licitador en uns jutjats. 

No era la primera vegada que eren investigats i detinguts per fer el mateix. El 2003, Ricardo Mateo, líder dels Casuals, va ser sorprès per agents dels Mossos segrestant amb una furgoneta un home marroquí a qui van clavar una pallissa. Aquest arrest in fraganti va conduir a la troballa de grans quantitats d’haixix en una carnisseria de Vic. 

Tal era la violència que utilitzaven per controlar les discoteques i, en especial, contra els traficants, que la fiscalia va sostenir en un dels judicis que les seves accions van provocar que els narcos, que fins aleshores descarregaven la droga tement únicament ser sorpresos per la policia però sabent que en cas que això passés serien simplement detinguts, van començar a armar-se amb pistoles espantats davant la possibilitat que no els descobrissin agents de la llei sinó membres dels Casuals. 

Crim organitzat 

Va ser la primera vegada que es va tenir constància a Catalunya del gir cap al crim organitzat que havia fet aquest grup nascut en el si dels Boixos Nois, una afició radical del FC Barcelona que, fins aleshores, estava considerava simplement com això: una afició ultra. 

Un dels capitostos històrics dels Casuals, Paco ‘el Gordo’, que recentment va obligar sota greus amenaces un seguidor del RCD Espanyol a retirar-se un tatuatge, havia enviat un àudio anteriorment en què deia obertament que s’havien convertit en un grup delinqüencial. 

Amos de la nit 

Fonts de la policia catalana, aclareixen que el que feien els Casuals era apropiar-se de la seguretat de discoteques –extorsionant-ne els propietaris– també per explotar les seves connexions al Port de Barcelona. Fa anys, remarquen, que tenen contactes en aquesta porta d’entrada de la droga. 

La seva presència al port, per la qual s’han guanyat enfrontaments amb altres organitzacions criminals, els ha permès tenir accés a droga que després revenien en locals que tinguessin sota el seu control. Dominar alguns establiments els permetia, a més, aportar seguretat als contactes d’interès amb què desitgessin estrènyer llaços. El creixement dels últims anys, afirmen, ha anat en aquesta línia: assentar el seu poder aliant-se amb altres bandes. 

Notícies relacionades

Una de les baralles més greus que ha sortit a la llum –la majoria no ho fan– vinculada a la nit es va produir a Cornellà l’abril del 2018, a la discoteca Phant. 

El llavors alcalde de Cornellà, Antonio Balmón, va apuntar que en la baralla es va enfrontar una facció de seguidors radicals de l’òrbita del FC Barcelona amb joves del barri de Can Espinós, de Gavà.