Assignatura pendent

Manifest per reduir emissions: «Les renovables comporten efectes negatius però no tenir-les és molt pitjor»

Manifest per reduir emissions: «Les renovables comporten efectes negatius però no tenir-les és molt pitjor»

PERE VIRGILI

4
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

La transició ecològica acumula un greu retard a Catalunya. L’ideal seria que es reduïssin les emissions un 5% a l’any, i la realitat és que estan augmentant. Davant aquest escenari preocupant, 10 entitats ambientals s’han posat d’acord per reclamar un full de ruta transparent, clar i just sota un mateix moviment que s’ha presentat avui: ‘El futur és ara’.

Denuncien la lentitud i la falta de lideratge polític per part dels diferents governs a l’hora d’aconseguir els objectius climàtics de Catalunya. Tots els compromisos i terminis de la Llei del Canvi Climàtic s’han incomplert. I un dels grans problemes: el desenvolupament pràcticament nul de les energies renovables a Catalunya durant els últims anys.

«No podem dir ‘no’ a tot i a tot arreu. Hem d’acceptar la magnitud de l’energia en les nostres vides. L’objectiu és consumir menys però que el que consumim procedeixi de les renovables», diu Sergi Nuss, portaveu de Renovem-nos, una de les plataformes que impulsa el manifest.

«No podem dir ‘no’ a tot i a tot arreu. Hem d’acceptar la magnitud de l’energia en les nostres vides»

Sergi Nuss, Renovem-nos

Nuss afirma que l’energia s’ha de produir en algun lloc: «És imprescindible detectar els llocs crítics on és millor no construir parcs eòlics o fotovoltaics, però hem de ser conscients que els necessitem per frenar la crisi climàtica».

Posa l’exemple de la petroquímica a Tarragona: «Allà es produeix una gran quantitat d’energia. Si volem canviar de model l’haurem de crear en altres llocs». Les plataformes que han participat en l’acte de presentació d’aquest nou moviment defensen que les renovables s’apliquin a escala local, però també a gran escala, mitjançant centrals eòliques o solars.

«Més beneficis»

«Més beneficis»«Desplegar les renovables no ens sortirà gratis, però no fer-ho serà molt pitjor», adverteix el portaveu de Renovem-nos. Segons el seu punt de vista, sustentat en diversos estudis que s’han citat al llarg del matí durant les conferències, les conseqüències de l’escalfament globalsón més negatives que les que poden tenir la instal·lació de parcs d’energies renovables.

«Avui dia, causen molt més impacte sobre la biodiversitat els atropellaments, l’agricultura intensiva o els xocs contra línies elèctriques que una central eòlica», afirma Nuss. La clau, defensa, és aplicar aquestes mesures de manera que siguin compatibles amb activitats ramaderes i amb la conservació de les espècies.

Un altre retard greu és la falta d’electrificació de la mobilitat. A Catalunya els transports continuen contaminant més del compte

Planteja parcs fotovoltaics que garanteixin espais per a la natura o les pastures i parcs eòlics que es parin o redueixin la velocitat quan les aus s’acostin: «Així es resol un 60% de l’impacte i en canvi l’empresa promotora només genera un 1% menys d’energia o ingressos». Un altre retard greu és la falta d’electrificació de la mobilitat. A Catalunya els transports continuen contaminant més del compte, asseguren des de la plataforma.

Aquest nou moviment ciutadà que es proposa mitigar els danys de la crisi climàtica s’ha presentat en societat al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), amb la presència de la secretària general d’Acció Climàtica Anna Barnadas i el director general de Polítiques Ambientals de la Generalitat, Marc Vilahur.

A més de Renovem-nos, hi ha el CREAF, OIKiA, l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP), la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN), l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IERC), Conservació.cat, Greenpeace, REVO Prosperitat Sostenible, la Xarxa d’Ambaixadors del Pacte de la UE pel Clima i C-Neutral.

Suspens en biodiversitat

Suspens en biodiversitatEl manifest ‘El futur és ara’ critica també la falta d’actuació del Govern respecte a la preservació de la biodiversitat. Destaquen que no s’hagi creat l’Agència de la Natura i que els espais naturals estiguin infrafinançats.

Sense fauna ni flora, els ecosistemes estan morts»

Cristina Sánchez, XCN

Demanen reduir un 43% les emissions de gasos d’efecte hivernacle i conservar un 30% dels ecosistemes que s’estan perdent. Cristina Sánchez, portaveu de XCN, reclama accions polítiques que restitueixin la biodiversitat: «Els arbres i els boscos madurs ajuden a reduir les temperatures, i reactivar ecosistemes i reforçar espècies en perill ens pot ajudar a mitigar els efectes del canvi climàtic». «Recuperant planes al·luvials es poden reduir els danys econòmics i l’exposició de la població a les inundacions», afegeix.

Notícies relacionades

A més, destaca el manteniment dels deltes i els ecosistemes humits. El funcionament dels ecosistemes, en general, podrien servir per captar més carboni, produir aliments, preservar la pol·linització i recarregar aqüífers. «Sense fauna ni flora, els ecosistemes estan morts», afirma Sánchez.

En l’acte ‘El futur és ara’ s’ha acordat seguir periòdicament els objectius marcats per comprovar si es compleixen. Perquè això sigui una realitat, serà necessària la coordinació amb el sector públic i la política, una cosa que fins al moment no ha funcionat, ja que els incompliments per part de l’Administració s’amunteguen un sobre l’altre.