Piragües i pancartes
«No volem que el delta de l’Ebre sigui un nou Doñana»: veïns es manifesten en defensa del riu

Desenes de persones aixequen una pancarta amb un lema clar: «Salvem el Delta». Ho fan des de dins mateix del riu, perquè la poca quantitat d’aigua que hi ha en el cabal ho permet. És la 22a vegada que repeteixen aquesta manifestació en forma de ‘piraguada’, però aquest cop, per les circumstàncies, el to ha sigut més reivindicatiu que mai.
«Des de dins es veu perfectament com està l’ecosistema i en prens més consciència», diu Josep Sabaté, membre de la Plataforma en defensa de l’Ebre en declaracions a EL PERIÓDICO. Avui, en alguns trams del riu, les piragües tocaven el fons fàcilment: «De vegades, notàvem la graveta del curs del riu i a gairebé tot arreu podies rascar el fons amb els rems. T’adones de la fragilitat de tot això».
«Tocàvem el fons del riu amb els rems. Així t’adones de la fragilitat de l’ecosistema»
Josep Sabaté
Desenes de persones de comarques que confinen amb el riu, han aprofitat una jornada lúdica per deixar en l’aire un crit d’auxili.
«Hi ha una gestió interessada de la sequera. Si el model de vida continua sent el de malgastar aigua i esprémer els recursos al màxim, aquest riu i tot el Delta estan en risc. Pot passar una cosa similar al que està passant a Doñana», adverteix Sabaté.
‘Minitransvasament’ perillós
Notícies relacionadesAls membres de l’associació en defensa del riu, s’hi han afegit col·lectius com Aigua és Vida i Aturem el Hard Rock. Consideren que l’explotació del riu per traslladar aigua a les comarques de Tarragona en l’anomenat ‘minitransvasament’ és una cosa que pot ser necessària per fer viables grans projectes com aquest complex. «I això pot acabar significant la mort d’un Delta en perill», diu Sabaté.
Per garantir la viabilitat del delta de l’Ebre necessitem més aigua: «El que fa falta és més cabal, en lloc de més interconnexions i més regadius.» Durant aquesta setmana la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha relacionat la possibilitat que hi hagi refugiats climàtics a Catalunya amb l’estat precari del delta de l’Ebre. Els ecologistes que avui han navegat per les aigües poc fondes del riu comparteixen el diagnòstic. No obstant, opinen que ha de ser una prioritat actuar per evitar aquest trist final.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Els Mossos volen que els forenses aclareixin si Tenneco causa càncer
- Tribunals Qui és Inés Guardiola, l'advocada que ha aconseguit l'absolució de Dani Alves
- Reforma pendent El final del canvi d’hora apunta al 2026
- Set projectes multiplicaran la potència cultural de Barcelona
- El TSJC absol Alves d’agressió sexual a una jove al Sutton el 2022
- ChatGPT La IA aposta per aquest barri de Barcelona per viure: "On tradició i modernitat es troben"
- Pla pilot El Govern concedirà beques de 500 euros al mes per estudiar Filologia Catalana i augmentar la xifra de professors
- Catalunya Media City Salvador Illa presenta el ‘hub’ audiovisual Catalunya Media City a les Tres Xemeneies
- Crisi transatlàntica ¿Per què el Vell Continent és tan important per als EUA? Desmuntant el mite de l’Europa parasitària de Trump
- Avançar el rellotge ¿Quan és el canvi d’hora del 2025? Data de l’arribada de l’horari d’estiu