Crisi hídrica

Recuperació contínua: els pantans de la conca de l’Ebre també milloren

Recuperació contínua: els pantans de la conca de l’Ebre també milloren
2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +
Francisco José Moya
Francisco José Moya

Infografia

ver +

L’alleujament dels pantans creix gràcies a un altre cap de setmana de pluges a Catalunya. El ritme de recuperació de les reserves continua sense ser comparable al que va tenir lloc el 2008, però la situació va millorant. Els embassaments de les conques internes s’acosten ja al 28% de la seva capacitat, quan van arribar a baixar el 25% en els pitjors moments de la sequera.

Els grans abanderats d’aquest renaixement són Sau, la Baells o Darnius-Boadella, tres exemples d’embassaments que s’estan enfortint i que pas a pas van deixant enrere els moments de penúria.

Una de les zones de Catalunya que més està patint els efectes de la sequera són les comarques de Lleida. Les pluges de maig, en aquest territori, van trigar una mica més a caure amb abundància. Però setmana rere setmana, els embassaments de les conques de l’Ebre, les que depenen de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), també comencen a mostrar brots verds.

Rialb i Oliana respiren

És veritat que tant la conca del Baix Ebre com la del Segre seguiran estant en l’escenari d’emergència. No obstant, les precipitacions registrades els últims dies a les comarques de muntanya, han augmentat les reserves d’embassaments com Oliana i Rialb.

Aquests dos pantans, en poc més de 24 hores han guanyat 1,6 hm3. Oliana ja està al 55,59%, mentre que Rialb, el segon pantà amb més capacitat de tot Catalunya, segueix sota mínims i amb prou feines s’acosta al 10%.

El pantà de Rialb.

/ EFE / Ramon Gabriel

El que passi en aquestes comarques és important sobretot per a l’agricultura. La majoria de cultius de la zona, beuen del canal d’Urgell, que treu l’aigua d’aquests pantans. Per tant, una recuperació de Rialb i Oliana significaria un alleujament de cara a les restriccions de reg.

Canvi de fase

Actualment, en la major part de les conques internes, la fase de sequera que va declarar la Generalitat és l’‘excepcionalitat’, la prèvia a la més greu, l’‘emergència’.

L’excepcionalitat a l’àrea metropolitana de Barcelona es va declarar amb les reserves en el mateix estat que l’actual

En aquests moments, les reserves van camí del 30%. Segons el semàfor de la sequera, quan les reserves es troben entre el 25% i el 40%, l’escenari habitual és el d’‘alerta’.

Notícies relacionades

De fet, l’excepcionalitates va declarar el 28 de febrer d’aquest any, amb lesreserves generals al 27%. És a dir, per sota de l’estat actual.

No obstant, la dificultat afegida és que en pocs dies començarà l’estiu, una època en general poc plujosa. Davant la possibilitat d’uns mesos secs, és probable que, tot i que continuï plovent uns dies més, es mantingui l’excepcionalitat per continuar estalviant aigua al màxim i evitar situacions crítiquesmés endavant.